Škrata Domželca, gozdne prebivalce in občane razburjajo odpadki, ki se kopičijo na Šumberku

Po Gozdni učni poti Šumberk in pravljično-doživljajski poti Pravljični Šumberk smo v Domžalah dobili še eno pridobitev, ki pa je v nasprotju s prvima dvema okolju in očem neprijazna, za svoj “pravljični” sprehod in krajši oddih pa jo uporablja nekatera domžalska mladež, ki ne pozna okoljske ozaveščenosti oziroma jim je to zadnja skrb. Prav zaradi tega so razburili jamskega škrata Domželca, gozdne prebivalce in obiskovalce Šumberka.

Med številnimi lokacijami kamor občani Domžal lahko zaidemo je tudi domžalski mestni gozd, ki ga poznamo pod imenom Šumberk. Poleg sprehajalnih poti, trim steze, je bila na Šumberku pred leti urejena Gozdna učna pot imenovana tudi Lisičkina pot, lani jeseni pa je bila po njem urejena še pravljično-doživljajska pot Pravljični Šumberk, kjer so otroci na pomembni misiji. Lisički pomagajo najti izgubljeni slamnik, ki je zanjo, pa tudi za vse druge živali na Šumberku in celo za vse ljudi v Domžalah, izjemno pomembna reč. Pri tem spoznavajo zgodbo o domžalskih slamnikih, odpotujejo v prazgodovino tega kraja in odkrivali pravljično lep gozd Šumberk, poln različnih dreves, živali in kraških jam. V njih domujeta jamski škrat Domželc in hrošček Simon, ki otroke vodi po poti.

Pred kratkim je Šumberk dobil še eno novo pridobitev, ki jo po naših informacijah uporabljajo malo večji, poredni otroci, ki ne poznajo okoljske ozaveščenosti oziroma jim je to zadnja skrb. Prav zaradi tega v slabo boljo spravljajo jamskega škrata Domželca, gozdne prebivalce in obiskovalce domžalskega mestnega gozda, saj za seboj puščajo kupe raznoraznih odpadkov.

Kot lahko vidite na fotografiji, ki nam jo je posredovala naša bralka, si je mladež v neposredni bližini zadnje postojanke trim steze uredila svojo postojanko, kjer pa si v nasprotju s postojankami Pravljičnega Šumberka ne nabirajo novih žigov v brošure, prav tako jih tam ne čaka kakšna naloga, ki jo morajo opraviti. Za ureditev svoje postojanke so naredili nekaj posegov v gozd, saj so si s smrekovim vejevjem uredili zavetje, tja pa so postavili tudi klop, ki so jo morali prinesti od nekod. Kot lahko še vidite na fotografiji, se poleg poleg postojanke nahaja velik kup odpadkov, med katerimi prevladujejo plastenke in pločevinke pijač. Ravno to pa razburja druge obiskovalce Šumberka.

O namenu te postojanke ni treba dvakrat ugibati, da jo neozaveščena mladež uporablja, da se skrije pred ostalim svetom, predvsem pa pred svojimi starši, da ne bi vedeli kaj počnejo. Predvidevamo, da se uvajajo v kajenje cigaret ali pa bog ne daj še kakšnih drugih prepovedanih substanc. Iz kupa odpadkov lahko razberemo, da se tudi alkohola ne branijo. Seveda mi ne moremo soditi, kaj lahko počnejo in kaj ne, zato so odgovorni njihovi starši. Ni pa odveč opozoriti, da odpadki, ki jih puščajo za seboj, ne sodijo v gozd. Če so se lahko potrudili, da so iz doma ali trgovine do tja prinesli plastenke, pločevinke in ostale stvari, potem bi se lahko potrudili, da jih tudi odnesejo od tam.

Najbolj ironično pri vsem tem je, da Gozdna učna pot in Pravljični Šumberk otrokom in družinam ponujata gibanje v naravi, spoznavanja domžalske zgodovine in odkrivanje prelepe gozdne narave in njegovih prebivalcev. Prav tako je izkušnja tudi ta, da na teh dveh poteh praktično ni nobenih odpadkov, ki bi jih obiskovalci puščali za seboj. To je v osnovi tudi močno sporočilo, da se obiskovalci posvečajo naravi in da se obenem tudi otroci naučijo opazovati naravo. Sedaj, ko pa se je pojavila še ta nelegalna postojanka, pa je zgodba ravno obratna. Na njej je polno smeti. Pa si predstavljajte starše z otroci, ki se podajo na Pravljični Šumber, ko zagledajo ta prizor. Prepričani smo, da takšna slika majhne otroke zbega, sploh ker ni skladna s sporočilom Pravljičnega Šumberka.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: bralka

Tagi