Spletna stran Občine Domžale je z novo posodobitvijo dostopnejša vsem uporabnikom

Občine so po Zakonu o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (v nadaljevanju ZDSMA), do 23. septembra 2020, dolžne urediti dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. ZDSMA ureja ukrepe za zagotovitev dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij za vse uporabnike, zlasti za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti. Ta zakon se uporablja za državne organe, organe samoupravnih lokalnih skupnosti in osebe javnega prava.

Na Občini Domžale so v zvezi s prilagoditvijo njihove spletne strani povedali, da da je bilo za delovanje zahtevanih funkcionalnosti izvedenih že več sto dodelav, še vedno pa se te funkcionalnosti ažurno posodabljajo in nadgrajujejo obstoječe delovanje. Navedene dodelave so bile izvedene v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki, z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije ter z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica.

Nekaj ključnih sprememb v prikazu spletne strani:

• navigacija po glavnem meniju je mogoča brez miške, z uporabo smernih tipk na tipkovnici,
• omogočeno je izbiranje velikosti pisave in izbiranje barvne sheme glede na barvno slepoto obiskovalca spletne strani,
• onemogočene so “pasti brez tipkovnice”,
• prilagojena so vnosna polja za izpolnjevanje obrazcev,
• grafičnim elementom so dodani tekstovni oziroma besedilni opisi,
• z ustreznimi napravami (računalniškimi dodatki) je mogoče vsebino spletne strani prebrati z Braillovo pisavo,
• izjava o skladnosti z ZDSMA …

“Najbolj vidna in izpostavljena funkcionalnost na spletni strani je ikona v zgornjem desnem kotu ikona s prečrtanim očesom. Po kliku na to ikono se odpre novo okno za izbiro večje ali manjše velikosti pisave in izbor barvne sheme pisave in ozadja, tako da se vsebina spletne strani prilagodi obiskovalcu,” so še povedali na Občini Domžale in dodali, da so z uvedbo navedene nadgradnje omogočili dostopnost spletne strani tudi uporabnikom z različnimi oblikami oviranosti.

Miha Ulčar; Foto: Občina Domžale

 

Tagi