Slovesno praznovanje zakonskih jubilantov župnije Domžale

V Cerkvi na Slovenskem zahvalno nedeljo vsako leto obhajamo na nedeljo po prazniku vseh svetih. Praznik zahvale so poznala že starodavna ljudstva, ki so v znamenje zahvale in prošnje za blagoslov darovala ječmenove snope, poljedelska ljudstva pa so darovala enoletno jagnje. Z nastopom judovstva oziroma z izhodom judovskega ljudstva iz egiptovske sužnosti je zahvala dobila bogoslužni in odrešenjski pomen. Praznik zahvale je dan hvaležnosti in zahvaljevanja, vendar ne le za letino in pridelke, ki jih je dala narava, ampak tudi za druge darove, npr. za spoznanje, svobodo, dobroto, dom, čas, vero. Zahvala zajema vse naše življenje – vse, kar smo in kar imamo.

V nedeljo, 3. novembra 2019, smo obhajali zahvalno nedeljo. Na ta dan so v cerkvah na Slovenskem pri vseh svetih mašah zapeli zahvalno pesem ter se Bogu zahvalili za vse prejete darove letošnjega leta. V cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah je na ta dan potekalo tudi tradicionalno srečanje zakonskih jubilantov. Ob 10. uri je potekal sveta maša za zakonske jubilante, na kateri smo obnovili zakonsko obljubo.

Obred svete maše, ki jo je daroval domžalski župnik mag. Klemen Svetelj, je bil namenjen poglobljenemu doživljanju pomena krščanskega zakona in družine. Pevci družinske kateheze so se izjemno lepo potrudili z izvedbami pesmi, ki so bile še posebej izbrane za ta slovesni dogodek. V celotni skupini trinajstih parov jubilantov so udeleženci praznovali od 5-letne pa vse do 55-letne skupno prehojene zakonske poti. Ob pogledu na  zakonske pare, ki so praznovali zakonski jubilej, smo dobili neko notranjo potrditev, da je danes živeti zakonsko družinsko življenje vrednota in bogastvo, ki se poplačuje z drobnimi trenutki in darovi. Ob tem zavedanju, da so tako prejeti darovi kot samo premagovanje drobnih in malih pasti vsakodnevnega življenja veliko lažje premagljivi v zakonu, še posebej če v svoj zakon in družino povabimo Boga in živimo krščanske vrednote. S tem zakonci opravljamo v prvi vrsti katehetsko poslanstvo znotraj družine in postavljamo svoj vzor za sedanje in prihodnje vrednote in usmeritve naših otrok.

Uveljavitev zahvalne nedelje v jesenskem času ima globok pomen. Naši predniki, ki so bili tesno povezani  z  zemljo, so v sebi čutili, da je bogata letina na poljih, v sadovnjakih, vinogradih in vrtovih v prvi vrsti Božje delo. Vedeli so, da žulji in prelit znoj med letom vse to  omogočajo, a zavedali so se, da z Božjo pomočjo vsega tega ne bi bilo. Današnji človek pa ima seveda problem. Vse bolj je oddaljen od narave, od zemlje, od neposredno pridelane hrane, ker je vsa ta hrana stalno na voljo v trgovinah, tako da lahko do nje kadar koli pridemo, samo če imamo denar. Zato vse težje čedalje več ljudi razume, da hrana ni samoumevna, ampak, da je še kako Božji dar. Zato tudi vse težje razume, da je življenje Božji dar, da smo tudi mi sami Božji dar. In tako pravzaprav ne čuti potrebe, da bi se Bogu za kaj zahvaljeval. Morda je prav letošnja nedelja ponovno priložnost za vsakega izmed nas, da se globoko zavemo,kako resnično prav vse, od nas samih, naših staršev, naših sozakoncev, otrok, sodelavcev pa vse do narave izvira od Boga in kako imamo vsak dan znova več tisoč razlogov, da se tej neskončni dobroti zahvalimo.

Cerkev z opozarjanjem na pomen zahvale in hvaležnosti Bogu, stvarstvu in ljudem prebuja in krepi osnovno razsežnost medsebojnih odnosov in jim daje novo kakovost. Najvišja oblika zahvale za kristjane je daritev maše, kjer se Bogu Očetu zahvaljujemo za vse, kar nam je podarjeno. Maša je prošnja in zahvala ob enem, zato je praznovanje zahvalne nedelje povezano z bogoslužnim obredom. Pri mašah na zahvalno nedeljo se verniki, duhovniki in škofje s hvaležno držo zahvalijo drug drugemu in Bogu za vse prejeto v minulem letu. Zahvala bližnjemu pomeni utrjevanje dobrih vezi in graditev občestva. Hvaležnost Bogu spominja na Darovalca dobrega.

Srečanje zakonskih jubilantov se je nadaljevalo s skupnim slavnostnim kosilom v gostilni Keber, kjer smo zakonski jubilanti skupaj poklepetali in si medsebojno izmenjali svoje poglede na najrazličnejša splošna ali dnevna dogajanja v družbi.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar

Tagi