Slovesna obeležitev svetovnega dneva civilne zaščite

V sredo, 13. marca 2019, je v Centru za zaščito in reševanje Domžale potekala slovesnost ob svetovnem dnevu civilne zaščite, ki ga obeležujemo 1. marca. Kot vsako leto sta tudi letos zbrane člane sistema zaščite, reševanja in pomoči v Domžalah nagovorila župan Toni Dragar in poveljnik CZ občine Domžale, Marko Žagar. Še posebej sta se zahvalila in čestitala nagrajencema priznanj civilne zaščite – gospodu Igorju Šarcu in Zdravstvenemu domu Domžale.

Slovesnost se je pričela s slovensko himno, ki jo je ob spremljavi kitarista Matica Smolnikarja zapela Polona Mežnar. Dogodek je povezoval Matej Primožič, ki je najprej pozdravil goste: župana Občine Domžale, Tonija Dragarja, podžupanjo Občine Domžale, mag. Renato Kosec, poveljnika civilne zaščite občine Domžale, Marka Žagarja, namestnika poveljnika civilne zaščite občine Domžale, Petra Gubanca, člane štaba civilne zaščite občine Domžale, predsednico Gasilske zveze tov. Marjeto Kristan, poveljnika Centra za zaščito in reševanje Domžale ter Gasilske zveze Domžale, tov. Matjaža Merkužiča, častnega poveljnika Gasilske zveze Domžale, tov. Janeza Breceljnika,  direktorja Centra za zaščito in reševanje Domžale, Andreja Jarca, in vse ostale člane sistema zaščite in reševanja.

Dogajanje je popestril kvartet trobil Godbe Domžale, ki sicer letos praznuje 135 let. Daniel, Tomaž, Ivo in Andraž so zaigrali Yorkshirski marš in Venček melodij. Zbrane je najprej nagovoril poveljnik CZ Marko Žagar, ki je spregovoril o aktualnih nevarnostih, ki lahko ogrožajo lokalno skupnost in naših preventivnih ukrepih na tem področju. Sledil je slavnostni govor župana Tonija Dragarja: »Na koncu leta smo veseli, ko se nič ne zgodi. Vseeno pa namenjamo veliko pozornost, velik del proračunskih sredstev in veliko skrb preventivnim ukrepom.« Pred vrhuncem večera, torej predstavitvijo nagrajencev, pa je sledil še nastop solistke Polone Mežnar, ki je ob spremljavi kitarista zapela Dekle iz zlate ladjice in Tih deževen dan. Kot je tudi že tradicija na teh proslavah, je tudi letos nastopil pevski zbor poklicnih gasilcev CZR Domžale pod »poveljstvom« Primoža Leskovca.

Bronasti znak civilne zaščite je prejel Igor Šarc, ki že več kot 40 let deluje v PGD Homec, od leta 2008 je podpoveljnik GZ Domžale in član poveljstva ob leta 2003. Opravlja tudi naloge predsednika komisije za tekmovanja. Igor je v društvu deloval kot podpoveljnik, nato pa kot poveljnik. Kasneje je končal tečaj za člane višjih poveljstev in se v nadaljevanju izobrazil za predavatelja, katerega funkcijo opravlja še danes in uspešno prispeva k usposabljanju operativnih gasilcev. Aktiven je tudi na področju sojenja gasilskih in gasilsko-športnih tekmovanj. Opravil je tečaj za vodjo članic in trenutno deluje v društvu kot predsednik komisije za žene, ki jo zelo dobro vodi. Redno se izobražuje na tekmovalnem področju in uspešno izpelje tekmovanja v okviru GZ. Redno se udeležuje intervencij PGD Homec  ter usposabljanj v društvu. Igor Šarc uspešno in požrtvovalno opravlja vse naloge v sistemu zaščite in reševanja, za katere je zadolžen.

Srebrni znak civilne zaščite je prejel Zdravstveni dom Domžale, ki opravlja pomembno delo organiziranja, usmerjanja in usklajevanja aktivnosti prve medicinske pomoči v občini Domžale in s svojo dejavnostjo predstavlja enega od stebrov zaščitno-reševalnega sistema v občini. S svojim delom prispeva k učinkovitem delovanju občinskega zaščitno reševalnega sistema in ima zasluge pri razvijanju in krepitvi varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter reševanju ljudi. Redno sodeluje pri pripravi in izvedbi občinskih zaščitno-reševalnih vaj v katere je vključen celoten sistem zaščite in reševanja, ter skrbi za strokovno usposabljanje in opremljanje  reševalcev ob naravnih nesrečah. V okviru svoje redne dejavnosti redno sodeluje s poklicnimi in prostovoljnimi gasilci pri izvajanju javne gasilske službe ter skrbi za občinsko mrežo defibrilatorjev.  Preko svoje predstavnice pomembno prispeva k uspešnemu delovanju Občinskega štaba Civilne zaščite. Glede na navedeno, bo Zdravstveni dom tudi v bodoče eden od stebrov občinskega zaščitno-reševalnega sistema. V letu 2014 je bil dobitnik Bronastega priznanja CZ za njihove aktivnosti na intervenciji ob velikem požaru  stolpnice v Domžalah.

Župan Toni Dragar je gospodu Šarcu in predstavniku ZD Domžale čestital ter izročil manjše darilo. Pred koncem je goste še enkrat razveselil kvartet trobil, nato pa je sledilo druženje. Kjer je volja, je pomoč!

Avtor: Občina Domžale; Foto: Vido Repanšek

Tagi