V ŽIVO ob 18.45: Prireditev ob srebrnem jubileju Občine Lukovica

V posebnem letu Občina Lukovica z digitalnim prenosom proslave ob svojem 25. jubileju

»Čas, kakršen, že je, vedno oblikujemo ljudje,« je ob lanskoletnem občinskem prazniku samostojne občine Lukovica, ko je proslava prvič potekala v novi večnamenski Sončni dvorani na Brdu, dejala županja mag. Olga Vrankar. Letošnji 4. september, ko svoj srebrni jubilej samostojnega obstoja praznuje občina Lukovica in obenem na ta dan mineva 168 let od rojstva slovenskega pisatelja, politika in notarja Janka Kersnika, bo zabeležen kot poseben mejnik, saj se občinska proslava prvič iz Kulturne dvorane Janka Kersnika v Lukovici prenaša prek spleta.

Prireditev, ki se bo pričela ob 19. uri, boste lahko spremljali v neposrednem prenosu v živo na našem portalu (videu zgoraj), facebook strani in na občinski strani Občine Lukovica. Video posnetek prireditve si bo možno ogledati tudi kasneje.

V začetku leta si nihče ni predstavljal, da bo leto 2020 tako močno zaznamovalo življenja v lokalnih skupnostih. To velja tudi za občinsko proslavo občine Lukovica, ki se je v 25 letih svojega obstoja selila iz različnih prizorišč, in sicer iz odra Kulturnega doma Janka Kersnika v Lukovici na prosto na Stari trg v Lukovici, na igrišče v Šentvidu, do novih prostorov večnamenske Sončne dvorane na Brdu pri Lukovici, ki je svoja vrata za obiskovalce odprla leta 2019 ter letos doživela prvi spletni prenos proslave v živo iz dvorane Janka Kersnika v Lukovici ob 19. uri.

Občinska proslava občine Lukovica se je v 25 letih svojega obstoja selila po različnih prizoriščih.

»Praznik občine je za vse občane dan, ko pogledamo na skupno prehojeno pot in si zastavimo nove cilje. Spomnimo se naših pokončnih mož in dogodkov, ki so začrtali zgodovino naše doline Črnega grabna. Letošnje leto je res posebno in kot kaže, se bomo morali vsi skupaj navaditi na novo realnost. Sprejeti in živeti z različnimi omejitvami in zaščitnimi ukrepi, ki nas bodo obvarovali nevidnega sovražnika,« meni županja občine Lukovica mag. Olga Vrankar.

Sprva razmišljali o praznovanju srebrnega jubileja na prostem

»Preden je Nacionalni inštitut za javno zdravje NIJZ avgusta objavil zadnja navodila za pridobitev pozitivnega mnenja za izvedbo javnih prireditev do 500 oseb, smo na Občini Lukovica še razmišljali o možnosti izvedbe proslave na prostem, in sicer bi lahko potekala na Starem trgu v Lukovici. Po posvetovanju smo sklenili, da ne želimo povzročiti tveganja za pojav in širjenje nalezljivih bolezni med obiskovalci prireditve, ki so običajno starejši občani in občanke. Vsaka množična prireditev namreč predstavlja svojevrstno situacijo in v duhu 25. leta, smo se odločili za korak v novo smer. Občinski praznik obeležujemo s prenosom preko spletne povezave, obenem pa nas situacija, v kateri se nahajamo, opogumlja, da smo ponosni nasledniki naše najmočnejše osebnosti Janka Kersnika,«  pojasnjuje višja svetovalka za družbene in društvene dejavnosti Mojca Cerar.

Županja ob tem dodaja, da organizacija občinskega praznika, okronanega s srebrom, zahteva veliko prilagajanja in iznajdljivosti, saj so navodila NJIZ zelo stroga. »Na Občini smo se odločili, da tokrat pripravimo malce drugačno praznovanje. Žal mi je, da na proslavi občani ne bodo mogli biti fizično navzoči, pa vendar, bo lahko vsak gledal prenos na spletni povezavi.«

Marsikaj se spreminja, pester kulturni program ostaja

Za praznovanje občinskih prireditev občine Lukovica je značilen bogat glasbeno-kulturni program, ki kljub novim razmeram letošnjega leta, ostaja raznolik in pester. Ob posebnem jubileju vodi rdečo nit programa voditelj Radia Ognjišče in povezovalec prireditev Matjaž Merljak. Tradicionalnemu začetku z izvedbo slovenske himne in slavnostnem nagovoru županje mag. Olge Vrankar, sledi predvajanje turističnega filma o občini Lukovica in pripoved iz del Janka Kersnika. V vlogi Groge nastopa prof. dr. Stane Pelc, ki se je leta 2012 prelevil tudi v Janka Kersnika in se do odra pripeljal s kočijo.

Na občinski proslavi letos nastopajo Matevž Kink, Špela Kink, Doroteja Kink in Matej Avbelj, družina Capuder iz Krašnje in Kvintet Zarja. Ker je območje občine Lukovica zgodovinsko prepoznano po rokovnjačih, nekdanji obliki razbojništva iz 18. in 19. stoletja, o njih pa sta v zgodovinskem romanu Rokovnjači pisala najprej Josip Jurčič in nato še Janko Kersnik, na proslavi ne manjka niti Rokovnjaška himna, avtorja Viktorja Parme.

Odločitev za samostojno pot je bila pravilna

»Zavedam se, da so moji predhodniki ob ustanovitvi nove Občine Lukovica leta 1995 opravili pionirsko delo in dokazali, da smo občani sposobni sami upravljati našo skupnost,« ob prazniku dodaja Vrankarjeva. »Odločitev za samostojno pot je bila pravilna, saj že 25 let dobro krmarimo. Ponosna sem na naše ljudi, naše kraje in našo zgodovino. Srebrni jubilej je priložnost in zaveda, da to pot nadaljujemo.«

“Odločitev za samostojno pot je bila pravilna, saj že 25 let dobro krmarimo. Ponosna sem na naše ljudi, naše kraje in našo zgodovino. Srebrni jubilej je priložnost in zaveda, da to pot nadaljujemo,” pravi županja občine Lukovica mag. Olga Vrankar.

Ob srebrnem jubileju so tokratni prejemniki priznanja – plaketa županje vsa prostovoljna gasilska društva v občini Lukovica. Prostovoljna gasilska društva Trojane, Blagovica, Krašnja, Lukovica in Prevoje so po mnenju županje opravila izjemno delo v letu, ki si ga ne bomo zapomnili le po novem virusu, ampak tudi po številnih naravnih nesrečah in situacijah, ko so v krajih razgibane doline Črnega grabna divjala neurja s točo. »Naših pet prostovoljnih gasilskih društev je opravilo izjemno delo, za kar smo jim občani resnično hvaležni. Beseda hvala je premalo, tudi županjina priznanja, ki jih ob prazniku prejmejo gasilci, ne odtehtajo številnih ur dela in neprespanih noči. Zaslužijo si veliko več, saj so noč in dan zavezani svoji plemeniti obljubi: na pomoč. Ob vsakem času, ob vsakem vremenu, na delavnik ali na praznik.«

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Arhiv Občine Lukovica, posnetek zaslona; Video: HDV Studio

Tagi