Resnični junaki našega časa

Poslanica predsednice RKS ob Svetovnem humaniatrnem dnevu

V počastitev dela humanitarnih delavcev, aktivistov in prostovoljcev po vsem svetu ter spomina na humanitarne delavce, ki so izgubili življenje med opravljanjem službenih dolžnosti, je bil 19. avgust določen leta 2008 za mednarodni dan humanitarnosti.

Generalna skupščina ZN se je za ta datum odločila, da bi obeležila spomin na 19. avgust 2003, ko je bilo med bombnim napadom na hotel Canal v Bagdadu v Iraku ubitih 22 ljudi, vključno z glavnim humanitarcem v Iraku Sergiom Vieira de Mello.  Vse do danes je pri opravljanju humanitarnega dela življenje izgubilo še veliko dobrih ljudi. Samo v letu 2019 so  po svetu so napadli 483 humanitarnih delavcev: 125 je bilo ubitih, 234 ranjenih in 124 ugrabljenih v skupno 277 ločenih nezgodah.

Na ta dan obeležujemo spomin na humanitarne delavce, ki so med opravljanjem dela izgubili življenje; izrekamo priznanja humanitarnim delavcem, ki opravljajo svoje delo ter krepimo zavedanje javnosti o pomenu humanitarnega delovanja in mednarodnega sodelovanja.

Svetovni humanitarni dan letos obeležujemo v okoliščinah, ko se svet v zadnjih mesecih še naprej bori proti pandemiji covida-19 in humanitarci tudi pri nas premagujmo ovire brez primere, da bi pomagali ljudem.  Humanitarci premagujejo neslutene ovire zaradi pomanjkanja dostopa in omejitev, ki jih postavljajo vlade po vsem svetu, da še naprej rešujejo in ščitijo življenja, kljub reševanju konfliktov, negotovosti, pomanjkanju dostopa in tveganj, povezanih s covidom-19.

Svetovna organizacija in Mednarodno združenje Rdečega križa in Rdečega polmeseca v letošnji kampanji ob svetovnem humanitarnem dnevu predstavljata navdihujoče osebne zgodbe humanitarcev, ki med pandemijo covida-19 zdravijo in preprečujejo covid-19, zagotavljajo hrano ranljivim ljudem v stiski, ženskam in dekletom zagotavljajo varne prostore; pomagajo pri porodih, se borijo proti kobilicam in vodijo begunska taborišča.

Vsem požrtvovalnih humanitarcem po svetu in še posebej mnogim, ki si v naši sredi po svojih močeh prizadevajo lajšati stiske ljudi v za nas novih, nepredvidljivih okoliščinah izražam globok poklon in se jim zahvaljujem za njihovo resnično junaško delovanje.

Avtor: Rdeči križ Slovenije; Foto: Rdeči križ Slovenije

 

Tagi