S pomočjo zapestnic želijo posaditi milijon dreves

Ali ste vedeli, da vsako minuto s planeta izgine za 27 nogometnih igrišč gozda? Če bo šlo tako naprej in če ne bomo ukrepali, bomo v naslednjih 100 letih naš planet pripeljali na rob izumrtja. Mi tega ne bomo občutili. A kaj pa naši otroci? Jim res želimo zapustiti takšen planet?

Številka izginjanja dreves, ki ste jo prebrali je šokantna. Marsikdo se je ob tem tudi začudil, saj v okolju kjer živimo tega ne opazimo. Slovenija na srečo spada med države z največ odstotki gozda na površino. Prav zaradi tega je potrebno sliko našega vidnega polja malce razširiti in sicer tisoče kilometrov stran od nas, kjer pa gozd dobesedno izginja z obličja Zemlje, saj je bilo v zadnjih letih na svetu posekanih že kar 50% deževnih gozdov. Vse to vpliva na spremembo ekosistema in podnebne spremembe. S tem se zagotovo strinjate, saj te spremembe že občutimo.

V čim krajšem možnem času želijo posaditi milijon dreves

Kljub črni prihodnosti, ki nam jo kaže žalostna slika, pa je vseeno nekje na koncu možno videti lučko upanja, saj na svetu še obstajajo posamezniki, ki želijo z majhnimi koraki spremeniti to žalostno sliko sveta. Najbolj pomembno pri vsem tem je, da so že bili narejeni koraki in če se bo k temu projektu pridružilo vedno več ljudi, bo iz teh majhnih začetnih korakov nastalo res nekaj velikega. Cilj projekta Treecelet, ki je pred kratkim združil štiri mlade, med njimi so trije Domžalčani, je v čim krajšem možnem času posaditi milijon dreves na najbolj prizadetih območjih Madagaskarja in Indonezije. Pri tem pa jim seveda lahko pomagate tudi vi in sicer z nakupom zapestnice Treecelet.

Našli so recept, kako vračati naravi.

Miha Hrovat, ki je skupaj z bratom Jakom ter prijateljema Žigom in Domnom pri nas začel projekt Treecelet, nam je povedal, da sta skupaj z bratom, ki sta rasla z družinskim podjetjem Mizarstvo Hrovat, videla tako pozitivne učinke lesne industrije, kot tudi negativne posledice na naše okolje. Lansko leto je njihovo družinsko podjetje postalo CO2 nevtralno podjetje, kar pomeni, da posadijo več dreves, kot jih porabijo v podjetju, poleg tega pa s sajenjem dreves nadomestijo tudi porabo elektrike in toplogredne pline, ki nastajajo ob uporabi njihovih vozil.

Našli so recept, kako vračati naravi

Našli so recept, kako lahko pomagajo naravi in nadaljujejo s tem, kar počnejo že tri generacije – z izdelavo lesenih izdelkov, toda tokrat tako, da vračajo naravi. Resnično želijo narediti spremembo in omiliti vpliv na naravo. Da pa bi jim to uspelo, potrebujejo več ljudi, ki bodo pri tem sodelovali. In tako se je rodil Treecelet (beseda sestavljena iz angleških besed tree – drevo in bracelet – zapestnica). Tako so Žiga, Domen ter brata Miha in Jaka ustvarili unikaten način, da lahko prav vsak pomaga naravi in prispeva k boljši prihodnosti našega planeta.

Z nakupom Treecelet zapestnice posadijo do pet dreves.

Z nakupom Treecelet zapestnice posadijo do 5 dreves

Treecelet zapestnice so trendy zapestnice, ki sadijo drevesa. Vsaka prodana zapestnica posadi do 5 dreves! Vse njihove Treecelet zapestnice so narejene ročno iz poldragih kamnov in brez uporabe lesa. S kamni dajemo življenje rastlinam. Ali ni to kul? Z vsakim nakupom zapestnice donirajo denar organizaciji Eden Reforestation Projects, ki z ekipo lokalnih delavcev poskrbi za sajenje dreves na območjih, ki so zaradi izsekavanja gozda najbolj prizadeti. Trenutno sadijo avtohtone vrste dreves na Madagaskarju in v Indoneziji. Do danes so posadili že več kot 4329 dreves, z nakupom zapestnice lahko posadijo tudi vaša drevesa.

Miha nam je še povedal, da je odziv na projekt Treecelet nepričakovan, saj jih je podprlo izredno veliko ljudi, prav tako pa neverjetni tudi odzivi na socialnih omrežjih. To jim seveda vliva upanje in jim obenem daje še večji zagon pri zasledovanju cilja projekta. Konec tedna, ko so naprej predali donacijo, je številka pokazala, da so posadili že 4.329 dreves. Po besedah Mihe pa dejansko posadijo več dreves, kot je deklarirano na zapestnici. Se pravi, da se z nakupom ene zapestnice dejansko posadi več kot pet dreves.

Kot smo že omenili, je njihov plemeniti cilj posaditi milijon dreves. Jim boste pri tem pomagali tudi vi? Z vsakim na novo posajenim drevesom smo bližje, da svojemu planetu zagotovimo lepšo prihodnost!

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani www.treecelet.si, spremljate pa jih lahko tudi na Facebook strani.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Treecelet

 

Tagi