V objemu življenja: 10 let MGC Bistrica Domžale

Številni ljudje se obdobja starosti veselijo, saj ga ne doživljajo več z negotovostjo. To je čas, za katerega čutijo, da zanje prinaša nova spoznanja in izzive, tako na osebni kot družbeni ravni. Ne počutijo se stare in s svojimi težavami ne želijo obremenjevati svojih otrok ali sorodnikov, ki običajno živijo drugje in nimajo veliko časa za druženje s svojimi starši, za njihovo nego in skrb. Ti starostniki ne potrebujejo institucionalnega varstva in želijo samostojno poskrbeti za svojo prihodnost. Medgeneracijski center Bistrica v Domžalah jim ponuja priložnost, da preživijo starost v varnem in prijetnem okolju. V objemu narave lahko občutijo pripadnost skupnosti ter toploto na novo odkritega življenja.

Medgeneracijski center Bistrica Domžale v letošnjem letu praznuje deseto obletnico delovanja, ki so jo s slavnostno prireditvijo in pestrim kulturnim programom obeležili v sredo, 26. oktobra 2022. Prizorišče in dogajanje je na enem mestu združilo stanovalce, varovance, lastnike, strokovne vodje, svojce, prijatelje, ekipo MGC Bistrica in nastopajoče, ki so v teh desetih letih skupaj pisali zgodbe, pripetljaje, dogodke in številne spomine, se prijetno družili, kramljali, spoznavali, obujali življenjske spomine in premagovali številne izzive, ki v večji in manjši meri, v jeseni življenja, oblikujejo njihov vsakdan. Na slavnostni prireditvi so nastopili folklorna skupina Folklornega društva Groblje, Domžale, ljudske pevke Društva Šola Zdravja Domžale pod vodstvom Marike Haler ter stanovalka domskega dela Marija Kolar. Program je povezoval Vid Žargaj.

V slavnostnem nagovoru direktorja MGC Bistrica Primoža Cimermana je bilo veliko iskrenih besed. V začetku je orisal zgodovino MGC Bistrica. 13. novembra bo minilo deset let, od kar so se v MGC Bistrica naselili prvi stanovalci, z njimi pa so prišli tudi prvi zaposleni. Veliko njihovih stanovalcev preživi starost v varnem in prijetnem okolju. V objemu narave občutijo pripadnost skupnosti ter toploto na novo odkritega življenja. Starost že dolgo ni več sinonim za bolezen, osamljenost ali pomanjkanje, ampak je to življenjsko obdobje, v katerem je vedno več posameznikov aktivnih ter v dobri psihični in fizični kondiciji. Življenje ti ne more dati radosti, če jo sam res ne želiš. Življenje ti da le čas in prostor, na tebi pa je, da ju napolniš. Cimerman je še dejal, da imajo tudi svoja stroga pravila: “Vsi vemo, da je delo v domu zelo nezaželeno. Delo, ki ga opravljajo zaposleni, je slabo plačano. Ker pa je tovrstnega kadra malo, so zaposleni toliko bolj obremenjeni. Na drugi strani se cena oskrbe povečuje, oskrba pa se kaj dosti ne spreminja. Ne glede na to, da je cena vedno višja, pa zaposleni nimajo za to nič večjih plač. Ob vseh teh problemih pa se marsikdo vpraša, kako to, da je v tem domu tako prijetno. V MGC Bistrica imamo stroga pravila. Prvo pravilo je spoštljivost do vseh stanovalcev in obiskovalcev. Vsa oskrba je brez pomena, če smo mi sitni, tečni, slabe volje in to prenašamo na stanovalce. To je zame, kot direktorja največji prekršek. Lahko oprostim vse napake, kavice, cigarete, ne morem pa slabega odnosa do stanovalcev. Mi smo tu zaradi njih, saj so imeli v življenju vsak svojo pot in si zaslužijo spoštovanje in dober odnos. Postavimo se v kožo, da bomo tudi mi enkrat na njihovem mestu in ali bi si želeli, da se nekdo tako obnaša do nas. Vsak, ki pride v dom, je deležen nasmeha na obrazu, saj je to edino, ki nič ne stane, ima pa ogromne učinke. Za to ne rabiš posebne šole ampak je dovolj, da si s srcem človek na pravem mestu. Zato s ponosom lahko rečem, da je naša ekipa ena najboljših ekip v vseh domovih, ki obstajajo. Vsak zase je posebej unikaten, in vsi tukaj zaposleni imajo vse lastnosti, kot sem jih zapisal. Na prvem mestu je spoštljivost in prijaznost. Kuharji, pomočniki, perice in čistilci, kavarna, tehniki in vzdrževalci, prostovoljci, negovalci, strežniki in strežnice, gospodinje, medicinske sestre, zdravnice in zdravniki, ekipa vodstva uprave, navsezadnje tudi receptorji. Vsem ena velika hvala. Dom brez prijaznih sodelavcev ni vreden kaj dosti, zato je naš dom tudi tako poseben. Vedno poln življenja, veselja, radosti, petja, dogajanja, kot ga vidite tukaj, saj je to del našega doma, in vseh aktivnosti, ki jih mi počnemo. Dragi sodelavci, ob tej priložnosti in ob deseti obletnici se vam zahvaljujem za vso požrtvovalnost, ki jo dajete in delite. MGC Bistrica kot stavba je hiša, dom pa naredijo ljudje. In zaradi ljudi je v tem domu vzdušje in bivanje tako prijetno, naj tako ostane tudi naslednjih deset let. Hvala vsem.”

Ena izmed prvih zaposlenih je bila tudi Maksimiljana Rogina. ki je sedaj že v pokoju. Zbranim je povedala nekaj o začetku dela v MGC Bistrica, kako so orali ledino, da je dom postal tak kot je sedaj. Odličen in prijazen do vseh stanovalcev in gostov, ki prihajajo. Direktor ji je ob koncu kratkega nagovora podaril šopek za njeno večletno delo. Šopek je prejela tudi Marika Haler, ki je prostovoljka v MGC Bistrica že od leta 2016. Sodelujejo preko Društva Šole zdravja, preko pevskih zborov, izvaja pa tudi projekt »S pesmijo do boljšega spomina«, za katerega je v letošnjem letu na slavnostni podelitvi »Prostovoljec leta« prejela priznanje za posebne dosežke.

 

Ob tej priložnosti so v avli doma pripravili razstavo slik in izdelkov, ki so del gradiva delovnega področja delovanja MGC Bistrica Domžale. Na ogled so slike Nuše Čučnik in Dragice Šetina iz Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, pobarvanke in izdelki iz volne stanovalke Alojzije Vovko ter marmelade, domači čaji in zelišča, ki so nastala pod vodstvom delovne inštruktorice Mojce Kumelj, ki jih je izdelala s stanovalci in stanovalkami skupine Sonce.

Ob koncu pa je sledila torta, ki jo je razrezal direktor Primož Cimerman. S tem se je uradni del praznovanja končal.

“V srcu, če je ta pravo, je zmeraj prostora za tisoč imenitnih stvari, ki jih ljubiti mora vse, kar živi.” (Tone Pavček)

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi