Rotary klub Domžale praznuje 20-letnico delovanja

Rotary klub Domžale, ki že od ustanovitve dalje deluje na humanitarnem področju in sicer tako doma kot tujini, v letošnjem letu obeležuje 20-letnico delovanja. Ob jubileju so v četrtek, 12. aprila 2018, v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale pripravili slovesnost, na kateri so za požrtvovalno delo podelili priznanja članom kluba ter podelili štipendijo mladi domžalski glasbenici Katarini Kozjek.

Rotary club Domžale je bil ustanovljen 23. maja 1998 in vse od svoje ustanovitve deluje na humanitarnem področju, tako doma in kot v tujini. Po besedah predsednika Marka Podbevška, se je v teh dvajsetih letih skovalo veliko iskrenih prijateljstev, vzpostavilo nešteto novih znanstev, doživelo veliko lepih trenutkov ter slišalo na predavanjih vrsto pametnih in bogatih misli. In seveda, kar je najvišji cilj, poslanstvo in smisel rotarijstva: pomagali so ljudem, ki iz kakršnega koli razloga nimajo tistega, kar bi glede na evropski nivo tako opevane Evropske skupnosti morali imeti. Pa naj gre za materialne dobrine ali kakovost življenja. Delovanje kluba je vsa leta konstantno in usmerjeno v pomoči potrebnim.

Že od začetka delovanja kluba je njihovo vodilo prispevati k lepšemu življenju otrok, sprva z nakupom aparatur kirurškemu oddelku Pediatrične klinike ter nato otrokom iz družin, ki izvajajo rejniško dejavnost na področju delovanja njihovega kluba. V preteklosti so jim večkrat pomagali pri letovanju na morju. Občasno so pomagali tudi z inštrukcijami. Vsa leta pa v začetku decembra zanje pripravijo Miklavžev večer. Med drugim so pomagali mladim, ki so podlegli drogam in kupili vozilo delovnim invalidom v Domžalah. Skupaj z Lions klubom Domžale so zbirali hrano za socialno ogrožene družine v Domžalah. »Posebno pa smo ponosni na naš največji projekt obnove otroškega igrišča za otroke s posebnimi potrebami pri Osnovni šoli Roje,« pravi Podbevšek.V letošnjem letu se je na njih s prošnjo za pomoč pri študiju na Akademiji za glasbo, Univerze v Ljubljani obrnila domžalska glasbenica Katarina Kozjek. Ker prihaja iz številčne domžalske glasbene družine so njeno prošnjo ocenili kot primerno, da jo podprejo.

Načrtov za prihodnost jim ne manjka. Tako bodo nadaljevali s tradicijo miklavževanja za otroke rejniških družin, bi pa radi  v svoje socialne projekte pomoči dodali še kakšno aktivnost, ki bo v rangu njihovih zmožnosti in bo imela čim boljši učinek za prejemnika. »V ta namen smo v kontaktih s Centrom za socialno delo Domžale, kjer imamo že evidentirane možne oblike sodelovanja, od katerih  se bomo v naslednjem mesecu odločili za tisto, ki bi jo izvajali po možnosti skozi več let,« pojasni Podbevšek. V mednarodnem okolju sodelujejo pri projektu prijateljskega Rotary kluba Portogruaro, ki je namenjen reševanju težav avtistov. Predvidevajo, da bo projekt uspešno zaključen do konca leta 2018. Načrtujejo pa tudi povečanje in pomladitev članstva v njihovem klubu.

Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Tagi