Spoznaj Bitcoin in kripto bankomate!

O kriptovalutah je v zadnjem času govora na vsakem koraku. Prometi na borzah so sicer zaenkrat bistveno manjši kot v klasičnih valutah, kar pomeni, da ima še ogromno prostora za rast. Zato ni nič presenetljivega, da marsikdo v kriptovalutah vidi priložnost za zaslužek.

V primerjavi s klasičnimi valutami oziroma fiat valutami je kriptovaluta zaenkrat v zelo zgodnji dobi svojega razvoja. Za marsikoga je to neznano področje, zato ga je potrebno dobro raziskati predno želimo vanj vlagati svoj denar.

Kaj je Bitcoin?

Kriptovaluta je digitalna oblika denarja, katerega finančni sistem upravlja na tisoče neodvisnih računalnikov, razporejenih po vsem svetu. Za uporabnike je toliko bolj privlačen, ker ga ni mogoče cenzurirati, transakcije pa se lahko izvedejo kjerkoli in kadarkoli.

Danes je na voljo ogromno različnih kriptovalut. Med najbolj razširjenimi sta Ether in Bitcoin. Slednji je bil celo prva kriptovaluta, ki je bila objavljena že leta 2008, a ga še vedno mnogi zelo dobro cenijo.

Poslovanje z njim je zelo preprosto, saj ima vsakdo doma internetno povezavo, zato ga lahko kadarkoli pošlje ali prejme. Prav tako pa ga lahko kupujete in prodajate tudi na kripto bankomatih.

Kaj je kripto bankomat?

Ob vedno bolj visoki priljubljenosti kriptovalut se vse pogosteje srečujemo tudi z vprašanjem, kako kupiti kriptovalute in kako jih kasneje tudi prodati. S tega vidika je veliko govora o raznih denarnicah, rudarjenju in nakazovanju iz enega na drug račun, kar pa je za marsikoga lahko prava znanost. Razveseljivo pa je, da obstaja tudi preprostejša pot do kriptovalut – to je kripto bankomat.

Kripto bankomat je naprava, na kateri lahko kupite ali prodate kriptovaluto, torej naredite menjavo iz fiat valute v crypto in obratno. Na tovrstnih bankomatih lahko menjate dve najbolj razširjeni kriptovaluti – to sta Bitcoin in Ether. Na prvi pogled je podoben klasičnemu, vendar je njegova tehnologija in programska oprema popolnoma drugačna. Povezan je z internetom ter sprejema in izplačuje gotovino, v zameno za denar pa dobite Bitcoin.

Kako kupiti kriptovalute na kripto bankomatu?

Postopek nakupa kriptovalute je na kripto bankomatu zelo preprost, zato je primeren za vsakogar, ki je na področju kriptovalut novinec in mu sodobna tehnologija povzroča veliko težav.

Edina stvar, ki jo je potrebno pred nakupom storiti je, da imate kripto denarnico, v katero vam bo bankomat nakazal kupljeno kriptovaluto.

Celoten postopek nakupa vam bo vzel manj kot minuto vašega časa:

  1. Prijava na kripto bankomat: Pred prijavo na kripto bankomatu je potrebno odpreti račun na strani lastnika bankomata. V postopku odpiranja računa se opravi tudi postopek pregleda stranke (t.i. KYC) pri čemer je potrebno oddati identifikacijske dokumente. Odpiranje računa je hitro in enostavno. Lahko ga opravite doma ali pa kar preko mobilnega telefona, ko stojite pred kripto bankomatom.
  2. Izbira kriptovalute in vstavljanje gotovine: Ko ste se uspešno prijavili na kripto bankomat, izberete želeno kriptovaluto in vstavite gotovino.
  3. Skeniranje QR kode: Kripto bankomat skenira QR kodo vaše denarnice. Ta vsebuje Bitcoin oziroma ether adreso (naslov vaše denarnice), zato lahko sistem takoj nakaže kriptovaluto v vašo denarnico.

Kako prodati kriptovalute na kripto bankomatu?

Postopek prodaje kriptovalute je ravno obraten nakupu. Gre za obraten proces menjave iz kripto v fiat valuto. Za razliko od nakupa je postopek sestavljen iz dveh korakov:

  1. Nakazilo kriptovalute na denarnico kripto bankomata: V tem primeru je potrebno v denarnico lastnika kripto bankomata nakazati kriptovaluto. Na tej točki je potrebno počakati, da sistem potrdi vašo transakcijo. Ko je transakcija potrjena, prejmete SMS z referenčno številko in obvestilom, da lahko dvignete denar na kripto bankomatu.
  2. Dvig gotovine: Kripto bankomat izplača gotovino potem, ko vnesete referenčno številko iz SMS obvestila. Vedno imejte pri sebi mobilni telefon, saj prejmete dodatni varnostni SMS, s katerim dokažete, da ste lastnik registrirane telefonske številke. Šele nato vam bankomata izplača gotovino.

Priporočljivo je, da prvi korak prodaje kriptovalute opravite kar doma preko spletne strani www.skyeye.si. Ob veliki zasedenosti omrežja lahko proces potrditve transakcije v denarnico traja tudi več ur. Tako vam ni treba stati pred bankomatom in čakati na potrditev kripto omrežja, temveč se odpravite na bankomat šele ko prejmete SMS z obvestilom, da gotovina čaka na vas.

Kaj pa nakup kripto kuponov?

Posebnost kripto bankomatov podjetja SkyEye je ta, da lahko na njihovih kripto bankomatih kupite tudi tako imenovane kripto kupone. Gre za neke vrste vrednostnice izražene v EUR, ki jih lahko unovčite na njihovi spletni strani takrat, ko ocenite, da je pravi čas za nakup kriptovalute.

Postopek nakupa je tudi v tem primeru zelo preprost, saj na kripto bankomatu ne potrebujete QR kode vaše denarnice. Bankomat vam izda le potrdilo oziroma kripto kupon, ki ga na spletni strani lastnika bankomata zamenjate za kriptovaluto.

Čeprav je področje kriptovalut marsikomu nepoznano in tudi nekoliko odmaknjeno, pa je dejstvo takšno, da so kriptovalute postale del našega vsakdana. In glede na to, da imajo še ogromno prostora za svojo rast, je sedaj pravi čas, da se z njimi nekoliko bolje spoznate tudi vi. Kripto bankomati vam bodo pri tem zagotovo najbolje pomagali!

Naročnik oglasa: Venditor Ultimus d.o.o.

 

Tagi