Vrtec Medo poje in pleše – dvajset let Vrtca Medo

Dvajset let je minilo, kot bi mignil. V tem času so se stkale neštete prijateljske vezi, podeljeno je bilo nešteto objemov in izrečeno nešteto prijaznih besed. Zato radi rečemo, da je vrtec domek, kjer se igrajo, pesmice pojejo in radi se imajo. Ja, dvajset let je od tega, ko so v Vrtec Medo zakorakale prve zvedave očke malčkov iz občine Lukovica. V dvajsetih letih se je iz malega vrtca razvil veliki vrtec, ki dandanes šteje 17 oddelkov, obiskuje pa jih 295 malčkov.

Praznovanja dvajset letnice Vrtca Medo je potekalo v sredo, 26. oktobra 2022, v Kulturnem domu Janka Kersnika v Lukovici. Poleg otrok, ki so nastopali in njihovih staršev, so se slavnostne prireditve udeležili tudi mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica, dr. Anja Podlesnik Fetih, ravnateljica OŠ Janko Kersnik Brdo pri Lukovici, pomočnica ravnateljice Barbara Knap, prva ravnateljica Zdenka Pengal, prva pomočnica ravnateljice Mateja Orehek, nekdanja pomočnica ravnateljice Ksenija Malkovič, člani sveta šole in člani sveta staršev ter člani občinske uprave.

Dr. Anja Podlesnik Fetih, ravnateljica OŠ Janko Kersnik Brdo pri Lukovici je v svojem nagovoru najprej pozdravila navzoče, zatem pa spregovorila o njihovem vrtcu, ki v letošnjem letu praznuje 20 let delovanja: “Vrnimo se v leto 2002, ko je naš vrtec prvič odprl svoja vrata. Zavzeta in navdušena ekipa sedemnajstih zaposlenih se je 13. 9. 2002 skupaj s sto otroki in njihovimi starši veselila odprtja novega vrtca pri šoli. Naš vrtec je dobil tudi posebno ime – Medo. Začeli smo s petimi oddelki, ki smo jih leto za letom dodajali. Naslednjo pomlad se nam je pridružila še ena skupina najmlajših. V jeseni pa sta v zgornjem nadstropju zaživeli dve skupini prvega razreda. Tri leta za tem je bil ustanovljen prilagojen program še na podružnici, najprej za dva oddelka, 2008 pa se je pridružil še oddelek najmlajših. Z oktobrom 2011 je vrtec Medo odprl sedem novih oddelkov v novem Marlesovem prizidku. V letošnjem letu smo naše prvošolce preselili na oddelek za prvo triado na Brdu, za vrtec pa ob naši dvajseti obletnici odprli še dva nova oddelka. Tako se danes lahko pohvalimo s sedemnajstimi oddelki z 295 otroci, kar je za mlade družine, ki jih je v Lukovici veliko, en velik plus. Več kot očitno rastemo in se razvijamo seveda ob podpori in sodelovanju naše ustanoviteljice Občine Lukovica, za kar se Občini iskreno zahvaljujemo.”

Zbrane je nagovorila tudi županja mag. Olga Vrankar, ki je povedala, da je vrtec sožitje otrok, staršev, strokovnih delavcev ter vseh zaposlenih. Zato je po njenih besedah potrebno vzpostaviti dober dialog med vsemi deležniki. “Vzgoja je zahtevna in plemenita naloga. Malčki so sprejeli nov dom s prijaznimi, razumevajočimi, veselimi ter potrpežljivimi vzgojiteljicami in pomočnicami. Starši so se tako lahko brezskrbno odpravili na svoja službena mesta, saj so vzgojiteljice z materinskim objemom in toplo besedo znale potolažiti in ustvariti prva prijateljstva v skupini, v igri stotih domiselnih pedagoških prijemih ustvariti skupno igro, prisluhniti pravljici ter sprostiti grla za pesmice, postopno navajanje na red in razvoj domišljije pri malčkih. Vrtec daje prvo temeljno znanje, ki se vrašča v otroška srca in duše. Tu je doma vzgoja, ki dopolnjuje vzgojo staršev in družine. Vrtec je velika družina, kjer je sprejet vsak otrok in obravnavan v skladu s svojo individualnostjo. Je priprava na šolo. Veseli smo novega prirastka otrok, saj to pomeni, da dolina živi, da življenje obeta nov razcvet in optimistično prihodnost. To pomeni, da ima občina posluh za oblike in razvejanost zahtev, razumevanje za družine in nove generacije,” je povedala županja.

V kulturnem nastopu smo videli veliko plesov, ki se jih otroci učijo pri ritmični gimnastiki Bleščica, Plesni šoli Miki in v Glasbeni šoli Domžale. Seveda so vrtčevske skupine prikazale tudi igre in pesmice, ki so se jih otroci naučili v vrtcih. Nastopili pa so tudi otroci, sedaj že mladostniki, ki so kot mladi nadebudneži obiskovali oddelke Vrtca Medo. Prireditev sta vodili vzgojiteljici Monika Gorišek in Ksenija Capuder.

Ob koncu prireditve je dr. Anja Podlesnik Fetih, ravnateljica OŠ Janko Kersnik Brdo pri Lukovici podelila šopke povabljenim gostom v zahvalo, da so zaorali ledino vrtca, da je danes Vrtec Medo to, kar je. Sledil je še skupni nastop vseh skupin, ki so sodelovale na prireditvi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi