“Pustni davek”

Pustna sobota in z njimi sobotna pustna rajanja so za nami. Večina zabave željnih ljudi se je sinoči udeležila organiziranih pustnih zabav, nekateri pa po pustno rajali v objemu teme v naravi. So pač imeli razlog, da pustni sobotni večer preživijo oziroma noč preživijo daleč stran od drugih oči. Je pa za njimi ostal »pustni davek«, zato se je že navsezgodaj videlo, da so bili tam.

Naša bralka, ki se je danes zjutraj ob sončnem vzhodu podala po rekreacijski poti ob reki Kamniški Bistrici, za dobro jutro ni doživela prav lepega pozdrava. Prvi sončni žarki, ki so prebujali zeleni košček narave ob reki Kamniški Bistrici, so spodbudili marsikaterega občana, da se je podal v naravo. Prost dan in lepo vreme, je najlepša kombinacija za takšne stvari. Če pa še nekaj narediš zase, je pa toliko prijetneje. Je pa idealno jutro pokvarila podoba nereda, ki so ga po nočnem pijančevanju na prostoru za oddih ali kakorkoli bi imenovali prostor z mizami in klopmi na rekreacijski osi, pustili neznanci.

Bralko je predvsem zmotilo to, da se v neposredni bližini klopi, kjer se je odvijal privatni pustni žur, nahaja koš za odpadke. Vendar je bilo to za nočne pustne šeme prevelik zalogaj. Po vsej verjetnosti tako počnejo tudi doma, za njimi pa pospravljajo starši. Bralka je še omenila, da je prav škoda, da takšne stvari kvarijo podobo narave, saj so sprehajalne poti res lepe. Se strinjamo z njo, saj sprehajalci in rekreativci ob teh poteh želijo užiti neokrnjeno naravo, potem pa jo pokvari takšna slika. To je podobno, kot če bi doma prebarvali vaše stanovanje v vašo najljubšo barvo, vaš otrok pa bi vam jo popackal. Podoba vašega stanovanja ne bi bila več enaka.

Takšna pa je jutranja podoba zelene osi, kadar odpadki najdejo svoje mesto v koših.

Nam je pa bralka posredovala še eno fotko, ki je nastala ob njenem jutranjem sprehodu ob Kamniški Bistrici. Če bi vsi uporabljali koše za odpadke, bi bila celotna podoba rekreacijske poti takšna, kot je na zgornji fotografiji.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: bralka

Tagi