Vabilo na nočno vožnjo z Moto klubom Rokovnjači

Skupinska nočna vožnja z motorji je že tradicionalni dogodek, ki ga vsako leto v mesecu juliju organizirajo člani Moto kluba Rokovnjači iz Lukovice. Tako bo tudi letos, in sicer 3. julija z zborom ob 19. uri na placu v Vrbi.

Skupinske vožnje z motorji v nočnih razmerah prinašajo številne prednosti, ki prispevajo k večji varnosti in prijetnejši izkušnji za vse udeležence. Nočna vožnja je za motoriste zahtevna zaradi več dejavnikov:

  1. Omejena vidljivost: Ponoči je vidljivost precej slabša kot podnevi. Ceste so manj osvetljene, kar otežuje opazovanje ovir, kot so luknje, pesek ali kamenje na cesti.
  2. Slabša zaznava globine: Brez naravne svetlobe je težje oceniti razdalje in hitrost drugih vozil.
  3. Utrujenost: Ponoči se povečuje utrujenost, kar zmanjšuje koncentracijo in reakcijski čas motoristov.
  4. Slepilo zaradi žarometov: Svetloba žarometov nasproti vozečih vozil lahko začasno zaslepi motoriste, kar povečuje tveganje za nesrečo.
  5. Nočni življenjski ritem živali: Ponoči je večja verjetnost, da se živali pojavijo na cesti, kar lahko povzroči nevarne situacije.

Si za skupinsko nočno vožnjo?

KDAJ: Sreda, 3. julij 2024

ZBOR: ob 19. uri na placu v Vrbi

SMER: mimo Hrastnika v Laško ter nazaj skozi Celje

DOLŽINA: 130km ovinkov

POSEBNOST: 2345kos raznovrstnih žuželk, željnih tvoje družbe.

ORGANIZATOR: Moto klub Rokovnjači

Motoristi v skupini lažje opazijo nevarnosti, hitro pomagajo drug drugemu v primeru težav in skupaj ustvarjajo bolj opazno prisotnost na cesti, kar zmanjšuje tveganje za nesreče. Poleg tega skupinske vožnje krepijo občutek pripadnosti in solidarnosti med motoristi, kar dodatno izboljšuje celotno izkušnjo nočne vožnje.

Za varnejšo nočno vožnjo se motoristom priporoča uporaba odsevnih oblačil, dobro vzdrževanje svetlobnih sistemov na motorju in prilagajanje hitrosti glede na vidljivost in stanje ceste.

V primeru dežja bo dogodek prestavljen.

Avtor: Saša Obersnu; Foto: Moto klub Rokovnjači

Tagi