V Lukovici obeležili občinski praznik, naziv Častna občanka podelili Veri Beguš

Občina Lukovica vsako leto ob občinskem prazniku – obletnici rojstva Janka Kersnika, ki jo obeležujemo 4. septembra, pripravi osrednjo prireditev. Vsaki dve leti pa nagradijo najbolj zaslužne občane. Občina Lukovica je bila ob ustanovitvi pred več kot dvajsetimi leti, ena manjših slovenskih občin. Takrat med 193. občinami s 4972 prebivalci na 95. mestu. V dobrih dvajsetih letih njenega obstoja se je marsikaj spremenilo, napredovalo in posodobilo. Prebivalstvo je naraslo, družbena sredina daje ljudi, ki ponesejo imena krajev od Prevoj, skozi dolino Črnega grabna do konca Trojan, v svet. Zgodovina je te kraje za večne čase zaznamovala z rokovnjači, Francozi, furmani, z velikimi ljudmi, ki so pustili neminljive odtise v slovenski kulturi: Fran Maselj Podlimbarski, Jakob Zupan, Fran Levec, Jovan Vesel Koseski, Niko Kralj – kralj slovenskega oblikovanja – in med literarnimi ustvarjalci velikan slovenskega realizma – Janko Kersnik.

Janko Kersnik se je rodil 4. septembra 1852, od tod tudi datum praznika občine. Letos so ob občinskem prazniku ob 169-letnici rojstva Janka Kersnika pred osrednjo občinsko prireditvijo, ki je potekala v petek, 3. septembra 2021, položili venec ter prižgali svečo na grobu Janka Kersnika, ki je pokopan na pokopališču Brdo pri Lukovici. Polaganja venca so se udeležili mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica, Vincenc Dragar, podžupan Občine Lukovica ter Bogdan Capuder, predsednik Odbora za družbene in društvene dejavnosti ter občinska priznanja na Občini Lukovica.

Po polaganju venca na grob Janka Kersnika pa se je v Sončni dvorani na Brdu pri Lukovici odvila osrednja občinska prireditev. Slavnostna govornica je bila mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica, v programu pa so sodelovali Godba Lukovica, Manca Špik s svojim bendom in Gadi.

Prireditev je povezovala Helena Urbanija, ki je povedala nekaj besed o Janku Kersniku. Rojen je bil 4. septembra 1852 na Brdu pri Lukovici v plemiški družini, očetu Jožetu in materi Berti Hoffern. Obiskoval je gimnazijo v Ljubljani, a je ni dokončal, zato ga je doma zasebno poučeval Fran Levec in ga navdušil za slovensko književnost. Leta 1868 je začel študirati pravo na Univerzi na Dunaju, nato je nadaljeval na Univerzi na Gradcu, kjer je študij leta 1874 dokončal. Postal je pripravnik na finančni prokuraturi v Ljubljani, leta 1878 pa je prevzel mesto notarskega namestnika na Brdu. Notarski izpit je naredil leta 1880. Leta 1883 je bil prvič izglasovan za deželnega poslanca. Kasneje je bil izvoljen za predsednika podružnice Kmetijske družbe, spomladi leta 1885 pa za župana lukoviške občine. Poročil se je z Alojzijo Tavčar, hčerko ljubljanskega hotelirja in posestnika. V letu 1889 je bil ponovno izvoljen v deželni zbor. Umrl je 28. julija 1897 zaradi jetike na grlu. Po njem je imenovana Osnovno šola Janka Kersnika na Brdu pri Lukovici.

Sledil je govor županje Občine Lukovica mag. Olge Vrankar, ki je podala nekaj podatkov o delovanju Občine, o investicijah ter tudi o koronavirusu, ki nam že več kot leto in pol kroji življenje. »Praznik občine je za vse občane dan, ko pogledamo na skupno prehojeno pot in si zastavimo nove cilje. Spomnimo se naših pokončnih mož in dogodkov, ki so začrtali zgodovino naše doline Črnega grabna. Letošnje leto je res posebno in kot kaže, se bomo morali vsi skupaj navaditi na novo realnost. Sprejeti in živeti z različnimi omejitvami in zaščitnimi ukrepi, ki nas bodo obvarovali nevidnega sovražnika,« je med drugim v svojem govoru dejala županja občine Lukovica mag. Olga Vrankar.

Po govoru županje je potekala podelitev priznanj Občine Lukovica, ki jo dobijo najbolj zaslužni občani in občanke občine. Naziv Častna občanka je prejela Vera Beguš, za izjemen prispevek na področju kulturnega in družbenega življenja in dela v občini Lukovici. Plaketo z nazivom je prevzela njena hči.

Plaketo Občine Lukovica so letos prejeli: Vladimir Andrejka – za dolgoletno prizadevno delo na športnem področju ter njegov prispevek k razvoju športa v občini Lukovica, Špela in Matevž Kink – za prizadevno delo na področju kulturnega in družabnega življenja in dela v občini Lukovica, Drago Markuš – za 50 let duhovništva in za njegov prispevek k civilizacijskemu in duhovnemu napredku občanov občine Lukovica, Bojan Gasior – za dolgoletno in prizadevno vodenje gostinskega podjetja Trojane ter nesebično pomoč organizacijam na območju občine Lukovica, Športno društvo Krašnja – za 50-letnico delovanja in izjemen prispevek k razvoju športa v občini Lukovica. Priznanje županje pa je prejel Lenart Gerčar in sicer za naj prostovoljca leta 2019/2020.

Po podelitvi priznanj je sledil nastop Mance Špik z bendom in skupine Gadi.

Čestitke novi častni občanki Občine Lukovica in vsem nagrajencem tudi v imenu našega uredništva.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi