Slovesnost na Pristavi pri Stični

V soboto, 18. julija 2020, so delegacije Združenj borcev za vrednote NOB občin Ivančna Gorica, Domžale, Škofja Loka in Jesenice na Pristavi pri Stični položile vence in šopke pri spomeniku petim padlim aktivistom OF z območja Gorenjske in enemu domačinu, ki so jih na tem mestu pobili domobranci in nemški okupatorji ob njihovem vračanju iz Bele krajine s 6. partijskega tečaja za člane okrožnih in pokrajinskih organov OF v domače kraje. Med njimi je bila tudi Minka Peternel – Marta z Rodice, članica pokrajinskega odbora OF za Gorenjsko.

Spomenik padlim aktivistom je v neposredni bližini pomembne lokacije, na kateri stoji stavba takratnega območnega štaba teritorialne obrambe v času priprav za osamosvojitev Slovenije in vojne po napadu JLA na Slovenijo 26. junija 1991.

Na slovesnosti je govorila evropska poslanka in predsednica SD Tanja Fajon. Objavljamo nekaj poudarkov z njenega govora:

“Zgodovina, ki se je pisala na dolenjskih gričih, zasluži spomin. Ker je pomembna za državnost današnje samostojne Slovenije. Danes se ne spominjamo le aktivistov OF, ki so na tem mestu padli pod streli okupatorja, ampak tudi vseh drugih, ki so v času NOB dali svoja življenja za domovino v imenu srčnosti, tovarištva in vere v svobodo naroda. Spominjamo se tudi domoljubov, ki so desetletja kasneje na teh mestih na skrivnih sestankih snovali rojstvo samostojne, neodvisne države.

Ta država, rojena iz ponosa in krvi, in mi, njeni ljudje, si ne zaslužimo razdvajanj, ki smo jim priča. Izjave, ki žalijo udeležence narodnoosvobodilnega boja, sprevračanje zgodovinskih dejstev, alternativne razlage, ki izenačujejo kolaboracijo in boj proti okupatorju, rehabilitacija zločincev … so že davno presegle mere dobrega okusa. Še posebej pa so neokusne, ko pridejo iz ust ali izpod peresa predsednika vlade neke demokratične države.

Zgodovine ne moremo spremeniti. Lahko pa poskrbimo, da iz njenih naukov ustvarimo boljšo prihodnost.
V tej prihodnosti v naši družbi ne sme biti prostora za izključevanje. Država je prostor za vse. Če omenim izključevanje veteranskih in domoljubnih organizacij, zapiranje vrat nevladnim organizacijam, šikaniranje medijev in posameznikov, sovražni govor, cinizem, sprenevedanje, politikantstvo in še kaj, predvsem pa popolno pomanjkanje prevzemanja odgovornosti – vse to je neetično in izjemno škodljivo, saj poleg neposrednih posledic daje še popolnoma napačen zgled mlajšim generacijam.

Zelo narobe je, da so še vedno preslišani. Kajti – četudi se ne moremo vedno strinjati, se moramo poslušati. Ne glede na različna stališča moramo negovati strpnost in ne glede na socialno stanje moramo ohranjati solidarnost.
To se je v slovenski in evropski preteklosti že izkazalo kot edina možnost za ohranitev miru in rast blaginje naših držav in naše celine. Evropa je zelo napreden in bogat del sveta. Povezanost njenih držav, 70 življenja v svobodi in miru – najdaljše obdobje v evropski zgodovini – je izjemen dosežek. Slovenija mora kot članica Evropske unije narediti vse, da ta mir ohranimo. Zato naše mesto ni na evropskem robu, v družbi držav z avtoritarnimi voditelji, kot je Madžarska. Naše mesto je v jedru Evrope, ki ima vrednote solidarnosti, demokracije, zaščite človekovih pravic, spoštovanja posameznika in enakosti vtkane globoko v svoje temelje.

Moja vizija – za katero si želim, da bi bila naša skupna vizija – je solidarna družba, ki skrbi za ranljive skupine, otroke in starejše, manjšine. Družba, ki ne hlepi le po finančnem bogastvu in neskončnih kapitalskih dobičkih, temveč vlaga v razvoj, raziskave in v ljudi, v njihovo dobro počutje in socialno, zdravstveno, okoljsko, zaposlitveno varnost. Družba, v kateri si srečen, ker živiš.

Močnejša Slovenija, močnejša Evropa, prostor spoštovanja, strpnosti, sodelovanja in odgovornosti. To je edini pravi odgovor na izzive. To je moja vizija, za katero si srčno želim, da bi jo lahko začeli uresničevati. Kot evropska poslanka, voditeljica socialnih demokratov in državljanka si in si bom za to še naprej močno prizadevala. Verjamem, da smo sposobni doseči pomiritev, konsenz, nato pa z ljudmi, ki verjamete v skupne cilje, skupno delo in resnično povezovanje, to vizijo tudi uresničiti.”

Avtor: Franci Gerbec; Foto: Lado Zupančič

 

Tagi