S harmoniko po Posočju

Glasbeni projekt S harmoniko po Posočju, katerega je Glasbena šola Bučar izpeljala pretekli konec tedna, je že njihov osmi glasbeni pohod. Rdeča nit druženj sta pohodništvo in glasba. Zraven seveda spada tudi povezovanje različnih društev, občin, predvsem pa vseh, ki imajo radi našo lepo domovino ter slovensko glasbo.

Letos so za njihov glasbeni projekt izbrali Posočje. Del Slovenije, kjer so dva dni hodili, igrali, peli ter plesali jih je vse navdušil. Naslov projekta je bil to leto, »S harmoniko po Posočju«, saj so prehodili lep del poti tega krasnega dela Slovenije. Iz Kobarida so se pripeljali na planino Kuhinja, kjer jih je pozdravil predsednik Planinskega društva Kobarid Slavko Gregorčič. Imeli so lep sprejem in seveda prvi nastop njihovih učenk in učencev.

Sobotna časovnica je bila kar pestra in razgibana, zato so se kmalu odpravili proti najvišji točki, ki so jo morali osvojiti, Krnu. Na Krnu so jih zopet zelo lepo sprejeli in takoj po prihodu so vzeli instrumente v roke ter zaigrali nekaj skladb, ki so odmevale daleč v dolino. Gomiščkovo zavetišče na Krnu je lepo poskrbelo za vse glasbenike, a kmalu so morali nadaljevati pot, saj jih je čakalo še kar nekaj ur hoje. Z vrha Krna so pot nadaljevali do Krnskega jezera, kjer so seveda spet zaigrali, nato pa odšli do koče pri Krnskem jezeru, kjer so prenočili.

V nedeljo so se zgodaj zjutraj odpravili proti Lepeni, od koder so pot nadaljevali ob reki Soči, skozi Šunikov vodni gaj, proti Velikim koritom reke Soče. Hoja ob Soči je bila prečudovita. Skladbe njihovih učenk in učencev pa so v njeni bližini zvenele posebno, drugače. Dan so zaključili na Bovškem trgu, kjer so se srečali z g. županom Valterjem Mlekužem, ki jih je zelo lepo nagovoril ter nas pospremil do Kaninskih Legend, kjer so zaključili dvodnevno potepanje po Posočju.

Posočje, tamkajšnji prebivalci in prečudovita narava jim ne bodo šli iz spomina še dolgo časa. Z mislimi so pri novem glasbenem letu, načrtovanju urnikov in glasbenimi aktivnostmi, ki jih čakajo. Nekje v njihovih mislih pa čisto potiho že nastaja novo glasbeno druženje, že deveti projekt, katerega se vodja glasbenih projektov, Simon Bučar, zelo veseli, predvsem zaradi pridnih učenk in učencev, njihovih skrbnih staršev ter prijateljev s katerimi se potepajo po prelepi Sloveniji.

Karin Božič Zupančič; Foto: Glasbena šola Bučar

Tagi