Prleki iz Ormoža s svojo kulinariko, glasbo in običaji razveseljevali Domžalčane

Na večnamenski ploščadi pri domžalski tržnici se je v soboto, 11. maja 2019, v okviru prireditve Dobrodošli v Domžalah predstavila občina Ormož, ki se razteza po hribih in dolinah nad reko Dravo. S seboj so pripeljali polno dobre volje ter smeha in kar je najbolj pomembno, polno njihovih dobrot za napolnit želodce in namočit suha grla. Na stojnicah se je namreč šibilo dobrot in to od mesnih,  medenih, do peciva, kruha, ročnih del rokodelcev ter tekočih zadev in sicer več sort dobrega belega vina. Manjkala ni niti prleška kisla juha, ki je bila odlična.

Na prireditvi se je dobilo tudi odlično vino, ki ga je točila sama 6. Kogovska vinska kraljica Nives Plemenič. Naslov kraljice in njena lepota pa sta bila kriva, da je dobrega vina na njeni stojnici  hitro zmanjkalo. Z vsemi prleškimi dobrotami pa se je kosal tudi Edi iz Gostilne Ribič iz Izole, ki je s svojimi morskimi dobrotami nadišavil južni del tržnega prostora.

Ob zvokih glasbe so nekateri tudi zaplesali in vmes še zavriskali, da je bilo veselje. Lepo vreme je pripomoglo k velikemu obisku, saj je bil domžalski tržni prostor poln obiskovalcev, ki so zadovoljno okušali prleške dobrote, marsikdo od njih pa jih je tudi kupil. Gostje iz Ormoža so poskrbeli za pravi prleški žur, saj so se glasbeniki menjavali tako hitro, da je voditeljica prireditve Tanja Vidic Goršak komaj prišla do besed. Harmonikar Denis Janžek je neumorno vlekel meh harmonike, članice in člani  Društva upokojencev Velika Nedelja pa so peli, da jih je bilo veselje poslušati. Navdušili so tudi osnovnošolci Osnovne šole Ormož Gudalo, ki so s starimi doma izdelanimi instrumenti in harmoniko navdušili vse obiskovalce. Jambrovič Ilika pa je vmes veselo prikazala pletenje in povezovanje predpražnika iz ličkanja.

Skratka na domžalskem tržnem prostoru je bilo ponovno veselo, vreme pa je tudi zdržalo. Organizacijski vodja prireditev Dobrodošli v Domžalah, Vido Repanšek iz Občine Domžale, pa je je bil spet zadovoljen, saj je bilo ponudbe veliko, obiskovalcev pa tudi ves čas prireditve ni manjkalo, saj jih je glasba vedno znova privabljala na domžalski tržni prostor.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi