Vznemirljivo srečanje ljubiteljev letalskih akrobacij in grmenja

V petek, 1. septembra 2023, smo se z Domžalcem odpravili na ogled prekrasnega spektakla, ki so ga za obiskovalce znamenite in nekaj kilometrov dolge peščene plaže v priljubljenem mestecu Jesolo v Italiji, pripravili izjemno izkušeni piloti akrobatskih ter vojaških letal. Organizatorji znamenitega air showa, ki bo letos potekal v soboto, 2. septembra 2023 v popoldanskih urah, so dan pred showom pripravili dih jemajočo generalko. Več urni performans je bil prava paša za oči in svojevrstna preizkušnja za ušesa.

Organizatorji pričakujejo, da si bo dogajanje na plaži v živo in to skupaj v dveh dneh ogledalo okoli pol milijona obiskovalcev prireditve. Pred več tisoč glavo množico, v kateri smo bili tudi mi, so se v petek, 1. septembra 2023 v nekaj urah zvrstili prekrasni nastopi pilotov, ki so z akrobatskimi ter vojaškimi letali, ločeno ali skupaj, preletavali množico in na nebu risali zanimive like.

Izkušeni piloti so pokazali izjemno tehnično zahtevne in dodelane akrobacije, ki so navdušile tudi poznavalce fizikalnih zakonitosti. Akrobacije, ki smo jih videli, od pilotov resnično zahtevajo ogromen fizičen napor in izredno koncentracijo.

Frecce Tricolori

Zbranost in natančnost pilotov med preletavanjem so ključnega pomena za varno izvedbo manevrov, nad katerimi smo bili gledalci izjemno navdušeni.

Frecce Tricolori

Za ljubitelje grmenja sta največ pozornosti in navdušenja zagotovo požela nastopa švicarskega F/A-18 Hornet in pa italijanskega Eurofighterja, medtem, ko so oboževalci estetsko dovršenih skupinskih koreografij, na svoj račun prišli z ogledom nastopa dveh svetovno znanih akrobatskih skupin.

Patrouille de France

Švicarski F/A-18C Hornet

Italijanski Eurofighter

Nad in ob obali sta s skupinskimi preleti in akrobatskimi nastopi navduševala Patrouille de France, ki je nastopala z osmimi letali, medtem, ko so Frecce Tricolori tudi tokrat pri svojih koreografijah uporabili kar deset letal, kar je njihova ustaljena formacija.

Patrouille de France

Poleg preletov in akrobatskih točk, smo si ogledali tudi akrobacije transportnega letala.

Prikaz posredovanja na morju z vojaškim helikopterjem, ki se pogosto uporablja tudi za reševanje. Polega tega smo si ogledali tudi nastop vojaškega in gasilskega helikopterja.

Če ste ljubitelji vojaških in akrobatskih letal, akrobatskih nastopov in prekrasnih skupinskih koreografij na nebu, grmenja in filma Top Gun, potem je sobotni air show v Jesolu (Italija) dogodek, ki ga ne smete zamuditi. Med 15 in 19. uro bo izvedenih več kot 10 nastopov letal. Vstop je prost.

Švicarski F/A-18C Hornet

Avtor: Petra Petravič, Foto in video: Petra Petravič in Darij Piciga

 

Tagi