Sneg podrl domžalsko polžjo farmo, polži ostali brez strehe nad glavo

Marsikdo, ki sedaj bere te vrstice, gotovo ne ve, da imamo v Domžalah tudi polžjo farmo, ki se nahaja med domžalskim pokopališčem in radio oddajnikom. Bralec nas je danes obvestil, da je na omenjeni polžji farmi sneg podrl vse tri šotore za polžerejo ter, da lastnik zagotovo še ne ve, kaj se je pripetilo. Po naših informacijah, naj bi bil najemnik zemljišča, kjer stoji polžja farma, doma iz Kranja. To je pa tudi vse, kar vemo zaenkrat. Smo si pa situacijo ogledali na terenu in se na lastne oči prepričali, da so polži res ostali brez strehe nad glavo.

To, da so polži gurmanska poslastica, gotovo veste, Slovenci pa ravno ne spadamo med polželjubce, saj jih tudi v restavracijah na jedilnikih komajda najdemo. Spada pa polžjereja med novejše kmetijske dejavnosti pri nas. V zadnjem desetletju so vzniknile številne farme polžev, med njimi tudi v Domžalah. Polžja farma, ki se v Domžalah nahaja na kar veliki kvadraturi zemljišča, je obdana z ograjo, ki preprečuje vstop nezaželenim gostom, v prvi vrsti so tu mišljeni ljudje. Znotraj te ograje pa se nahajajo trije šotori, v katerih so grede, ograjene s posebnimi mrežami, da polži ne pobegnejo, polži namreč ne vedo, da so na polžji farmi, obenem pa so grede zaščitene tudi pred ptiči, žuželkami in drugimi naravnimi sovražniki polžev.

Je pa prva letošnja pošiljka snega, naredila kar nekaj škode na tej polžji farmi, saj je jeklena konstrukcija šotorov, na kateri so bile napete mreže, popustila pod težo mokrega snega. Ker so polži trenutno na zimovanju, pri temperaturi okrog nič, se zavlečejo v zemljo in tam čez zimo počakajo odjugo, še ne vedo, da se jim je podrla streha nad glavo. Bo imel pa lastnik polžje farme sedaj kar nekaj dela in stroškov, da bo polžjo farmo spravil v prvotno stanje.

Polži so v človeški prehrani zastopani že od nekdaj. Že Rimljani in stari Grki so jih cenili ne le kot okusno, temveč tudi kot zdravilno jed. Viri poročajo o gojiščih polžev v okolici Rima, v opustošenih področjih srednjega veka pa so bili polži mnogokrat edina hrana za lačne ljudi. Polži torej niso bili vedno na mizi kot specialiteta, temveč velikokrat kot izhod v sili. Dandanes ima veliko ljudi do polžev različne predsodke, a ti niso upravičeni. Meso polžev ima visoko hranilno vrednost, vsebuje denimo za 30 odstotkov več beljakovin kot kokošja jajca. Polžje meso je skoraj brez maščob, polno beljakovin, vsebuje priporočeno dnevno dozo natrija in magnezija, v njem pa je tudi precej vitamina B 12. Sluz pa je zelo cenjena v farmaciji in kozmetični industriji.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Tagi