V Krašnji tradicionalno srečanje ob petju partizanskih in domoljubnih pesmi

Kulturno umetniško društvo Fran Maselj Podlimbarski Krašnja je na predvečer dneva upora proti okupatorju, 26. aprila 2023, povabil krajane v Društveni dom Krašnja, kjer je potekalo tradicionalno srečanje ob petju partizanskih in domoljubnih pesmi. Za spremljavo so poskrbeli harmonikarji. Srečanje so z recitali obogatili člani društva.

Pesmi so recitirali Mojca Avbelj Korošec, Blaž Lukacs, Gabriel Gales, Roman Podmiljšak in Mojca Begustič ter harmonikarji iz Krašnje in okolice. Najstarejši harmonikar je bil Srečko Strehar, star 94 let.

Srečanja so se udeležili županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, podžupan Občine Lukovica Vincenc Dragar, predsednica KUD Fran Maselj Podlimbarski, Romana Močnik Žavbi ter lepo število občank in občanov.

V programu so recitatorji društva Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje namenili recitalom pesmi Karla Destovnika Kajuha. Lani je namreč minilo 100 let od njegovega rojstva, letos pa smo obeležili 79. obletnico njegove smrti, zato je vlada Republike Slovenije na pobudo Ministrstva za kulturo letošnje leto razglasila za leto pesnika Karla Destovnika Kajuha. Večer so tako posvetili njemu, njegovemu življenju in ustvarjanju.

Karel Destovnik Kajuh se je rodil 13. 12. 1922 v Šoštanju kot Karel Vasle, prvi otrok mlade neporočene matere Marije Vasle in poročenega trgovca iz Ljubljane. Šoštanj, danes majhno štajersko mesto, je bilo v času med obema vojnama zaradi svoje velikosti in gospodarske moči upravno središče celotne Saleške doline. V središču mesta ob reki Paki, ki deli Šoštanj na dva dela in je bila pomembna za razvoj in obstoj usnjarske industrije, stoji hiša, v tistih časih majhen družinski hotel Jugoslavija v lasti družine Vasle, v kateri je Karel ugledal svet. Karel je odraščal v težkem času po prvi svetovni vojni, ko je na obzorju že tlel nov spopad, še krutejši in obsežnejši od prve svetovne vojne. Leta 1943 je odšel v partizane ter v kulturniški skupini s svojimi doživetimi recitacijami na javnih mitingih navduševal poslušalce in vlival pogum soborcem. Pridružil se je pohodu XIV. Divizije na štajersko in 22. 2. 1944 star komaj 21 let in padel pod streli nemške patrulje na Žlebnikovi domačiji v Šentvidu pri Zavodnjah, blizu domačega Šoštanja.

Vsi obiskovalci so se s pomočjo besedil, ki so jih prejeli, pridružili skupnemu petju. Prisluhnili pa so tudi igranju na harmoniko in recitalom o življenju Karla Destovnika Kajuha.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

 

Tagi