V Študi položili temeljni kamen za gradnjo Doma krajanov-gasilskega doma

V Študi je v petek, 5. novembra 2021, potekala slovesnost, na kateri so položili temeljni kamen za gradnjo Doma krajanov-gasilskega doma Študa. Z novim večnamenskim objektom, ki bo zgrajen v dobrem letu dni, se bodo uresničile dolgoletne želje študljanskih gasilcev in krajanov po novem sodobnem objektu, ki bo rešil prostorsko stisko gasilcev, obenem pa bo služil tudi drugim potrebam kraja.

Gasilci so v Sloveniji najbolj množična prostovoljna organizacija. Poleg tega, da gasilci zagotavljajo varnost pred požari in drugimi naravnimi nesrečami, v vsakem kraju skrbijo za številne druge aktivnosti, zato lahko rečemo, da je gasilski dom v vsakem kraju središče družabnega dogajanja. Gasilci PGD Študa so svoje poslanstvo v kraju začeli pred skoraj devetdesetimi leti, svoje prostore pa imajo v obstoječi stavbi, ki je skozi leta za vse njihove aktivnosti, opremo in vozila, postala premajhna. Pred dobrimi dvajsetimi leti je z njihove strani prišla ideja po izgradnji novega gasilskega doma. Ker gre pri takšne projektu za večji finančni zalogaj, iskanje primerne lokacije, birokracija … Je bilo potrebnih več let, da bo njihova želja in potreba končno realizirana. Pri tem jim je nasproti stopila Občina Domžale, ki je tudi investitor projekta. Objekt pa bo objekt večnamenski, saj bodo prostori služili tudi drugim potrebam kraja. Položitev temeljnega kamna pomeni, da se bodo kmalu na tistem mestu začela dela, katera naj bi se zaključila prihodnjo jesen, ko bodo gasilci PGD Študa obeležili 90 letnico delovanja.

Položitve temeljnega kamna za gradnjo Doma krajanov-gasilskega doma Študa so se udeležili župan Toni Dragar, podžupanja mag. Renata Kosec, podžupana mag. Tomaž Deželak in Marjan Ravnikar, poslanka v Državnem zboru Tadeja Šuštar, predsednica Krajevne skupnosti Simona Jenka Vera Banko, predsednik Gasilske zveze Domžale Matjaž Korošec, predsednik PGD Študa Boštjan Narobe, predsednik gradbenega odbora PGD Študa Borut Ernestel, občinske svetnice in svetniki, Janez Zorman, direktor podjetja Graditelj Kamnik, ki bo gradilo objekt, domači gasilci, krajani ter še nekateri gostje. V programu, ki ga je povezovala Barbara Božič, je sodelovala družina Kozjek in flavtistka Mirjan Benko.

Zbrane je najprej nagovoril Boštjan Narobe, predsednik PGD Študa, ki je na kratko opisal zgodovino njihovega gasilskega društva. Ob tem je izpostavil, da se jim je pred dobrimi dvajsetimi leti porodila ideja o novem bolj prostornem gasilskem domu, ki bo sedaj kmalu realiziran. Ob tem se je zahvalil županu Toniju Dragarju, občinski upravi, občinskim svetnicam in svetnikom, ki so podprli projekt ter predsedniku gradbenega odbora PGD Študa Borutu Ernestlu, ki ima največ zaslug, da so prišli do realizacije projekta. Ob tej priložnosti se je zahvalil vsem krajanom in podpornikom, ki jim ves čas stojijo ob strani.

O samem poteku delovanja njihovega gradbenega odbora je več povedal Borut Ernestl, ki je opisal tudi pot, ki je bila potrebna, da bodo v Študi dobili nov večnamenski objekt. Prav tako se je zahvalil županu, podžupanji, občinski upravi, občinskim svetnicam in svetnikom za posluh ter pomoč pri realizaciji projekta.

“Veseli me, da so župan, občinske svetnice in svetniki prisluhnili željam in potrebam študljanskih gasilcev, ki so se soočali s prostorsko stisko. Čas in razvoj sta namreč pripeljala do tega, da obstoječi prostori niso več ustrezni za normalno in učinkovito delo gasilcev. Na tem mestu bodo kmalu zabrneli stroji in čez dobro leto se bomo ponovno zbrali tu in s ponosom ter veseljem proslavili novo pridobitev, ki jo bodo deležni gasilci PGD Študa ob njihovi 90-letnici delovanja. Objekt bo postal center dogajanja v kraju, kjer svoje prostore ne bodo dobili samo gasilci, ampak tudi krajevna skupnost. Prepričan sem, da bo objekt služil svojemu namenu in da bo gasilcem dodal nove motivacije za delo v prihodnosti,” je povedal Matjaž Korošec, predsednik Gasilske zveze Domžale.

Zbrane je nagovorila tudi podžupanja mag. Renata Kosec, ki je dejala, da je zelo zadovoljna in ponosna za odlično sodelovanje in povezanost z vsemi prostovoljnimi gasilskimi društvi v naši lokalni skupnosti. “Poleg sodelovanja smo vrsto let poglabljali tudi naše pogovore. Bistvo je, da smo se znali slišati ter prisluhniti vašim potrebam in željam. Ena izmed pobud je bila tudi potreba po novih prostorih za gasilce PGD Študa, da bodo lažje opravljali prostovoljno gasilsko službo. Bila je dolga pot, predvsem birokratska. Vendar smo to pot skupaj prehodili in uspeli. Iz papirologije bo v enem letu tu stal Dom krajanov-gasilski dom Študa,” je povedala podžupanja in dodala: “Verjamem, da bo to prostor medgeneracijskega druženja in da bo to prostor, kjer se bo nadaljevalo z razvojem in spodbujanjem prostovoljstva in gasilskega poslanstva.”

Zadovoljstva ob položitvi temeljnega kamna za izgradnjo doma krajanov-gasilskega doma Študa, ni skrivala Vera Banko, predsednica Krajevne skupnosti Simona Jenka, ki je dejala, da bodo sedaj v kraju dobili objekt, na katerega bodo ponosni. Prepričana je, da bo vsem zelo koristil, predvsem pa gasilkam in gasilcem.

Temeljni kamen so simbolično položili podžupanja mag. Renata Kosec, predsednik PGD Študa Boštjan Narobe, predsednik gradbenega odbora PGD Študa Borut Ernestl in Bojan Zorman iz podjetja Graditelj Kamnik.

Dom krajanov-gasilski dom Študa

Nov objekt – Dom krajanov-gasilski dom Študa, katerega investitor je Občina Domžale, bo stal na jugovzhodnem robu Štude, v bližini avtoceste. Objekt bo grajen klasično, obsegal bo tri etaže, pritličje ter dve nadstropji z zaključeno ravno streho. Na vzhodni strani objekta bo izvedeno zunanje stopnišče.

V pritličnem delu bo skupni vhod s stopniščem in dvigalom, garažnim delom, sanitarijami, sejno sobo, pisarno in shrambo. V 1. etaži bodo pisarne, sejna soba in čajna kuhinja. V 2. etaži pa bo dvorana za cca. 60 obiskovalcev, sanitarije, čajna kuhinja, shramba in prostor za čistila. Vsi prostori bodo namenjeni lokalnim skupnostim in uporabnikom. V objektu bo manjše dvigalo za zagotavljanje dostopa vsem osebam. Okolica objekta bo asfaltirana, tlakovana in zazelenjena. Na parceli je predvidenih 12 parkirnih mest – 4 v garaži, 8 na terenu, od tega 1 za funkcionalno ovirane osebe.

Na Občini so projekt, ki ga je projektirala arhitektka Sonja Oblak Burnik, pripeljali tako daleč, da je izvajalec SGP Graditelj d.d. začel z uvedbo v delo. Nadzor bo izvajal Biro Veritas, g. Peter Guzelj. Z gradnjo pričenjajo še v tem letu, dokončanje gradbenih del pa načrtujejo v jeseni 2022. Vrednost del je približno 1 mio EUR (997.848,58 EUR).

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar

Tagi