Slovesno praznovanje 90-letnice PGD Homec

Homški gasilci že 90 let rešujejo življenja in premoženje

Na Homcu je bilo v soboto, 29. junija 2019, nadvse slavnostno, saj je potekalo osrednje praznovanje ob 90-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Homec, ki je bilo ustanovljeno leta 1929. Slavnostni dogodek se je začel z gasilsko parado, ki je potekala skozi naselje Homec ter nadaljeval s slavnostno prireditvijo pri gasilskem domu, na kateri so homški gasilci prevzeli tudi novo gasilsko vozilo GVM-1. Po uradni slovesnosti se je praznovanje nadaljevalo še z gasilsko veselico, na kateri je obiskovalce zabaval ansambel Viharnik.

Vse od ustanovitve gasilskega društva, ki je bilo na ustanovnem zboru ustanovljeno 8. septembra 1929, so homški gasilci pomemben člen kraja, saj poleg zagotavljanja pomoči ljudem ob naravnih in drugih nesrečah in izvajanju preventivnih aktivnosti, ves čas delovanja zaznamujejo in soustvarjajo zgodovino kraja in tudi širše okolice. Stalno strmenje k razvoju, požrtvovalnost, delavnost članov ter krajanov ter sodelovanje z društvi in organizacijami v kraju ter tudi širše, sta že ves čas tisti pravi recept, ki daje društvu pečat in mu prinaša uspehe. V devetih desetletjih delovanja pa se je nabralo veliko spominov in stkanih prijateljstev.

Eden izmed razlogov, da so na Homcu ustanovili svoje gasilsko društvo, so bili čedalje pogostejši požari, drugi razlog pa je bil finančne narave, saj je morala tedanja občina Homec sosednjim društvom plačevati gašenje in reševanje ter jim dajati finančno podporo za opravljeno delo. Zaradi tega je takratni župan in gostilničar Gregor Repanšek javno izrazil pobudo za ustanovitev lastnega gasilskega društva. Pri tem so župana podprli nekateri krajani iz Homca in Preserij. Vendar pa so bili v vasi tudi tisti, ki jim ideja gasilskem društvu ni bila po godu in so ji močno nasprotovali, zato so priprave potekal počasi. Trud in vztrajnost župana pa sta se poplačala. Saj so se za gasilske ideje vneti fantje in možje 15. avgusta 1929, srečali na pripravljalnem sestanku, kjer so izvolili pripravljali odbor, ki je nato pripravil vse potrebno za ustanovni občni zbor, ki je potekal 8. septembra 1929.

Gasilska povorka ob 90-letnici PGD Homec.

Homški gasilci so praznovanje ob 90-letnici delovanja gasilskega društva začeli že minuli četrtek s slavnostno sejo, nadaljevali pa to soboto in sicer najprej z gasilsko parado, ki je potekala po Bolkovi ulici vse do gasilskega doma, kjer je bilo slavnostno prizorišče. Gasilsko povorko, ki jo je vodil domači poveljnik Luka Repanšek so sestavljali konjenik s slovensko zastavo, Godba Mengeš, narodne noše, botra novega gasilskega vozila, ki sta popeljala s konjsko vprego, gasilski praporščaki, gasilska mladina, gasilci v slavnostnih uniformah ter gasilska vozila.

V velikem prireditvenem šotoru pred gasilskim domom na Homcu je v nadaljevanju sledila še slovesnost z govori, kulturnim programom, podelitvijo priznanj in zahval ter prevzemom in blagoslovom novega gasilskega vozila GVM-1. V kulturnem programu sta sodelovala Mengeška godba in Mladinski cerkveni pevski zbor župnije Homec pod vodstvom Maruše Škrjanec.

Gasilska povorka ob 90-letnici PGD Homec.

Slovesnosti, ki jo je povezovala Katja Černelič, so se poleg domačih gasilcev, krajanov, predstavnikov okoliških gasilskih društev, podpornikov ter ostalih obiskovalcev, udeležili tudi podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Jože Derlink, podpredsednik Gasilske zveze Domžale Tone Pavlič, poveljnik gasilske zveze Domžale Matjaž Merkužič, častni poveljnik Gasilske zveze Domžale Janez Breceljnik, podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar, predsednica KS Homec – Nožice Marjeta Rode, upravitelj župnij Homec in Vranja Peč Gašper Mauko ter botra novega gasilskega vozila Andrej Repanšek in Toni Žekar. S svojo prisotnostjo so jubilej homških gasilcev počastili tudi gasilci iz pobratenih Odrancev in Pravutina ter delegacija Vatrogasne zajednice grada Koprivnice iz sosednje Hrvaške, ki jo je vodil njen predsednik Ivan Golubić.

Predsednik PGD Homec Andrej Ulčar je v svojem slavnostnem govoru dejal, da si ustanovni člani, ki so daljnega leta 1929 ustanovili društvo, verjetno niso mogli predstavljati, kaj vse bo društvo doseglo v svojem razvoju do današnjih dni: »Vsi uspehi društva zagotovo niso slučaj, ampak plod pridnega, trdega dela tako gasilcev kot krajanov ter sodelovanja z vsemi organizacijami na našem področju ter seveda z Gasilsko zvezo Domžale in Občino Domžale.« V nadaljevanju je izpostavil pomen izobraževanja in usposabljanja članov, čemur dajejo v društvu velik pomen. Prav tako pa tudi pri delu in usposabljanju mladine: »Široka baza mladih gasilcev je pogoj za uspešen razvoj društva. Velik poudarek pa je tudi – društvo kot celota. Imamo razpon članov od 7 let pa skoraj do 90 let, ekipe članic in seveda operativnih članov. Prav tako lepo negujemo odnose z našimi veterani, saj imajo veliko zaslug, da smo prevzeli društvo v dobri kondiciji. Seveda ne smem pozabiti omeniti naših članic, ki so skoraj nepogrešljive pri vseh dogodkih, na tekmovanjih pa dosegajo odlične rezultate.«

Predsednik PGD Homec Andrej Ulčar se je članicam in članom ter krajanom zahvalil za vso izkazano pomoč, podporo in zaupanje.

Spomnil je tudi na zadnji dve novi pridobitvi; novo gasilsko vozilo GVC 16/25, ki so ga homški gasilci prevzeli lani in novo gasilsko vozilo GVM-1, ki so ga prevzeli na letošnji osrednji slovesnosti ob 90-letnici društva. Ob zaključku govora se je dotaknil tudi izzive, ki homške gasilce čakajo v prihodnosti. Eden večjih izzivov je zagotovo razširitev in obnova gasilskega doma.

»Vsakič, ko realiziramo oziroma dosežemo en cilj, ponosno gledamo na to, te občutke pa z nami delijo tudi krajani.  Seveda nam to ne bi uspevalo brez krajanov našega požarno operativnega področja, ki vsa ta leta podpirate in spremljate naše delo, kar pa nam daje še dodatni zagon za naše delovanje. Kot sem že večkrat poudaril, smo homški gasilci ponosni, da delujemo v okolju, kjer imamo podporo krajanov, podjetij, občine Domžale in seveda naše gasilske zveze, kar je še dodatna potrditev in motivacija za izzive, ki so še pred nami,« je še povedal Andrej Ulčar ter ob 90-letnici delovanja gasilskega društva čestital vsem članicam, članom in krajanom njihovega požarnega območja ter se zahvalil za vso izkazano pomoč, podporo in zaupanje.

Slavnostna prireditev ob 90-letnici PGD Homec.

Med slavnostnimi govorniki so bili tudi podpredsednik GZ Domžale Tone Pavlič, podžupan Marjan Ravnikar in podpredsednik GZS Jože Derlink. Vi govorniki so gasilcem PGD Homec čestitali ob njihovem jubileju, se jim zahvalili za njihovo neutrudno in požrtvovalno delo ter jim zaželeli uspešno tudi v prihodnje.

Na prireditvi so homški gasilci prevzeli novo gasilsko vozilo, ki ga je blagoslovil upravitelj župnij Homec in Vranja Peč Gašper Mauko, botra Andrej Repanšek in Toni Žekar pa sta ključe novega vozila izročila predsedniku Tehnične komisije PGD Homec Domnu Ulčarju. Ta jih je nato izročil vozniku Samu Vrankarju. V nadaljevanja sta botra opravila še krst vozila, voznik pa se je nato odpravil na slavnostno vožnjo.

Botra novega gasilskega vozila Andrej Repanšek in Toni Žekar.

Sledila je še podelitev priznanj Gasilske zveze Domžale in Gasilske zveze Slovenije. Priznanja gasilske zvez Domžale, ki sta jih podelila podpredsednik Tone Pavlič in poveljnik Matjaž Merkužič, so prejeli: Bojan Raduha, PGD Odranci (bronasto odlikovanje), Darko Zver, PGD Odranci (bronasto odlikovanje), Danijelu Perla, DVD Pravutina (bronasto odlikovanje), Krunoslav Ferko, DVD Pravutina (bronasto odlikovanje). Odlikovanja Gasilske zveze Slovenije je podelil podpredsednik Jože Derlink. Gasilsko odlikovanje III. stopnje je prejel Franc Vrankar, PGD Homec, gasilsko odlikovanje II. stopnje je prejel Andrej Ulčar, PGD Homec, gasilsko plamenico I. stopnje za 90 let uspešnega dela pa je prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Homec. Zbrane je nagovoril tudi Ivan Golubić, predsednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice, ki je dejal, da mu je v čast in zadovoljstvo biti danes skupaj s slavljenci, katerim je tudi prenesel čestitke vseh enajst članic Vatrogasne zajednice grada Koprivnice ter nato podelil plakete in priznanja. Te so prejeli Andrej Ulčar, Ludvik Jenko, Luka Repanšek, Igor Šarc in Tone Pavlič.

Darilo slavljencem s strani gasilcev DVD Pravutina.

Po uradnem delu, se je praznovanje nadaljevalo z veliko vrtno veselico, na katerem je letos za zabavo in »znucane« podplate skrbel ansambel Viharnik. Za dobro hrano in pijačo ter bogat srečelov pa so poskrbeli homški gasilci.

Več fotoutrinkov s prireditve si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar

Tagi