Zgornje Posočje, dobrodošli v Domžalah!

»Dobrodošli v Domžalah« je slogan prireditev, ki se po novem odvijajo na večnamenski ploščadi pri tržnem prostoru v Domžalah, kjer občina Domžale gosti različne slovenske pokrajine in njihove kulinarične značilnosti, običaje, turistične zanimivosti in znamenitosti.

V soboto, 7. septembra 2013, od 9. do 13. ure, so nas povabili na večnamensko ploščad pri tržnem prostoru v Domžalah, kjer so se nam s svojimi značilnostmi predstavile domačinke in domačini iz zahodne slovenske pokrajine, Zgornje Posočje. Sobotno dopoldne so nam popestrili gostje iz občin Tolmin, Bovec in Kobarid.

Voditeljica s TV Veseljak, Tanja Vidic Goršak, je spretno vodila prireditev, na kateri so se nam predstavili domačini z gorskih pašnih skupnosti. Tako so se nam predstavili domači s Sirarne Gaberšček, Gugala in Kramar, Ovčarska ekološka kmetija Škander, kjer pridelujejo mlečne izdelke iz ovčjega mleka, izdelujejo pa tudi izdelke iz ovčje volne. Vladko Trebše se nam je predstavil z pletenimi košarami in opletenimi steklenicami. Prikazal nam je, kako se plete iz vrbovih vej. Predstavila se je tudi Turistična skupina Triglavski narodni park, kjer so nam predstavili zgibanke, kataloge, brošure z njihovimi turističnimi dejavnostmi. Mladi pa so izdelovali cvetje iz krep papirja.

Tako so obiskovalci tržnice in prireditve lahko degustirali in kupili pravi tolminski sir, sirotko, sadne in navadne jogurte, ovčji sir, puding iz sirotke, sirotkin šejk, nudili pa so tudi čompe z skuto, to je kuhan droben cel krompir ter dodana na krožniku žlica skute. Skuhali so tudi prave Bovške krafe.

Pred in med prireditvijo sta nam igrala na različne instrumente domača ljudska godca, Rezijana sosedi. Nekaj viž je z več kot sto let stare harmonike z godcema izvabil tudi Goti Ferme. Pozdravila sta nas tudi župana Občine Tolmin, Uroš Brežan in Občine Domžale, Toni Dragar.

Lepo in toplo vreme je privabilo na domžalsko tržnico veliko število obiskovalcev, kjer so lahko pobližje spoznali kulinariko, običaje, turistične zanimivosti in znamenitosti Zgornjega Posočja.

Kot je za naš portal povedal idejni vodja projekta "Dobrodošli v Domžalah", Vido Repanšek, bo na večnamenski ploščadi pri domžalski tržnici, kmalu ponovno pestro. V soboto, 5. oktobra 2013, se bodo predstavili gostje iz občine Slovenj Gradec.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi