V Krtini obeležili prvi krajevni praznik

11. septembra 2023 je minilo deset let, odkar je bil postavljen temeljni kamen za prizidek podružnične šole Krtina in vrtec Mavrica. Ta dan za krajevno skupnost Krtina pomeni prelomnico, saj so z večjo šolo in vrtcem dobili možnost, da vsem otrokom omogočijo, da prvo življenjsko obdobje preživljajo v domačem kraju. Septembra 2019 so šoli in vrtcu priključili še športni park Na Krtin’, ki je res zaživel kot mesto druženja. Zato je september za Krtino poseben mesec. Letos so krajevni praznik prvič z dogodkom v športnem parku obeležili v soboto, 16. septembra 2023.

Na praznovanju so se predstavila društva, ki delujejo v skupnosti Krtina, v kulturnem programu pa so nastopili otroci iz enote Mavrica, Vrtca Urša in učenci Podružnične osnovne šole Krtina. Zbrane je pozdravil in nagovoril tudi predsednik Sveta krajevne skupnosti Krtina dr. Boštjan Šumiga. Prireditev je vodila Ajda Sokler.

Člani Sveta krajevne skupnosti Krtina so skupaj posadili medovito drevo – lipo, ki jim bo v prihodnjih letih nudilo senco. Lipo je blagoslovil Jure Ferlež, župnik Župnije Dob, obiskovalci in domačini so se pozabavali s športnimi igrami, nekaj prigriznili in se predvsem družili. Vsi krajani so bili lepo vabljeni, da se pridružijo praznovanju, da se spoznajo in pokramljajo.

Na praznovanju prvega krajevnega praznika so se na stojnicah predstavili Svet krajevne skupnosti Krtina ter predstavniki društev, ki delujejo na njihovem območju: Čebelarsko društvo Krtina-Dob, Prostovoljno gasilsko društvo Studenec, CZR Domžale z avtolestvijo, Športno društvo Krti, Šola zdravja, Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan, Turistično društvo Rača, Sankukai karate klub, Šahovski klub Krtina, Društvo mladih Krtina. Na praznovanju pa nista bila prisotna Karitas in Rdeči križ Krtina, ki tudi močno zaznamujeta življenje v Krtini.

Namen srečanja je bilo povezovanje in snovanje načrtov za naprej. Prisotni so se strinjali, da je za dobro delovanje skupnosti pomembno, da se med seboj razumejo, si pomagajo in se vzajemno podpirajo. Sklenili so, da s skupnimi močmi poskusijo obuditi stare tradicije, vpeljati nove in s tem tudi povabiti sokrajane, ki jih je iz meseca v mesec več, k druženju ter popestriti dogajanje v domačem kraju.

Srčno upajo, da bo praznovanje tretjo soboto v septembru postalo tradicionalno!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi