V Preserjah pri Radomljah je potekala spominska slovesnost ob 72. obletnici odhoda prvih borcev v partizane

Pri spomeniku v Križkarjevih smrekicah v Preserjah pri Radomljah, je v soboto 27. julija 2013, potekala spominska slovesnost ob 72. obletnici odhoda prvih borcev v partizane. Slavnostni govornik je bil župan Občine Domžale Toni Dragar.

Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja občine Domžale in Krajevna organizacija ZB za vrednote NOB Radomlje, vsako leto 27. julija pri spomeniku v Križkarjevih smrekicah v Preserjah pri Radomljah, pripravi spominsko slovesnost na kateri se spomnijo dogodka, ko se je radomeljska bojna skupina 27. julija 1941 odpravila v boj proti sovražniku z veliko željo po preživetju in ohranitvi svobode.

Odhod v boj je pomenila zavestna odločitev za upor, spopad, vojno in boj z neprimerljivo močnejšim nasprotnikom, ki ni pričakoval in še manj razumel, da je pri Slovencih in Slovenkah toliko poguma in srčnosti, volje ter upanja, predvsem pa hrepenenja po življenju in svobodi. Vse te lastnosti so nosili vsi ti fantje in dekleta, ki jih je spremljala trdna odločenost, da se iz boja ne vrnejo prej, dokler ne bo domovina svobodna.

Slavnostni govornik župan Toni Dragar je v svojem govoru med drugim povedal, da je to spominsko obeležje in tudi vsa druga, kraj kjer obujamo spomine na čas, ki je zaznamoval našo skupno zgodovino.

»To ni samo kraj simboličnega obeležja, temveč tudi prizorišče samoobrambe, upora in boja za življenje. In tudi to, da smo danes tukaj in da smo svobodni in samostojni, da govorimo svoj jezik in imamo svojo domovino, je zasluga upornikov, ki so pred več kot 70 leti naredili prvi korak na poti velike zgodovinske preizkušnje, ko jim ni bilo vseeno, kdo bo njihov gospodar. Naj nas spomini v duhu povežejo s fanti, ki so odhajali v boj za našo svobodo. Bodimo jim hvaležni, hkrati pa se potrudimo, da bomo uresničevali poslanstvo, zaradi katerega so odšli v gozdove«, je povedal Dragar.

Na koncu se je zahvalil vsem, ki so prišli na spominsko slovesnost, kjer se skupaj spominjamo ljudi, ki jih ne smemo pozabiti. »Naj nam bodo v hvaležnem spominu, predvsem pa bodimo ponosni nanje. Brez njih in mnogih drugih danes ne bi bilo samostojne in svobodne Slovenije«, je še povedal Dragar.

V kulturnem programu so sodelovali: Moški pevski zbor Radomlje, recitatorki Janka Jerman in Zlatka Levstek ter pevka Silva Kosec.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi