V Lukovici potekal tradicionalni Lukov sejem

Petkov večer z močnim vetrom in dežjem, ni bil nič kaj dobra napoved za sobotni Lukov sejem v Lukovici, ki ga je organiziralo Turistično olepševalno društvo Brdo – Lukovica. Da po dežju posije sonce, je držalo tudi tokrat, saj nas je v soboto pričakalo lepo vreme, ravno pravšnje za obisk Lukovega sejma v Lukovici.

Žal je slaba vremenska napoved odvrnila marsikaterega ponudnika, a kljub temu je bilo na sejmu dovolj zanimivih stojnic z bogato ponudbo. Po običaju smo stojnice blagovne znamke “Zakladi Črni graben” našli na standardnem mestu okoli vodnjaka, ob cesti pa druge ponudnike. Poleg sezonske zelenjave in mesnih izdelkov, smo tokrat lahko kupili med pri Cirerju, čebelarstvu Križman in Prvinšku iz Zavrha pri Trojanah. Svoje mesne izdelke sta ponujali kmetiji Pr’ Cesarju in Pr’ Soud ter Gostilna Bevc. Seveda vsi z obvezno pokušino, da ne kupiš “mačka v žaklju”.

Tokrat so se moški, ki so se malo dlje zadržali na sejmu, svojim boljšim polovicam prikupili z nakupom kakšne kuhalnice ali res lepe deske za rezanje kruha, mesa ali kakšne druge dobrote. Tisti malo bolj prefrigani, so se ustavili pri stojnici Wood Co in kupili kakšen kakšen par lepih uhančkov ali kaj drugega. Tudi lončena posoda je lahko za darilo. Ker je zelo uporabna, jo je kar nekaj obiskovalcev odneslo domov.

Ker je jesen čas, da si pripravimo ozimnico, je bila seveda na sejmu na voljo tudi ta. Za to je poskrbelo sadjarstvo Klopčič iz Trnovč, ki je imelo na voljo več vrst sadja. Če slučajno niste obiskali sejma, potem se lahko oglasite kar pri njih doma in si zagotovite zalogo vitaminov za zimski čas. Na sejmu je bilo možno kupiti tudi nogavice iz Polzele za mrzle zimske dni in to brez elastike.

Lukov sejem je bil živ tudi po zaslugi Mengeških sejmarjev, ki so z raznoliko glasbo poskrbeli za vse okuse. K ostalim inštrumentom pa so pridodali tudi ustno harmoniko (orglice), ki ni ravno pogost inštrument pri ansamblih.

Ponovno se srečamo na Pereginovem sejmu v Lukovici, ki bo prihodnjo leto v mesecu aprilu potekal v organizaciji Turistično olepševalnega društva Brdo – Lukovica.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi