Sosedje iz Lukovice v Domžalah poskrbeli za enkratno vzdušje

Prav pestro je bilo sobotno dopoldne na domžalskem tržnem prostoru, saj se je tokrat s svojo kulinariko, običaji, ponudbo, kulturnim programom in še marsičem predstavila občina Lukovica. Na prireditvi Dobrodošli v Domžalah so sodelovali številni ponudniki in kulturna društva iz občine Lukovica, ki so številnim obiskovalcem pripravili prav prijetno vzdušje, zato sta Katka Bohinc, organizatorka iz Občine Lukovica in Vido Repanšek, idejni vodja in organizator prireditev na domžalskem tržnem prostoru, lahko vidno olajšano spremljala ta enkraten dogodek, poln pesmi in prikaza starih ljudskih običajev.

Napovedovalka Tanja Vidic Goršak je spretno krmarila z napovedmi številnih društev ter ponudnikov iz občine Lukovica, ki so se tokrat predstavili na domžalskem tržnem prostoru. Še največ se je napram lanskemu letu povečalo število ponudnikov in sodelujočih društev, ki so se predstavila Domžalčanom in drugim obiskovalcem. Predstavila sta se tudi rokovnjač Groga, rokovnjaški papež s svojim spremljevalcem, oba pa sta imela v rokah staro »flinto«, kakršno naj bi uporabljali nekdaj rokovnjači v Črnem grabnu.

Prireditve sta se udeležila tudi župan Občine Domžale Toni Dragar in županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, ki sta se v pozdravnem nagovoru zahvalila domačinom za gostoljubje, gostom pa za enkraten kulturni program, ki je obogatil napore ponudnikov pri predstavitvi. Domžalski župan je lukoviški županji ob tej priložnosti podaril domžalski slamnik, ki si ga je z veseljem poveznila na glavo.

Domžalski župan Toni Dragar je lukoviški županji mag. Olgi Vrankar podaril domžalski slamnik.

V bogatem kulturnem programu so nastopili MePZ Šentviški zvon z zborovodjema Špelo in Matevžem Kinkom, Društvo za ohranjanje in oživljanje kulturne dediščine Skrinjca, Kulturno umetniško društvo Godba Lukovica, ki delujejo pod strokovnim vodstvom Gregorja Dermola, Kulturno umetniško društvo Fran Maselj Podlimbarski Krašnja, učenki glasbene šole Patricija Kogovšek in Ema Juteršek ter Turistično društvo Gradišče pri Lukovici, ki je uprizorilo kmečko opravilo od zrna do žetve, predstavil pa se je izjemni rezbar Janez Jarc-Žan, ki je razstavil paleto svojih rezbarskih umetnin.

Člani Turističnega društva Gradišče pri Lukovici so uprizorili kmečko opravilo od zrna do žetve.

Poleg kulturnih društev so se s svojimi pridelki in izdelki predstavili številni ponudniki iz Lukovice in okolice. Kmetija Jergan je ponudila domači sir, Ekološka kmetija Plahutnik – Razgledi z Vrha je predstavila destinacijo in degustacije različnih ekoloških pridelkov, Ekološka Kmetija Pr´ Matožet je ponudila domači kruh, pekovsko pecivo, jajčne testenine … Čebelar Anton Cirer je imel v ponudbi med in medene izdelke, Ekološka kmetija Janez Šinkovec oziroma po domače “Pri Osredkarju” je ponudila ekološke pridelke, Društvo upokojencev Lukovica se je predstavilo z rokodelskimi izdelki, Kmetija pri Rous je ponudila jabolka, Čebelarstvo Dular Mirko med in medene proizvode, Ekološka kmetija Kašnik jabolka, Lovska družina Lukovica je nudila degustacijo lovskega golaža, čaja ter predstavitev lovske družine, Poskusni sadovnjak Brdo pri Lukovici – Kmetijski inštitut Slovenije pa je obiskovalcem podaril jabolka. Po tržnem prostoru je tako dišalo po pečeni papriki, vmes pa je brbončice dražil vonj po morskih dobrotah iz gostilne Ribič.

Domžalski tržni prostor se je napolnil z obiskovalci, ki so si z zanimanjem ogledali vse, kar so za to priložnost pripravili gostje iz občine Lukovica.

Občina Lukovica se bo na domžalskem tržnem prostoru Domžalčanom ponovno predstavila čez leto dni, še prej lahko posamezne razstavljavce, pridelovalce in prodajalce srečate na Lukovem sejmu, ki bo potekal v soboto 19. oktobra 2019, v centru Lukovice.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi