Virski gasilci prevzeli novo gasilsko vozilo MAN GVC 16/25

V letu 2013 se je virskim gasilcem izpolnila dolgoletna želja, da bi imeli v svojem voznem parku, tehnološko in operativno zmogljivejše gasilsko vozilo. Pred kratkim so namreč v garažo njihovega gasilskega doma parkirali novo vozilo MAN GVC 16/25.

Za takšno pomembno pridobitev, se seveda spodobi, da se jo primerno obeleži. Tako je slovesnost in blagoslov novega vozila GVC 16/25 potekala v soboto, 12. oktobra 2013, ki so se je udeležili domači gasilci, gasilci iz sosednjih gasilskih društev, vodstvo GZ Domžale, krajani, donatorji in botra novega gasilskega vozila, župan Občine Domžale, Toni Dragar in direktor Karton Količevo d.o.o., Peter Rožič.

Kot je v svojem govoru na slovesnosti povedal predsednica PGD Vir, Alenka Paternoster Pirc, je bila pot do novega gasilskega vozila, vse prej kot lahka. Po programu zamenjave starih in iztrošenih gasilskih vozil, ki ga uspešno izvaja Gasilska zveza Domžale v tesnem sodelovanju z Občino Domžale, se je v letu 2012, uresničila njihova velika želja, da so po opravljenem razpisu kupili podvozje za novo kombinirano gasilsko vozilo. Vendar cilj še ni bil dosežen, saj je bilo potrebno narediti še nadgradnjo. Ugotovili so, da bodo morali kljub dolgoletnemu varčevanju, postoriti v tej smeri še marsikaj. Tako so letos pozimi organizirali dobrodelni koncert. Z izkupičkom, donacijami Občine Domžale, Krajevne skupnosti Vir, podjetij in obrtnikov ter prispevkom krajanov, so lahko maja letos zaupali nadgradnjo podjetju Gasilska vozila Pušnik, ki je odlično opravilo svoje delo in pripravilo vozilo za slovesen prevzem.

Kot je še povedala predsednica, ki je med drugim tudi predstavila kronološki pregled vozil v njihovem društvu skozi celotno obdobje delovanja PGD Vir, je njihovo društvo skozi vsa leta preudarno načrtovalo vozni park in s tem vedno skušalo zagotavljati varnost in potrebno opremo za požarno zaščito njihovega kraja. Z novim vozilom in sodobnejšo opremo lahko zagotavljajo še hitrejše in boljše vključevanje v večino nalog s področja zaščite in reševanja.

Predsednik GZ Domžale, Stane Kovač je povedal, da so virski gasilci z novim vozilom sedaj še povečali svojo mobilnost in operativnost. Že od ustanovitve gasilskega društva Vir, leta 1922, so članice in člani tega društva, vseskozi vestno in odgovorno skrbeli za nabavo in obnovo svoje opreme. To jim je vedno tudi uspevalo, saj jih pri njihovem naporu krepko podpirajo krajani, delno pa tudi širša družbena skupnost, kot Občina Domžale, KS Vir, GZ Domžale in drugi.

Ob koncu je izrekel čestitke gasilcem PGD Vir ob prevzemu novega vozila GVC 16/25 in jim zaželel še veliko uspehov na vseh področjih njihovega delovanja. »Novo vozilo naj vam bo v pomoč pri vašem nadaljnjem usposabljanju, istočasno pa tudi za hiter in varen prevoz na razne intervencije«, je še dodal Kovač.

Novo gasilsko vozilo je nato blagoslovil domači župnik, Jože Tomšič. Botra vozila pa sta predala ključe vozila poveljniku PGD Vir, Boštjan Merela, ki je ključe predal vodji voznega parka Matjažu Hribarju, ki je obljubil, da bo skupaj z vsemi vozniki in člani skrbel za namensko in strokovno uporabo, skrbno hrambo in vestno vzdrževanje novega gasilskega vozila. Nato pa je popeljal goste na vožnjo.

V kulturnem programu na slovesnosti je sodeloval Ženski pevski zbor župnije Vir »Pepine.« Program je vodil Franci Sevšek. Donatorjem novega gasilskega vozila so podelili priznanja in zahvale. Sledila je še pogostitev, posladkali pa so se tudi z torto, ki jo je za to priložnost spekla domačinka.

Kot je za naš portal povedala predsednica PGD Vir, Alenka Paternoster Pirc, se zahvaljuje vsem, ki so jim pomagali, da imajo v svojem orodišču sedaj novo gasilsko vozilo. Posebna zahvala gre Gasilski zvezi Domžale, Količevu Karton d.o.o. (Petru Rožiču), Heliosu, tovarni barv, lakov in umetnih smol Količevo d.o.o (mag. Marku Vresku), Krajevni skupnosti Vir (predsedniku Alešu Tekavcu), Občini Domžale, Uradu župana (Toniju Dragarju), Občini Domžale, Oddelku za premoženjske zadeve (načelniku Petru Gubancu), Man Truck& Bus Slovenija d.o.o., Jožetu Tomšiču, Gasilska vozila Pušnik, Saši Mevec in podjetju IVL d.o.o.
Zahvala gre tudi vsem ostalim podjetjem, obrtnikom, posameznikom ter krajankam in krajanom Krajevne skupnosti Vir je še povedala predsednica PGD Vir.

Več foto utrinkov iz slovesnega prevzema novega gasilskega vozila boste našli TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi