Pristno Pomursko – Domžalčanom ponudili najboljše in najokusnejše, kar ponuja Pomurje

“Prijte fsi, šteri ste od kolena vekši, pa od podplata meši, z glasnimi gutami, friškimi petami ino trdimi mošnjami,” je na domžalskem tržnem prostoru vabil prekmurski pozvačin, kjer se je v soboto, 28. septembra 2019, odvijala prireditev Dobrodošli v Domžalah. Poleg ponudnikov blagovne znamke Pristno Pomursko sta se na prireditvi predstavila tudi Zavod za turizem in kulturo Beltinci ter dramska skupina Kulturnega društva Lipa, za dobro voljo pa so poskrbeli starejši plesalci Folklorne skupine Beltinci, ki so odplesali nekaj prekmurskih plesov ter skupina Kontrabant. Program je povezovala Tanja Vidic Goršak.

Blagovna znamka Pristno Pomursko združuje najboljše in najokusnejše, kar ponuja Pomurje. Konec lanskega leta je Tomaž Sallubier, prekmurec iz Kamnika, drugače pa iz Rakičana pri Murski Soboti, ustanovil blagovno znamko Pristno Pomursko, in sicer s ciljem združiti proizvajalce najboljših domačih izdelkov iz Pomurja. Glavni namen je širši javnosti in turistom, ki prihajajo v Pomursko regijo, pokazati, kje lahko dobijo najboljše domače izdelke iz te regije. Blagovna znamka Pristno Pomursko in istoimenska spletna stran ne prodajata izdelkov, ampak jih gostom pomagata najti. Podjetni Sallubier je prepričan, da ljudje iščejo dobro, domače, pristno.

Mnogo Slovencev se sprašuje, kje lahko dobijo dobre domače izdelke, ko gredo na dopust v Prlekijo ali Prekmurje in bi se spotoma še ustavili na kakšni domačiji. »Kje imajo dobro šunko? Ali kje tunko? Pravo bučno olje, domače sokove, prvovrstna vina?«, se sprašujejo. Ker se je to dogajalo vse pogosteje, se je Tomaž odločil, da v tej smeri nekaj naredi. Zato je registriral to blagovno znamko ter začel povezovati lokalne kmetije in ponudnike, ki proizvajajo okusne in kakovostne domače izdelke. Znamka Pristno Pomursko torej na enem mestu združuje najboljše domače izdelke iz Pomurja, ki so skrbno izbrani in preverjene kakovosti. To je seveda komaj začetek, saj se ponudba vsak dan veča in ponudnikov na njihovi spletni strani bo iz dneva v dan več.

Kulturno umetniško društvo Beltinci pa letos praznuje 50-letnico delovanja, zato bo 5. oktobra 2019, v Kulturnem domu Beltinci pravi praznik z mnogo nastopajočimi, ki bodo obeležili ta lep jubilej. Folklorna skupina Beltinci pa je bila ustanovljena pred 80. leti, zato tudi oni praznujejo enkraten jubilej. Pomemben razvojni potencial občine Beltinci predstavlja tudi neokrnjena narava ob reki Muri. Lepo urejen “Otok ljubezni” v Ižakovcih,  z brodom in plavajočim mlinom na reki Muri, baročni dvorec s parkom v Beltincih, neobaročna cerkev sv. Ladislava in še mnoge druge znamenitosti z dodatno turistično prireditveno ponudbo so tiste, ki v občino privabljajo vedno večje število obiskovalcev.  Med najpomembnejše prireditve v občini spadajo: Mednarodni folklorni festival v Beltincih, Büjraški dnevi v Ižakovcih, Likovna kolonija v Lipovcih, Ciglarski dnevi na Melincih, postavljanje mlaja v Gančanih in Krumplova noč v Lipi … V občini delujejo mnoga društva na področju kulture, turizma, športa, gasilstva, humanitarnih, mladinskih in drugih dejavnosti ter s široko paleto prostovoljnega dela dajejo doprinos in kvaliteto bivanja tamkajšnjemu prebivalstvu.

Prekmurski pozvačin je posebni vabovec, ki vabi na svatbo sorodnike, sosede, znance in prijatelje. Pozvačinska šega je najbolj razvita na ozemlju beltinske, bogojinske, turniške, črenšovske in odranske župnije. Klobuk iz navadne klobučevine zvišajo z nastavkom iz lepenke, vrh klobuka olepšajo z različnimi peresi – pavjimi, fazanovimi ali petelinjimi, sicer pa ga obložijo s pušpanom, rožmarinom ali roženkravtom ter z raznobarvnimi umetnimi rožami in trakovi iz papirja. Okrog vratu mu ovijejo gazo. Preko suknje pa mu čez vsako ramo položijo brisačo, in sicer tako, da sta položeni obe od rame navzdol, vsaka v nasprotno smer, da oblikujeta črko x. Na brisači pritrdijo raznobarvne papirnate trakove in umetne rože, največ v obliki nageljnov in vrtnic. Pod kolenom si priveže zvončke, po dva na eno nogo. Oprtan je z dvema čutarama, v eni nosi vino, v drugi proso, in pa s platneno ali usnjeno torbo, v kateri nosi kruh. Vrh tega je opremljen še s trobento ali rogom, medtem ko ima v roki leseno sekiro, na kateri je ježeva koža, ozaljšana s papirnatimi trakovi, umetnimi rožami in zvončkom.

Ob oblici ponudnikov ter bogatim kulturnim programom je dopoldne minilo prehitro, idejni vodja projekta Dobrodošli v Domžalah Vido Repanšek pa je bil vidno zadovoljen, saj je kljub slabi napovedi vreme zdržalo do konca, tako, da so se gostje iz Prekmurja lahko nemoteno prikazali v kulturi, plesu in ponudbi. Kot se spodobi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi