Na Studencu praznovali 30. obletnico ansambla Igor in Zlati zvoki

Sredi majhne vasice Studenec pri Krtini, v samem osrčju Slovenije, pod platneno zeleno streho, se na stiku gozda, polj in studenškega izvira, nahaja Poletno gledališče Studenec, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan in pomembno prispeva h kulturno-umetniški dejavnosti v Občini Domžale. Z vključevanjem okoliških prebivalcev nadaljuje tradicijo ljubiteljskega gledališča, ki nagovarja in privablja ljudi iz vseh koncev Slovenije.

Poletno gledališče Studenec je tretje največje pokrito gledališče na prostem v Sloveniji, ki vsako leto z bogato in raznoliko paleto glasbenih ter gledaliških dogodkov medse privabi več tisoč obiskovalcev z vseh koncev Slovenije. Skupno ime raznovrstnega nabora poletnih prireditev je Kulturni-poletni festival Studenec.

Osrednji dogodek je domača gledališka predstava, ki jo je dramska skupina prvič priredila leta 1949, takrat še pod Šinkovčevim kozolcem. Danes člani in članice Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan skrbijo za nadaljevanje ljubiteljske kulture.

V četrtek, 1. 9. 2022 je na odrskih deskah gledališča potekal odličen koncert, ob jubilejni 30. obletnici delovanja ansambla Igor in Zlati zvoki. Pomemben jubilej praznujejo s koncerti po Sloveniji in tujini, ustavili so se tudi v Letnem gledališču Studenec, kjer so občinstvu predstavili svoje največje uspešnice in nekaj novih skladb. Odličen koncert je napolnil Letno gledališče Studenec do zadnjega kotička. Dogodek je povezoval Boštjan Romih.

Ansambel Igor in Zlati zvoki je slovenska narodnozabavna zasedba, ki deluje od leta 1992. Njen vodja je Igor Podpečan, ki je v zadnji zasedbi ansambla Avsenik igral bariton in bas. Ko so Avseniki prenehali z delovanjem, je Igor Podpečan leta 1992 vzel v roke harmoniko in ustanovil lasten ansambel, ki ga še danes poznamo pod imenom Igor in Zlati zvoki.

Na koncertu v Studencu sta se jim pridružila vrhunska ansambla Modrijani in Štirje kovači. V program so vključili tudi nekaj šaljivih točk, slišali smo pa tudi zanimive zgodbe ter anekdote iz 30-letne zgodovine ansambla, s čimer so razkrili tudi nekaj skritih talentov.

Skupina je izdala že 21 albumov (kaset, CD jev, DVD jev) v Sloveniji in 10 na nemško govorečem področju (leta 1997 so prejeli zlato kaseto, leta 2002 pa platinasto ploščo). Leta 1998 so za skladbo Zlatolaska prejeli nagrado za najboljši valček leta. Njihova pevka, Jelka Hafner je bila imenovana za naj pevko domače glasbe v letih 2000 in 2002, leta 2002 pa so prejeli nagrado Slovenski rubinasti slavček. Ansambel Igor in zlati zvoki je zelo znan in priljubljen tudi onkraj slovenskih meja.

Zelo so ponosni na povabilo v slovito TV oddajo Karla Moika »Musikantenstadl«. Gostovali so v najbolj znanih radijskih in televizijskih glasbenih oddajah po Sloveniji in onkraj meja, ustvarili pa so tudi na desetine zimzelenih uspešnic. Leta 2002, 2006 so bili na turneji po ZDA in Kanadi, v aprilu 2007 so v Atenahigrali na veliki promocijski prireditvi »Slovenski dnevi v Grčiji«, na kateri so bili prisotni tudi vsi pomembnejši predstavniki političnega in gospodarskega dogajanja Slovenije in Grčije. Septembra 2007 so v sklopu svoje 15-letnice nastopali po ZDA in Kanadi, live koncert iz Toronta (ladja Captain John) pa je naslednjo noč slišala vsa Slovenija. Igor je namreč audio zapis koncerta poslal v Slovenijo in naslednjo noč ga je po vsej Sloveniji predvajalo združenje slovenskih radijskih postaj. Leta 2013 so v Kirschenhalle Hitzendorf pri Gradcu prejeli najvišje evropsko glasbeno priznanje OBERKRAINER AWARD, ki ga poklanjajo samo najboljšim izvajalcem, ki igrajo po vzoru Avsenikov, kar pomeni v kvintetovski zasedbi.

Med njihove najpopularnejše skladbe se uvršča: “Naš ata ni copata “, “Deklica s črnimi očmi “, “Zlatolaska, Čestitke in pozdravi “, “Gasilec moj “, “Lunco bom vprašal “, “Kavboj Joe “, “Labodi na Blejskem jezeru “, “Zakaj si tak štor “, “Le ti si mi zaupala “, “Piranski zaliv “, “Slovenček “, “Vse v življenju se obrne “, “Halo Evropa “… Ob 30-letnici so v svoje vrste sprejeli novega člana! Najnovejši član ansambla je Prekmurec David duh, ki smo ga leta videvali v zasedbi Mladi Pomurci, kjer prepeva tudi njegova sestra Tamara. David je pevec, kitarist, oziroma multiinstrumentalist, ki bo zagotovo prispeval k bogatejšemu zvenu ansambla. Občinstvo je imelo na tokratnem koncertu priložnost slišati novega člana.

Ansambel Modrijani so narodnozabavna zasedba, ki deluje od leta 2000. Izvajajo narodnozabavno in zabavno glasbo s štiriglasnim petjem. Vsako leto organizirajo koncert Noč Modrijanov. Njihova najbolj znana pesem je Ti moja rožica. Ansambel sestavljajo bratranca vokalist Blaž Švab in harmonikar Rok Švab ter brata kitarist Peter Oset in basist Franjo Oset. Zadnja leta dodatni vokal poje Sergije Lugovski. Modrijani so družinska zgodba. Odraščali so skupaj, povezani v glasbi. Z glasbo lepšajo vsakdanjik in praznik ljudi. Modrijani niso zgolj glasbena skupina, ampak gre pri njih za način življenja, saj verjamejo, da lahko le skupaj premagujejo preizkušnje, dosegajo na videz nedosegljivo in živijo svoje sanje.

Na začetku glasbene poti jim je kot mentor skladbe pisal predvsem Brane Klavžar, ki je Roka Švaba učil igrati harmoniko. Nekoč jih je slišal igrati v eni izmed restavracij, kjer so zabavali občinstvo. Pod njegovim vodstvom in z njegovimi skladbami, so se uspešno udeležili svojih prvih festivalov. V tem času pa sta jim nekaj skladb prispevala tudi Tine Lesjak in Franc Šegovc iz Ansambla Štirje Kovači in Igor Podpečan. Pozneje so začeli lastne skladbe pisati sami, predvsem Rok Švab. Zaščitni znak ansambla Modrijani je vpeljava različnih novosti v narodno zabavno glasbo. Posneli so že nekaj pesmi, kjer se čuti primes pop glasbe.

V letu 2016 so za novo pesem “Si srečna z mano”, kot prvi posneli videospot s 360 stopinjsko kamero. Ogled posnetka je možen preko računalnika, kjer uporabnik z miško izbira kot gledanja, ali z mobilnim telefonom, ki ga lahko po prostoru obrača v radiju 360 stopinj. Ansambel Modrijani vsako leto organizira koncert Noč Modrijanov, na katerem poleg gostiteljev nastopi tudi veliko drugih glasbenih gostov iz celotne Slovenije.

Ansambel Štirje kovači je narodno zabavna zasedba, ki deluje neprekinjeno od leta 1954. Gre za kvintet zasedbo z dvema pevcema, ki je najbolj poznana po ponarodeli skladbi “Kam le čas beži”. Sedež ima v Slovenj Gradcu. Koroški ansambel Štirje kovači je po letu in pol prizadevanj prejel listino o vpisu v Guinnessovo knjigo rekordov, kot najdlje delujoči narodno zabavni ansambel na svetu. Pod vodstvom harmonikarja, pevca ter avtorja skladb in besedil Franca Šegovca ansambel Štirje kovači neprekinjeno deluje skoraj polnih 68 let, njihova najbolj znana skladba je “Kam le čas beži”.

Ansambel Štirje kovači so leta 1954 ustanovili štirje fantje, ki so bili zaposleni v kovaški industriji Tovarne kos v Slovenj Gradcu. Od takrat je ansambel zamenjalo enajst članov, danes ima zasedba, ki še vedno nastopa in sodeluje v televizijskih in radijskih oddajah, sedem članov.

V 68-tih letih delovanja so ustvarili veliko skladb in izdali preko 40 plošč. Za valček “Kam le čas beži” pa je ansambel leta 2000 dobil nagrado zlati petelin. Med njihove najbolj znane skladbe spadajo še “Čakal sem ob potoku”, “Gremo na Pavre”, “Mala solzica”, “Moji mamici”, “Pridi zvečer” in “Rženova Tinka”. S svojo bogato zgodovino so se zapisali med najpomembnejše narodnozabavne ansamble v Sloveniji. “Kam le čas beži, le kam se mu mudi,” je že davno ponarodel valček iz leta 1963 in je le ena izmed več kot 800 skladb izpod rok Franca Šegovca.

Na Studencu so za konec vsi trije ansambli skupaj zaigrali in zapeli pesem “Kam le čas beži, le kam se mu mudi.”

Res odličen koncert, ki ga nismo mogli zamuditi.

Avtor Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi