Slovenski kulturni praznik preživeli na konjskih hrbtih

18. Pikova konjenica

Slovenski kulturi praznik smo lahko obeležili na različne načine. Nekateri so na ta dan obiskali kulturne ustanove, katere so na široko odprla svoja vrata, spet drugi so obiskali različne prireditve, ki so potekale v ta namen, nekateri pa so dela prost dan izkoristili za počitek ali za kakšne druge stvari. Kulturni praznik tradicionalno obeležijo tudi v Konjeniškem klubu Pik, saj so se letos podali že na 18. Pikovo konjenico. S konji seveda.

Konjeniški klub Pik iz Žič pri Rovah, ki je bil ustanovljen leta 2000, združuje ljubitelje konj, plesa in country glasbe. Skozi vse leto se s konji in pa tudi s konjskimi vpregami udeležujejo različnih prireditev po Sloveniji, njihova tradicionalna prireditev pa je Pikova konjenica, ki jo po besedah predsednika Konjeniškega kluba Pik Domna Potočnika, vedno organizirajo na slovenski kulturni praznik. Zgodba o tem pohodu se je začela pred 18. leti, tako da je ta prireditev postala že tradicionalna. Njihov slogan pa se glasi: »Slovenski kulturni praznik na konjskih hrbtih«. Poleg njihovih članov se te prireditve udeležijo tudi konjeniki iz drugih predelov Slovenije. Največ udeleženih konjenikov do sedaj je bilo preko 120. Letos je po besedah Domna Potočnika udeležba zaradi neugodnega vremena malo manjša kot v preteklih letih. Se je pa na zasneženo pot podalo preko 40 konjenikov ter tudi štiri konjske vprege. Poleg domačih članov so se Pikove konjenice udeležili tudi konjeniki iz Zreč, Dolenjske, krvavške konjenice …

Zbor je po tradiciji potekal na Turistični kmetiji Pr`Soud v Zagorici pri Rovah, kjer so se udeleženci najprej okrepčali, nato pa je sledil krajši kulturni program, v katerem so nastopili plesalci Konjeniškega kluba Pik. Po običaju je sledila še himna, ki so jo vsi zbrani zapeli pod vodstvom Bogdana Potočnika, nato pa so se s konji in vpregami podali na pot. Letos so se podali do Češenika, Radomelj, Volčjega Potoka in nato preko Kolovca do cilja, ki je bil na Turistični kmetiji Pr`Soud. Tam pa jih je čakal zaključek z bogato domačo pojedino, za kar je poskrbela gospodarica Ančka. Na koncu so bili zadovoljni vsi, tako konjeniki, ki so imeli krasno priložnost za druženje, kot tudi konji, ki so imeli zelo pomembno vlogo v tej zgodbi – obeležitev slovenskega kulturnega praznika na konjskih hrbtih.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar

Tagi