Vinogradniško turistično društvo Gadova peč, dobrodošli v Domžalah!

V soboto, 26. oktobra 2013, je na večnamenski ploščadi domžalske tržnice potekala prireditev z naslovom »Dobrodošli v Domžalah«, ki je zelo popestrila sobotni dopoldanski utrip v Domžalah. Tokrat se je predstavilo Vinogradniško turistično društvo Gadova peč.

Da je tovrstna prireditev več kot dobrodošla v Domžalah, kaže že sam obisk te prireditve, saj se je v soboto dopoldne na domžalski tržnici trlo obiskovalcev, ki so imeli poleg stalne dnevne ponudbe na voljo tudi stojnice, kjer se je s svojo ponudbo predstavilo Vinogradniško turistično društvo Gadova peč iz občine Brežice. Na njihovih stojnicah so obiskovalci lahko poskusili mošt, cviček, pečen kostanj in domače kulinarične dobrote. Hkrati je potekal tudi informativno zabavni program, ki ga je vodila Tanja Vidic Goršak. Da pa je na domžalski tržnici odmevala tudi glasba, so poskrbeli člani Vinogradniškega društva Gadova Peč. Prireditev si je ogledal tudi domžalski župan Toni Dragar, gostje pa so mu podarili knjigo o Gadovi peči s posvetilom in ga povabili naj jih kdaj obišče. Seveda pa vabijo tudi vse ostale, da pridejo v zibelko Cvička.

Kmetija Komatar
S svojim rdečim zlatom, kot Cvička radi imenujejo domačini, se je predstavila Kmetija Komatar, ki so v Gadovi peči zasadili potomko Stare trte z Mariborskega Lenta, žametno črnino. Ta najstarejša trta na svetu, raste in uspeva že več kakor 450 let, ter daje žlahtno kapljico, ki je najpomembnejša sorta tudi v cvičku. V Gadovi peči svoje korenine potomka poganja ob starem lesenem hramu, katerega lastnica je Vesna Komatar, 10. Cvičkova princesa. V njem se nahaja zgodovinski duh vinogradništva in vinarstva. Njegova vrata se odprejo na široko vsakemu, ki z dobro voljo pristopi k njemu.

Vinogradniško turistično društvo Gadova peč
Na Dolenjskem se kultura vinogradništva ponaša z unikatnim vinom, cvičkom, ki mu ni para na svetu in njegova slava se je začela tudi v Gadovi peči. Pravijo, da je Gadova peč zibelka Cvička in tudi pesem prepeva: »Tja v Gadovo peč. Sem šel pit tisto reč«. Tam so vinogradniki pristopili skupaj z jasnim ciljem in izkazano voljo, željo, da vrnejo nekoč slavni vinski gorici Gadovi peči, njeno slavo in ponos. Zato so leta 2008 ustanovili Vinogradniško turistično društvo Gadova peč.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar, Miha Ulčar
Tagi