Spominska slovesnost pri spomeniku zmage Kamniškega bataljona na Hrastovcu

Pri spominskem obeležju na Hrastovcu, na katerem je zapisano: “Na tem mestu je četa Kamniškega bataljona napadla nemškega okupatorja in mu prizadejala velike izgube, sama pa je odšla iz borbe kot zmagovalka brez žrtev,” je v soboto, 3. avgusta 2019, v organizaciji Krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Dob – Krtina in Krajevne skupnosti Dob, potekala spominska slovesnost, na kateri so se spomnili dogodkov, ko se je na našem območju začel boj proti okupatorju.

V spomin na dogodek, ko je 7. avgusta 1941 četa Kamniškega bataljona napadla nemškega okupatorja, Krajevna skupnost Dob že vrsto desetletij praznuje svoj praznik s številnimi prireditvami, ki so se zvrstile v pretekih dneh, med katere spada tudi spominska slovesnost na Hrastovcu, ki je vedno dobro obiskana, večina pohodnikov pa se tja iz Doba poda peš.

Spominsko slovesnost na Hrastovcu je vodila Vera Vojska. Udeležba prisotnih je bila lepa, posebej pa so bili pozdravljeni praporščaki ter gostje, med njimi slavnostna govornica Marija Ravnikar, predsednica sveta KS Dob, Marija Majhenič, predsednica Združenja borcev za vrednote NOB občine Domžale in Marjan Ravnikar, podžupan Občine Domžale  V prijetni slovesnosti so se prepletale pesem, glasba in govorjena beseda, v njih pa slavna preteklost z aktualno sedanjostjo in upanjem na lepo prihodnost. Na slovesnosti je Marija Ravnikar, predsednica sveta KS Dob poudarila pomen skupnega življenja in dela, pa tudi prostovoljstva, ki ga v KS Dob ne manjka. Na kratko je predstavila nove pridobitve in zaželela, da prijetno praznujejo na vseh prireditvah, ki jih v okviru praznika KS Dob nikoli ne manjka.

Slavnostna govornica na spominski slovesnosti na Hrastovcu je bila Marija Ravnikar, predsednica KS Dob.

V kulturnem programu so partizanske in ljudske pesmi prepevali pevci Mešanega pevskega zbora Turistično rekreativnega društva Turnše – Češenik, pod vodstvom pevovodje Aleša Fariča, ki je bil tokrat tudi kitarist. Ob zvokih Domžalskih rogistov so se še enkrat več prepričali, kako odmevni so njihovi zvoki sredi gozdov, harmonikar Tone Habjanič pa je zaigral nekaj partizanskih pesmi. Recitatorji Jože Lončar, Kristina Brodnik in Maks Jeran so se z recitacijami sprehodili skozi različna obdobja naše zgodovine ter poudarjali pomen borbe partizanov za svobodo in ljubezni do domovine.

Spominska slovesnost se je zaključila z znano pesmijo “V dolini tihi”, ki so jo bo spremljavi harmonike zapeli vsi prisotni in se ob njenih zvokih napotili do prijazne Šuštarjeve domačije na Brezovici, kjer se je sobotno dopoldne končalo s prijetnim druženjem in obujanjem spominov.

Avtor: Miro Pivar: Foto in video Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi