Vidov sejem minil v znamenju veselja, druženja in pestrega dogajanja

V nedeljo, 16. junija 2024, je bilo polno veselja, druženja, klepeta in raznega dogajanja na Vidovem sejmu v Šentvidu pri Lukovici. Po sveti maši, ki je potekala v cerkvi sv. Vida v Šentvidu na čast svetega Vida, ki goduje 15. junija, je sledi blagoslov piva, golažijada in tekmovanje v metanju škornja. Na trgu so s svojimi dobrotami s kmetij ter izdelkov rokodelcev obiskovalce, ki jih je bilo veliko, tudi letos pričakale stojnice z domačo ponudbo. Na prireditvi so zaigrali tudi članice in člani Godbe Lukovica ter s svojim igranjem dodali še tisto piko na i prazničnemu vzdušju. Vidovega sejma so se udeležili tudi županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, podžupan Vincenc Dragar ter predsednik Turističnega društva Sveti Vid Matevž Kotnik.

Spomnimo, tudi lani so članice in člani Turističnega društva Sveti Vid pripravili Vidove dneve, na katerih so se znanci in prijatelji srečevali, poklepetali, okusili tradicionalne domače dobrote ter skupaj ohranjali tradicionalna znanja, za katera je več kot prav, da se prenašajo iz roda v rod. Prikazali so svoje izjemne sposobnosti pri organizaciji tako velikega dogodka, kot je sejem. Obiskovalce je pričakala bogata sejemska ponudba s poudarkom na slovenskih izdelkih, poleg tega pa so uživali v raznolikem spremljevalnem programu in pestri gostinski ponudbi. Za najmlajše je bila organizirana Vidkova dežela, kjer so se lahko zabavali. Po sveti maši je na sejmišču zaigrala Godba Lukovica in naznanila prihod lepo okrašene konjske vprege z vozom, na katerem so bili naloženi sodi piva Pivovarne Rokovnjač iz Lukovice, ki je v lasti Ceneta Pirnata. Seveda ni manjkala niti miss piva, ki je ponosno razkazovala svojo lento. Pivo in vse navzoče ter kuharje golažijade je blagoslovil Bernard Rožman, župnik Župnije Brdo, Češnjice, Zlato polje in Krašnja, zatem pa je z veliko leseno macolo izbil leseni čep v sod in slavje z rokovnjaškim pivom se je lahko začelo.

Tudi letos je že navsezgodaj dišalo po golažu. Letos se je prijavilo šest ekip, ki so pridno rezali čebulo, vmes malo pojokali, ker je čebula šla hitro h kraju. Sledilo je rezanje mesa, ki je bilo letos nabavljeno od lokalnega pridelovalca mesnin. Vsak je kuhal po svojih skrivnostnih načinih. Nekateri so čebulo pražili na olju, drugi na svinjski masti, mešali, dodajali meso, še kakšen ščepec skrivnih sestavin se je vmes dodal in po štirih urah kuhanja golaža je bilo potrebno vse to kuhanje dati pred komisijo, da je ocenila okus, za izdelavo golaža, to je čistoča priprave, sam potek kuhanja in rezanja pa je med samo pripravo skrbel kot komisija Janez Dolšak, vodja članske ekipe Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Ob eni uri popoldne so vzeli golaže vsem šestim skupinam, jih degustirali, pripisali točke še iz komisijskega pregleda med potekom kuhanja golaža in sledil je rezultat. Najbolj so se veselili Parketarji, ki so letos prikuhali prvo mesto, drugo mesto so prikuhali Mizarčki, tretje mesto pa MI2. Čestitke tudi vsem sodelujočim ekipam, komisija pravi, da so bili vsi golaži odlični.

Ponovno je bilo veselo in polno smeha ter navijanja na že tradicionalnem tekmovanju v metanju škornja v koš. Bilo je veliko slabih metov, nekaj metov po sreči, nekaj pa tudi preciznih in tista ekipa, ki je z metom poslala v koš največ čevljev, se je prebila naprej. Tekmovali so med ekipami, vsak je vrgel po dva škornja, v ekipi pa so bili trije igralci. In na koncu so dobili zmagovalce tekmovanja v metanju škornjev. Med otroci je to ekipa Smrkci, ki so dobili lepe nagrade in seveda pokal, pri odraslih so pa v hudi konkurenci na koncu zmagali Mladi prevojski fantje, ki so v finalu zadeli rekordnih 5 škornjev in pometli s konkurenco. Tudi oni so dobili lepe nagrade in pokal za prvo mesto. Čestitke vsem tekmovalcem!

Turistično društvo Sveti Vid je bilo ustanovljeno 15. februarja 2011 v prostorih KS Prevoje. Njihova osnovna ideja je bila združevanje naravnih lepot okolice, bogate kulturne dediščine, znanj in izkušenj, ter prijetno druženje na dogodkih in skupnih projektih. To vizijo so uspešno uresničili s tradicionalnimi Vidovimi dnevi, v okviru katerih se odvija tudi Vidov sejem.  Kakor lani, je tudi letos Vidove dneve obiskalo sonce, kar je vsemu dogajanju dodalo še tisti najlepši občutek, ki ga lahko vsak doživi  na takem dogajanju.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi