Ribiško druženje ob Prevojskem Španovem bajerju v občini Lukovica

V sklopu praznovanja občinskega praznika Občine Lukovica so številna društva pripravila različne dogodke, ki so potekali v soboto, 7. septembra 2019. Dogodki so bili namenjeni spodbujanju druženja med občani ali njihovih društvenih kolegov, ki prihajajo iz sosednjih občin Domžale in Mengeš. Ob Španovem bajerju na Prevojah pri Lukovici, ki je eden izmed petih ribnikov severno od Prevoj pri Šentvidu, so se tako na sobotno jutro blizu Hoferjeve poslovne stavbe srečali ribiči in simpatizerji Ribiškega društva Črni graben.

Ribiško društvo Črni graben deluje že od leta 2002 in je eno izmed enajstih društev, ki delujejo na področju kmetijstva, gozdarstva in ribištva v občini Lukovica. Septembrsko družabno srečanje pod vodstvom gospodarja Sandija Ceglarja in predsednika Franceta Bevka je privabilo 27 ribičev, ki so se družili ob Španovem bajerju. Poleg njih sta druženje obiskala tudi županja občine Lukovica mag. Olga Vrankar in podžupan Vincenc Dragar.

Srečanje RD Črni graben sta obiskala tudi županja občine Lukovica mag. Olga Vrankar in podžupan Vincenc Dragar.

Skrb za ribo po načelu ujemi in spusti

Tokratnega druženja ob bajerju niso zmotile dežne kaplje, saj je lokacija priljubljeno zbirališče RD Črni graben. Sandi Ceglar, ki se z ribolovom ukvarja že dvajset let, pojasnjuje, da je ena izmed njihovih temeljnih nalog skrb za okolico in ribo: »Ko ujamemo ribo, jo spustimo nazaj, tukaj se nič ne jemlje. Obenem skrbimo, da je riba zdrava, opazujemo prirast, kako se razmnožuje in smo pozorni, da ni bolezni ali česa podobnega.«

Španov bajer je eden izmed petih ribnikov na Prevojah pri Šentvidu, ki so uvrščeni med naravne vrednote lokalnega pomena.

V društvu je registriranih več kot 50 aktivnih članov, z otroci in predstavnicami ženskega spola pa jih je čez 70. Veseli jih, da se članstvo povečuje, običajno starši za ribolov navdušijo svoje otroke, za uspešen ribolov pa je pomembno čim več prakse. Predsednik društva France Bevk, ki zaseda to funkcijo eno leto, je zelo zadovoljen z aktivnostjo članov društva. »V letošnjem letu smo imeli kar nekaj akcij urejanja ribnikov in okolice. Zastavljene imamo načrte tudi za v prihodnje, ki jih bomo z voljo in trudom brez dvoma dosegli,« dodaja.

Tokratnega druženja ob bajerju niso zmotile dežne kaplje.

Rekordni ulovi tudi v tujini

Člani njihovega društva se udeležujejo tudi tekem po Sloveniji in izven meja. Odmevnejši uspeh je poleti dosegel 27-letni Damijan Umek, ki je v Bosni in Hercegovini na jezeru Žabar v sedmih dnevih postavil svoje nove rekorde. Ujel je kar 31 rib, najtežji krap je tehtal 24 kilogramov. »Najboljši del je adrenalin, ki ga dobiš, ko zagrabi res velika in težka riba. Je precejšnji izziv, da jo spraviš iz vode in ko ti uspe si včasih kar presenečen nad ulovom. Sam grem na ribolov takrat, ko imam čas in se ob lovljenju res sprostim.«

Damjan Umek je v Bosni in Hercegovini ujel ribe, kakršnih ne vidimo v domačih ribnikih

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj, Matej Lazar in arhiv Damjan Umek

Komentarji uporabnikov
Tagi