Saj ni res, pa je: Več sodov z odpadnim oljem nekdo odložil kar ob parkirišču

Da med nami živijo neodgovorni ljudje, ki se po domače rečeno požvižgajo na okolje, smo na našem portalu pisali že večkrat, ko smo tudi opozarjali na nepravilnosti oziroma na nepravilno odložene odpadke, ki ne spadajo v okolje, ampak v zato namenjena odlagališča oziroma zbiralnice.

Takšen primer neodgovornega odlaganja odpadkov se je tokrat pripetil na območju Ten Tena v Domžalah, kjer so občani ob tamkajšnjem makadam parkirišču opazili več odloženih sodov, v katerem se je nahajalo odpadno olje. Nekatere je ob pogledu na odložene sode, ki so se nahajali poleg treh odsluženih avtomobilov, zgrabila panika, da se mogoče ponavlja lanskoletni scenarij iz Štude, kjer je prišlo do nenadnega skladiščenja bal z odpadki, ki jih je tam odlagalo eno izmed komunalnih podjetij. O tem smo na našem portalu podrobno poročali lani.

O odloženih sodov z odpadnim oljem na parkirišču pri Ten Tenu nas je obvestila tudi predsednica KS Simona Jenka Vera Banko, ki nam je povedala, da si je “odlagališče” podrobno ogledala in da sodi z vsebino vsekakor ne sodijo tja, ampak v zato namenjene zbiralnice. Ob pogledu na odložene sode, tam jih je bilo več deset, na nekaterih so bile vidne tudi nalepke enega izmed podjetij, ki se ukvarja z odvozom in zbiranjem odpadnega olja, se je med ljudmi pojavila bojazen, da si je nekdo tam na črno ustvaril odlagališče za takšne odpadke, ki imajo škodljivi vpliv na okolje. Prav zaradi tega odpadno olje ne sodi v vodovodni odtok ali v straniščno školjko, temveč ga odvažajo za to pooblaščena podjetja, ki ga v nadaljevanju tudi predelajo. Odpadno olje je živilo, ki s tem, ko konča v okolju (v tleh ali v vodi), predstavlja zelo visoko organsko onesnaženje, ki ga morajo mikroorganizmi v naravi razgrajevati več let, da ni več škodljivega vpliva na naravo.

O odloženih sodih z vsebino je bil danes obveščen tudi občinski inšpektorat Občine Domžale, redarji pa so si ogledali kraj, kjer so se nahajali odloženi sodi. Kot so nam sporočili, so po ogledu obvestili dve podjetji, ki se ukvarjata z odvozom in zbiranjem odpadnega olja. Odložene sode z vsebino naj bi po posredovanju občinskega inšpektorata eno izmed podjetij odpeljalo. Kako in zakaj so se sodi z odpadnim oljem znašli na parkirišču pri Ten Tenu, pa še ni znano. So pa stekli vsi postopki, da se najde neznani storilec tega dejanja.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: KS Simona Jenka Domžale

 

Tagi