Republika Prlekija postavila carino, zato se z domžalske tržnice ni dalo nič prešvercati

Avgusta letos bo minilo deset let, odkar je bila ustanovljena Republika Prlekija. V soboto, 30. avgusta 2008, se je v Železnih Dverih odvijal piknik Künštni Prleki – Prlekija-on.net, na katerem so takrat Künštni Prleki razglasili Republiko Prlekijo, razvili zastavo in odkrili ploščo sedeža Republike, ki je od takrat v Železnih Dverih 11 ter predstavili himno Republike Prlekije. Skupina Künštni Prleki na šaljiv način širši javnosti prikazujejo prleške običaje, kulinariko, glasbo in kulturo. In del te kulture so v soboto, 28. aprila 2018, prinesli tudi na tržni prostor v Domžale, kjer so obiskovalcem s kulinariko, glasbo in šalami popestrili dan, ki ga je lepo sončno vreme naredilo še lepšega.

Že ob vstopu na tržni prostor je marsikateri obiskovalec obstal in v zadregi gledal rampo ter znak »Carina – Republika Prlekija«, poleg pa carinika v uniformi. Obiskovalci, ki jih je bilo tokrat zaradi prvomajskih praznikov manj kot običajno, so se kljub temu imeli zelo lepo, saj so lahko okušali prleške dobrote, od salam, tünke z zaseko, klobase, piškote, pecivo, bučni namaz, bučno olje … Na voljo so bile tudi lončeni in vezeni izdelki, dobilo pa se je tudi letne vinjete za zastonj vožnjo po prleških cestah v letu 2018. Obiskovalci so si lahko kupili tudi potni list Republike Prlekije, s katerim se da v nekaterih gostilnah v Prlekiji dobiti popust pri hrani.

Na stojnicah so svoje prleške dobrote ponudili iz Mesarije Jurša, Kmečke sirarne in predelave mesa Perc, Arot. d.o.o., Manca Sušec je razstavila odlične lončene izdelke ter izdelke ročnih del. Kot smo že omenili pa se je na stojnici Naše Republike Prlekije dalo dobiti potne liste, letne vinjete, kape, predpasnike … Stanko Munda, ki je redni prodajalec na domžalski tržnici, je imel tudi tokrat na voljo bučno olje, semena, bučni namaz … Je tudi predsednik Etnološko kulturnega društva Künštni Prleki, v pogovoru z voditeljico prireditve Tanjo Vidic Goršak pa nam je razkril marsikatero podrobnost o Prlekiji in običajih. Za glasbo so poskrbeli ansambel Künštni Prleki in družinski ansambel Perc, obiskovalci pa so se ob poskočnih ritmih glasbe tudi zavrteli. Med vse dogajanje je svoje pridodala tudi gostilna Ribič iz Izole, ki je tržni prostor napolnila z vonjem morskih dobrot, s stojnice mesarije Abram pa je zadišalo po pečenem odojku. Za ozvočenje sta poskrbela Primož in Jaka Košak, idejni vodja dogodkov »Dobrodošli v Domžalah« Vido Repanšek je bil tudi tokrat vidno zadovoljen, saj se je vse odlično odvijalo, k čemur je pripomoglo tudi lepo vreme.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi