V Lukovici in na Prevojah počastili spomin na vse, ki so darovali svoja življenja za boljši jutri

Ob dnevu spomina na mrtve se je županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar skupaj s podžupanom Vincencem Dragarjem ter predsednikom Združenja borcev za vrednote NOB Občine Lukovica Marjanom Križmanom in praporščaki poklonila žrtvam prve in druge svetovne svetovne vojne. S simbolnim dejanjem polaganja vencev in prižigom sveč pri spomeniku NOB V Lukovici, pri Marijinem znamenju na trgu v Lukovici ter pri spomeniku Mrtva straža na Prevojah so se spomnili sinov in hčera naroda, ki so darovali svoja življenja za boljši jutri.

V kulturnem programu sta sodelovala Inštrumentalni trio Godbe Lukovica ter Moški pevski zbor Janko Kersnik Lukovica pod vodstvom dirigenta Marka Juterška. V okolici spomenikov padlim borcem se je zbralo kar nekaj občank in občanov ter svojcev, ki so se spomnili na življenja tistih, ki so verjeli v slovenski narod, v slovenske ljudi. Komemoracije je organiziralo Združenje borcev za vrednote NOB Občine Lukovica.

Županja mag. Olga Vrankar je v svojem govoru poudarila, da se zavedamo, da naša kultura, tudi materialna, izpričuje, da je bilo za našo svobodo in domovino žrtvovanih mnogo življenj, ki ne smejo utoniti v pozabo: »Vsako leto se ob dnevu mrtvih spomnimo tudi padlih v narodno osvobodilnem boju, kakor tudi padlih v prvi svetovni vojni. Vsa Slovenija je prepredena s spominskimi obeležji, od skromnih do srednjih in veličastnih spomenikih. Vsa naša preteklost je zaznamovana z vojaškimi spopadi in težkimi boji, ki so med drugo svetovno vojno prerasli v uničljivo človeško morijo, ki se je zalegla v sleherno slovensko vas, v sleherno družino in jih v temeljih pretresla. Človek ni bil gospodar svojega življenja in vojni vrtinec jih je odnašal na vse strani. Vsi so ljubili življenje, vsi so ljubili svojo domovino, vsi so sanjali o svojih načrtih, vsi so postali nemočne žrtve. Ljudje so bili izseljeni, umirali so v taboriščih smrti, domovi in vasi so gorele. Takrat je življenje postalo najvišja vrednota. Danes, v samostojni državi Sloveniji, nove generacije težko razumejo vsa razpotja zgodovine, saj stojijo pred novimi izzivi, mnogokrat v brezizhodnosti neznane prihodnost.«

Ob koncu programa se je predsednik Združenja borcev za vrednote NOB občine Lukovica Marjan Križman zahvalil vsem nastopajočim, ki so poskrbeli za lep kulturni program ter vsem prisotnim za udeležbo. Še posebno se je nastop zahvalil inštrumentalnemu triu Godbe Lukovica, ki na žalnih komemoracijah sodeluje že šestnajst let zapored.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi