Slovenologija: Uvid v kuhinjo divjih rastlin

Gosta marčnega srečanja Slovenologija sta bila dr. Katja Rebolj, ustanoviteljica Rožma cvetličnih prigrizkov, doktorica biokemije, poznavalka in raziskovalka lokalnih jedilnih ter zdravilnih rastlin ter Peter Zajc, permakulturnik in biodinamik, poznavalec samoniklih užitnih rastlin ter velik gurman. Nabiralca divjih zelišč in cvetic sveže rastline ponujata tako vrhunskim kot ljubiteljskim kuharjem, zato je bil pogovor, v katerem so z vprašanji sodelovali tudi obiskovalci, več kot odličen, saj smo izvedeli veliko o dobrotah rastlin, ki običajno kot plevel z domačih vrtičkov konča na kompostu, pri velikih kuharskih mojstrih pa so taiste rastline prave gurmanske poslastice.   

V Knjižnici Domžale je v torek, 19. marca 2019, potekala Slovenologija, katere avtor in voditelj je dr. Noah Charney. V goste je tokrat povabil dr. Katjo Rebolj, ustanoviteljico Rožma cvetličnih prigrizkov, doktorico biokemije, poznavalko in raziskovalko lokalnih jedilnih ter zdravilnih rastlin ter Petra Zajca, permakulturnika in biodinamika, poznavalca samoniklih užitnih rastlin ter velikega gurmana.

V pogovoru se je vse vrtelo okoli nabiranja divjih zelišč in cvetic ter njuna ponudba svežih rastlin tako vrhunskim kot ljubiteljskim kuharjem. Dr. Katja Rebolj je tudi ustanoviteljica Rožma cvetličnih prigrizkov, doktorica biokemije, poznavalka in raziskovalka lokalnih jedilnih ter zdravilnih rastlin. V Trzinu imajo veliko delavnic za širši krog ljudi, ki jih zanimajo zelišča in »plevel«, ki običajno konča na kompostu, na delavnicah pa se naučijo, kako tak »plevel« uporabiti za največje gurmanske užitke.

Pri delu dr. Katje ji je v veliko pomoč njen študij biologije ter poglobljeno znanje biokemije. Po doktoratu je bila zaposlena na Kemijskem inštitutu v Ljubljani in Inštitutu Jožef Stefan. Ko bi po vseh pričakovanjih okolice morala oditi v službo v tujino, se je odločila, da svoje delo zamenja za raziskovanje lokalnega rastlinstva in aromatičnih okusov, ki se skrivajo v njih. Pri tem se ji je pridružila cela družina. Zanimajo jo vsakdanje okusne rastline, ki jih je mogoče najti v naši bogati deželi.

Peter Zajc pa je permakulturnik in biodinamik, poznavalec zdravilnih in samoniklih užitnih rastlin ter velik gurman. Prej je bil na zavodu za zaposlovanje, ob javnih delih pa se je spoznal z zeliščarji in tudi dr. Katjo Rebolj. Že prej pa je nabiral in uporabljal domači »plevel« za prehrano. Tudi sedaj še vedno  v novih in novih jedilnih rastlinah išče raznovrstne kulinarične okuse, ki jih zna pripraviti na okusen način. Je tudi odličen pri pripravi zdravih slaščic ter različnih pekovskih izdelkov. Izvaja izobraževanja s področja zdrave prehrane, divje užitne hrane in zdravilnih rastlin. Rad dela z otroki in je snovalec Zajčkove ustvarjalnice za otroke. Peter redno objavlja, katere rastline nabira in kako jih tudi sam pripravlja. Petra Zajca poznajo že vsi ljubljanski kuharji in drug od drugega se učijo bogate uporabe jedilnih rastlin v kulinariki.

Dr. Katja Rebolj in Janez Zajec skupaj nabirata zelišča po večih lokacijah po Sloveniji, saj so le divje rastoča zelišča dovolj aromatična in tudi okusna, nabrana zelišča pa dostavljata velikim kuharskim mojstrom, ki pri njima naročajo zelišča. Med njimi je tudi Janez Bratovž – JB. Kot sta dejala sogovornika, je Janez Bratovž na prvem srečanju z njima rekel, kje so se skrivali ves ta čas z vsemi temi rastlinami. Tako so se razširili po vsej Ljubljani in tudi drugam, kamor lahko prinesejo obilo svežega in okusnega rastlinja in prigrizkov.

Dr. Katja Rebolj je še dejala, da pri Rožma želijo, da bi ljudje spoznali začimbne rastline iz našega okolja in jih uporabljali za izboljšanje okusa v vsakdanji kuhi ter okrepili uporabo svežih sestavin visoke biološke vrednosti. So prvi v Sloveniji, ki so kuharje oskrbeli z divjimi rastlinami iz lokalnega okolja. Danes njihove rastline uživajo številni gurmani po vsej državi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi