»Spoštovanje do vseh padlih hrabrih partizanov in domoljubov, je najmanj kar jim lahko namenimo«

Osrednja občinska prireditev ob 27. aprilu – dnevu upora proti okupatorju

Slovenija se z dnevom upora proti okupatorju spominja ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), ki je bila osrednja odporniška organizacijo Slovencev v drugi svetovni vojni. Pred 77. leti je bila v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. Osvobodilna fronta je bila sicer ustanovljena dan prej, 26. aprila 1941, v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki nekaj političnih strank in kulturnih delavcev. Za Slovence je dan boja proti okupatorju dan, ko se spominjamo vseh generacij slovenskih upornikov in časov, ko so Slovenci nastopili zoper fašizem in nacizem.

Osrednja občinska prireditev ob 27. aprilu – dnevu upora proti okupatorju, v organizaciji Občine Domžale in Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale, vsako leto poteka v Domu krajanov v Žejah pri Sveti Trojici. Tudi letošnja prireditev, na kateri so obeležili še 70-letnico Zveze borcev, je privabila številne obiskovalce od blizu in daleč, ki so dvorano doma krajanov napolnili do zadnjega kotička.

Osrednja občinska prireditev ob 27. aprilu – dnevu upora proti okupatorju.

Tako kot vsako leto na prireditvi niso manjkali praporščaki krajevnih organizacij ZB za vrednote NOB iz občine Domžale ter okoliških obči ter praporščaki Združenja veteranov vojne za Slovenijo, občine Domžale. Prireditve so se udeležili tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, ki je bil letos slavnostni govornik, župan Občine Moravče Martin Rebolj, poslanec v Državnem zboru RS Kamal Izidor Shaker ter častni občani dr. Velimir Vulikić, dr. Miroslav Stiplovšek in Peter Primožič. V programu, ki ga je povezovala Draga Jeretina Anžin je sodelovala Godba Domžale, pod vodstvom dirigenta Damjana Tomažina, Folklorna skupina Groblje, Kvartet Krt, Jahači revolucije in učenci Osnovne šole Dob. V uvodu osrednje občinske prireditve je vse prisotne pozdravila predsednica ZB za vrednote NOB Občine Domžale Marija Majhenič, ki je poudarila pomen praznovanja dneva upora proti okupatorju.

Jahači revolucije.

Slavnostni govornik, župan Toni Dragar je v uvodu svojega govora dejal, da je današnji praznik, praznik opomina in spomina, saj nas opominja na svobodo, samozavest, pogum, kulturo in zgodovino, kakršne vsekakor ne bi bilo brez upora našega naroda. V nadaljevanju izpostavil besede enega od upornikov v tistem času, ki je na nazoren način opisal upor, s katerim se je vojska upirala in znala postaviti za svoje ljudstvo, okupatorju po robu. Prve dni okupacije leta 1941, ko so korakali po lepi slovenski zemlji težki škornji mrkih okupatorjev, je v strahu pred žalostno prihodnostjo stiskalo srce vsakemu poštenemu Slovencu. Kot ovce brez pastirja so podnevi s tesnobo v prsih čakali, kaj bo prinesla noč in kakšna grenkost jih čaka zjutraj.

Zapori, selitve, negotovost in strah, uničevanje vsega kar je bilo domače, slovensko in ljudsko, to je bila podoba prvih časov okupacije. Kakor hitro pa so počile prve domače puške, je v ljudeh zasijal žarek upanja. Spoznali so, da so na svetu še hrabri junaki, partizani, domoljubi, ki so pripravljeni za svoje ljudstvo žrtvovati prav vse.

Slavnostni govornik, župan Toni Dragar.

Po besedah župana so bile Domžale poleg Kamnika in Mengša, tretje veliko žarišče upora in revolucije na kamniškem. 19. maja 1944 je bil v eni od akcij požgan Sokolski dom, 8. avgusta istega leta pa so domobranci v Domžalah ustanovili svojo prvo postojanko na Kamniškem. Mesto je za narodnoosvobodilno gibanje prispevalo velike človeške in materialne žrtve. V štirih letih okupacije je bilo ustreljenih 53, zaprtih in izgnanih 696 in padlih 221 Domžalčanov.

V bojih so za vedno ugasnila življenja številnih bork in borcev in prekinila njihove sanje o lepšem jutrišnjem dnevu za katerega so bili pripravljeni žrtvovati največ, kar lahko človek žrtvuje – svoje življenje. Vsem, ki so se kjerkoli in kadarkoli borili za to, da smo mi danes svobodni in mirni, namenjamo danes našo pozornost in jim poklanjamo današnjo slovesnost. Dokler vsem žrtvam namenjamo prostor v spominih na zgodovino našega naroda in z našo zgodovino opominjamo mlade, ne bodo nikoli pozabljeni vsi tisti, ki so svoja življenja, svoje misli in hotenja vgradili v temelj, na katerem je zrasla današnja samostojna Slovenija.

V svojem govoru se je župan dotaknil tudi popularizacije naše preteklosti, saj nekateri želijo potvarjati zgodovino slovenskega naroda, kar dejansko pomeni, da želijo zatreti našo zgodovino. Zaradi tega je po njegovih besedah spoštovanje do vseh padlih hrabrih partizanov in domoljubov, najmanj kar jim lahko namenimo: »Današnjega časa in življenja ter obdobja naših prednikov, ki so se borili za samostojno državo, kakršno imamo danes ne moremo primerjati. Zavedajmo pa se, da bomo tudi mi nekoč zgodovina in bomo ponosni, če se nas bodo naši zanamci spominjali po tem kar smo dobrega storili, po našem boju, boju proti današnjemu okupatorju.« 

Folklorna skupina Groblje.

Župan je spomnil tudi na to, da so naši predniki dobro vedeli, kdo je okupator, sodobni okupatorji pa so zelo prikriti in uporabljajo drugačno taktiko.

Od nekod priletijo in še preden se zaveš, te imajo v oblasti – zasedejo našo deželo, naš dom, celo naše misli, se vanje naselijo in skrbno skrijejo. Najhuje pa je, da jih pogosto sploh ne prepoznamo kot okupatorje, ampak smo prepričani, da sami svobodno vodimo svoje življenje. Ne pustimo se jim in se še naprej borimo za svobodo in mir.

Vsem sodelujočim in navzočim je župan izrekel čestitke ob 27. aprilu – Dnevu upora proti okupatorju in se zahvalil Združenju borcev za vrednote NOB Občine Domžale ter za udeležbo na slovesnosti, saj so s svojo prisotnostjo izrazili spoštovanje do zgodovinskega upora proti okupatorju.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi