Zeleni Jurij iz Krajinskega parka Kolpa prinesel v Domžale pomlad

Sobotno jutro, 16. aprila 2016, je že nakazovalo na lepo vreme, saj so po jutranjem ptičjem koncertu sončni žarki dodobra ogreli Domžale in okolico. Razlog lahko poiščemo v tem, da je Domžale, natančneje večnamenski prostor pri tržnici obiskal Zeleni Jurij, ki je prinesel pomlad v naše kraje. In če pride Zeleni Jurij se spodobi, da ga tudi vreme dočaka lepo, če zunaj že vse zeleni.

Večnamenska ploščad pri domžalski tržnici je včeraj ponovno oživela, saj se je v okviru dogodkov Dobrodošli v Domžalah predstavljal Krajinski park Kolpa s svojo turistično, glasbeno in kulinarično ponudbo. Tako so obiskovalce že od začetka prireditve Preloški muzikanti z značilno belokranjsko glasbo z zvoki tamburic in pevko vabili na prireditveni prostor. Obiskovalci so se lahko ves dopoldan seznanjali z pravo zakladnico etnoloških posebnosti, ki jih nudi Bela krajina in z njo reka Kolpa. Občudovali so lahko tudi običaj zelenega Jurija, ki je v Domžale prinesel pomlad. Pri predstavitvi običajev sta sodelovala folklorna in tamburaška skupina v značilnih belih belokranjskih narodnih nošah, ki delujeta v okviru Kulturno umetniškega društva Božo Račič Adlešiči ter pevke Kresnice. Gre za društvo z izjemno dolgo tradicijo, saj so pred kratkim obeležili 100-letnico delovanja. Na stojnicah pa so se predstavljali njihovi lokalni ponudniki kulinarike in različni rokodelci. Seveda med pestro ponudbo niso smele manjkati znamenite belokranjske pisanice in belokranjske pogače.

Med prireditvijo, ki jo je povezovala Tanja Vidic Goršak je o običajih Bele krajine in o zelenem Juriju pripovedoval direktor Javnega zavoda Krajinski park Kolpa Boris Grabrijan. Na odru se mu je pridružil tudi domžalski župan Toni Dragar ki je pozdravil goste in vse obiskovalce domžalske tržnice, nekaj besed pa je spregovoril tudi idejni oče prireditve Dobrodošli v Domžalah, Vido Repanšek. Na tržnico je vonj po pomladi z morskimi dobrotami prinesla tudi gostilna Ribič iz Izole. Primož in Jaka Košak sta poskrbela, da se je slišalo čez meje tržnega prostora, svoje pa so doprinesli tudi obiskovalci, saj so dodobra napolnili tržni prostor.

Več foto utrinkov z dogodka si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Filip Špendl, Miro Pivar; video: Miro Pivar, Simona Pivar
Tagi