»V pripravljenosti dan in noč, v službi ljudstva – na pomoč!« – Skupščina Gasilske zveze Domžale

Delegati prostovoljnih, industrijskih gasilskih društev in poklicne gasilske enote CZR Domžale, so se v petek, 10. marca 2017, zbrali na redni letni Skupščini Gasilske zveze Domžale, ki že tradicionalno poteka v dvorani gasilskega doma na Žejah pri sv. Trojici. Na skupščini so delegati in gostje prisluhnili poročilom funkcionarjev zveze za leto 2016 in načrtovanim planom dela za leto 2016. Podelili pa so tudi dve bronasti odlikovanji Gasilske zveze Domžale.

V uvodu so v krajšem programu nastopili otroci iz PGD Žeje-Sv. Trojica, ki so prikazali krajšo igro na temo gasilstva, nato pa je vse prisotne delegate in goste pozdravil predsednik GZ Domžale Stane Kovač. Prisotnim je prebral tudi predlagan dnevni red ter predlog za delovno predsedstvo v sestavi Franc Pirnat (predsednik), Anton Pavlič, Jani Grad (člana predsedstva), Stanko Grčar (zapisnikar), Anton Bergant, Andrej Pavlič, Sonja Orešek (verifikacijska komisija), Janez Breceljnik, Alenka Paternoster Pirc (overovatelja zapisnika).

V poročilih funkcionarjev GZ Domžale, podali so jih Stane Kovač (predsednik), Matjaž Merkužič (poveljnik), Boštjan Narobe (predsednik Komisije za mladino), Ani Grčar (predsednica komisije za žene), Franc Pirnat (predsednik Komisije za veterane), Marko Bergant (predsednik Nadzornega odbora), Anton Pavlič (realizacija finančnega načrta 2016), je bilo slišati, da da so gasilci, tako prostovoljni kot poklicni, v preteklem letu sodelovali na 350 intervencijah. Spopadli so se s 34 požari v objektih), 38 požari v naravi in 21 požari na prometnih objektih. Posredovali so v 116 prometnih nesrečah in dveh železniških nesrečah. 108-krat so nudili tehnično in drugo pomoč (odpiranje vrat, črpanje vode, prenos obolelih oseb in reanimacije …) ter 15-krat posredovali v nesrečah z naravnimi snovmi, 4-krat v nesrečah na vodi, 7-krat v delovnih nesrečah ter enkrat pri iskanju izgubljene osebe. Gasilci PGD Ihan so v lanskem letu opravili tudi 57 prevozov pitne vode na Brdo pri Ihanu.

V preteklem letu je 38 kandidatov opravilo usposabljanje za naziv gasilec (operativni gasilec), usposabljanja za pridobitev specialnosti na ICZR-IG je uspešno zaključilo 124 operativnih gasilcev. Enote Prve pomoči pa so izvajala redna mesečna usposabljanja. V letu 2016 je potekalo tudi nekaj sektorskih, medsektorskih in občinskih vaj, ki predstavljajo permanentna usposabljanja, na katerih preverjajo opremljenost in predvsem usposobljenost enot (Selo pri Ihanu, Dragomelj, Vir, Homec, Radomlje, Kolovec, Količevo). Skozi vse leto so vse generacije gasilcev, od najmlajših do najstarejših, sodelovale tudi na številnih gasilskih tekmovanjih. Gasilci so tekom leta tudi na številnih drugih področjih (varovanje raznih prireditev, izvajanje požarnih straž, urejanje vodotokov, redno čiščenje in vzdrževanje gasilskega orodja in opreme, organizacija tehničnih dni, sodelovanje pri čistilnih akcijah, pranje cestišč in drugih vozišč, spremljanje učencev na poti v šolo ob začetku novega šolskega leta, udeležba na proslavah ob obletnicah društev, udeležba pri sv. mašah v čast zavetniku gasilcev sv. Florjanu …).

V letu 2016 je bilo nekaj pridobitev tudi na področju vozil in opreme. Nova vozila so prevzeli v PGD Studenec (AC 16/45), PGD Domžale-mesto (GVM-1) in PGD Rova (GVM-1). Ob tej priložnosti so se zahvalili Občini Domžale in Občini Trzin za pomoč pri sofinanciranju njihove dejavnosti, vozil in opreme.

Po potrditvi poročil funkcionarjev, so sprejeli tudi manjšo spremembo Statuta GZ Domžale ter nato še potrdili letni plan dela in finančni načrt za leto 2017. Sledila je podelitev bronastih odlikovanj GZ Domžale, ki sta jih podelila Stane Kovač in Matjaž Merkužič, prejela pa sta jih Boštjan Narobe in Igor Šarc.

Ob koncu so k besedi pristopili še gostje skupščine: Toni Dragar (župan Občine Domžale), Peter Ložar (župan Občine Trzin), mag. Renata Kosec (podžupanja Občine Domžale), Slavko Jalovec (predstavnik GZ Slovenije in predsednik regije Ljubljana III.), Ivek Golubić (predsednik GZ Koprivnica), Srečko Prendel (predsednik GZ Lendava), Ivan Lebar (predsednik GZ Moravče), Robert Maselj (predsednik GZ Lukovica), Janez Koncilija (predsednik GZ Mengeš), Janez Hlade (poveljnik GZ Komenda), Andrej Jarc (direktor CZR Domžale), Marko Žagar (poveljnik civilne zaščite Občine Domžale), Robert Pirnat (PIGD Helios), Peter Gubanc (podpoveljnik civilne zaščite Občine Domžale) in predstavniki GZ Kamnik, GZ Litija, GZ Dol-Dolsko pri Ljubljani.

Po uradnem delu je sledil še družabni del s pogostitvijo, za katero so več kot odlično poskrbele gasilke in gasilci PGD Žeje-Sveta Trojica.

Naj zaključimo s pozdravom: V SLUŽBI LJUDSTAVA, NA POMOČ!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi