Projekt Prenove šolske avle OŠ Domžale prejel prestižno svetovno nagrado Architecture Master Prize

Profesor Fakultete za dizajn Univerze na Primorskem in ustanovni član ter predsednik Združenja arhitektov Domžale Benjamin Hafner je v mesecu juliju projekt Prenove šolske avle OŠ Domžale prijavil na kandidaturo za prestižno svetovno nagrado Architecture Master Prize (AMP), ki jo podeljuje AMP fundacija v Los Angelesu. Projekt je prejel prestižno svetovno nagrado Honorable Mention of Architecture Master Prize.

V komisiji je bilo 50 članov žirije (med drugimi tudi iz priznanih Univerz, kot so Yale, Princenton, Royal Institute of Brirish Architects, University of London, itd.) iz celega sveta.

“Tako kot je v hiši dnevni prostor tisti, ki povezuje in združuje člane družine ob kaminu, ki spominja na stara ognjišča tako bi morala biti tudi šolska avla tisti osrednji prostor bivanja in prebivanja vseh tistih, ki šolske prostore uporabljajo. To pa niso samo učitelji in učenci, ampak vsi, ki so s šolo na tak ali drugačen način povezani. Šolska avla lahko postane čakalnica, igralnica, dvorana prireditev, športni prostor, itd. Prav volumen in višina avle omogočata oblikovanje prostora ne samo po tlorisu, ampak predvsem po prerezu oz. t.i. Loosovem “Raumplanu”. Avla postane dvorana z galerijo ali balkonom, knjižnica, sejna soba, s pogledi na parter, odkoder opazovalec lahko spremlja dogajanje v prostoru. Gre za izmenjavanje horizonta perspektive in učinkov percepcije, ki opazovalcu ponujajo različne karakterje in doživetja. Tako kot to počne kubizem s svojo četrto dimenzijo, ki jo imenujemo sekvenca časa, preko katere si ustvarjamo spomin z različnimi občutki in čutenji ter zaznavanji v različnih časovnih trenutkih. Ti pa nam sprožajo emocije in ustvarjajo zgodovino in plasti spomina, ki postaja del širše družbene zavesti – t.i. prostorske kulture oz. prostorskega jezika, s katerim se sporazumevamo in identificiramo v prostoru. In tudi avla je majhen del oz. gradnik mozaika te zavesti,” je projekt Prenove šolske avle obrazložil mentor in profesor pri projektu Benjamin Hafner.

Objava nagrade, ki stoji ob boku drugih svetovnih nagrad iz celega sveta.

Vesele novice se je razveselila tudi podžupanja mag. Renata Kosec: “Iskreno čestitam študentom Fakultete za design in profesorju za prejeto prestižno nagrado. Z njo so in smo pokazali, kako dobro sodelovanje med Fakulteto za dizajn, OŠ Domžale in Občino Domžale pripelje do odličnega idejnega projekta. Idejni projekt prenove šolske avle na eni strani rešuje prostorsko stisko šole, po drugi strani pa s kreativnimi in domiselnimi idejami vrača avli pridih osrednjega prostora, namenjenega srečevanju, druženju in ostalim šolskim dogodkom.”

Svečana podelitev nagrad pa bo 14. oktobra 2019 v Guggenheim Museum v Bilbau.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Projekt Prenove šolske avle

Tagi