Žar mojster 2013

V soboto popoldan je bilo v Ihanu vroče, kot že dolgo ne. Poleg vroče sončne pripeke, so za dodatno vročino poskrbeli žari, na katerih se je ves popoldan 16 profesionalnih kuharjev in ljubiteljskih žar pekov, borilo za laskavi naziv Žar mojster 2013.

Družabni dogodek, ki je letos potekal že enajstič, je v tem času postal že resno tekmovanje na državni ravni. Seveda pa so na svoj račun prišli tudi obiskovalci, ki so si lahko ogledali kako tekmovalci pripravljajo svoje jedi in marsikdo bo sedaj zagotovo kakšno idejo prenesel na svoj jedilnik. Da pa je imela prireditev rdečo nit, pa je več kot odlično poskrbel povezovalec prireditve Boris Kopitar.

Vsak tekmovalec je imel v rokavu skritega kakšnega aduta.

Skladno s pravili, je tekmovanje potekalo pod budnim očesom ocenjevalne komisije, katere člani prihajajo iz vrst Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenij, pod vodstvom Tomaža Vozlja. Tekmovalci, ki so se kosali v profesionalni in amaterski kategoriji, so morali v 80 minutah iz svinjskega mesa Anton – Meso Kamnik in začimb KOTANYI, na slasten in izviren način pripraviti jed z žara, ki je morala prepričati komisijo, da si prav oni zaslužijo lovoriko Žar mojster 2013. Seveda so veljala posebna pravila tekmovanja, ki so se jih morali držati tako tekmovalci, kot komisija, ki je budno spremljala in ocenjevala ves proces izdelave jedi: od priprave, higiene, upravljanja z žarom, čas priprave in videz ter okus jedi na krožniku.

Tekmovanje je potekalo pod budnim očesom ocenjevalne komisije.

Tudi letos se je za naziv Žar mojster boril tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, ki je dokazal, da se poleg občinskih zadev, zelo dobro spozna tudi na žar. Potrudili so se prav vsi tekmovalci, med njimi sa bili tudi dve tekmovalki. Prav tako je imel vsak izmed njih, kakšen adut v svojem rokavu, s katerim je je pripravil jed na poseben in edinstven način. Le-te pa so bile tudi prava paša za oči, da o želodcu ne govorimo. Jedi so obiskovalci lahko nato kupili na licitaciji.

Pred razglasitvijo Žar mojstrov 2013, je za dodaten dvig temperature poskrbel Orkester harmonik Pustotnik, katerega člani so s harmonikami poskrbeli za pravi glasbeni spektakel.

Med profesionalci si je letos že drugič zapored naziv Žar mojster priboril Martin Blejec, Domžale (Grand hotel Union), ki je za nagrado prejel 500 EUR. Drugo mesto je zasedel Matjaž Kisovec, Poljane (Nektar Natura, Kamnik), ki je prejel prašiča pitanca, tretje mesto pa Simon Koračin, Gorenja vas (Slorest Dijaški dom, Škofja Loka), ki je prejel odojka.

Med amaterji pa si je naziv Žar mojster priboril Janez Fic, Škofja Loka, ki je za nagrado prejel prašiča pitanca. Drugo mesto je zasedel Anton Kunej, Ljubljana, ki je za nagrado prejel odojka, tretje mesto pa Uroš Ostrež, Ihan, ki si je prislužil darilni paket Anton mesnih izdelkov.

Žar mojster v kategoriji profesionalec Martin Blejec je imel razlog za dobro voljo.

Po končani razglasitvi Žar mojstrov 2013, pa je sledila še velika vrtna veselica, na kateri je za zabavo poskrbel ansambel Tonija Verderberja. Ihanski gasilci pa so poskrbeli za vse ostalo.

Več foto utrinkov pa boste našli TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi