V Ihanu so se potegovali za naziv Žar mojster 2014

Minuli petek in soboto so v Ihanu potekale tradicionalne ihanske veselice, kjer poleg dobre zabave za kar so poskrbeli glasbeni gostje, niso smeli manjkati ihanski brancini in vse kar spada na pravo gasilsko veselico. Prireditev pa je dosegla vrhunec v soboto popoldan, ko je potekalo Državno prvenstvo v peki žara, kjer se je enajst tekmovalcev pomerilo za naziv Žar mojster 2014.

Letos so ihanski gasilci v sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije že dvanajstič zapovrstjo organizirali Državno prvenstvo v peki žara, kjer so se tekmovalci z žarom borili za laskav naziv Žar mojster 2014. Tekmovanje je potekalo v skladu s pravili in budnim očesom ocenjevalne komisije, ki jo je vodil Tomaž Vozelj. V komisiji so bili še Mitja Kosec, Branko Sojer in Janez Dolšak.

Letos se je tekmovanja udeležilo enajst tekmovalcev. Od tega jih je osem sodelovalo v kategoriji amater in trije v kategoriji profesionalci. Vsi tekmovalci pa so morali v 80 minutah iz svinskega mesa Mesar Anton iz Kamnika in začimb KOTANYI, na slasten in izviren način pripraviti jed z žara, ki je morala prepričati komisijo, da si prav oni zaslužijo lovoriko Žar mojster 2014. Komisija je z budnim očesom ocenjevala ves proces: od priprave, higiene, upravljanja z žarom, čas priprave, videz jedi ter okus jedi na krožniku.

Dogodek je veliko število obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledovali mojstre na žaru. Mnogi tekmovalci so imeli s seboj tudi svoje navijače, ki so spodbujali tekmovalce, da so se odrezali čim bolje. Največjo skupino navijačev je imel domžalski župan Toni Dragar, ki na tekmovanju v peki na žaru sodeluje vsako leto. Prireditev je več kot odlično povezoval Boris Kopitar, saj je zelo dobro predstavil vsakega tekmovalca in jedi, ki so jih pripravljali. Po videnem lahko rečemo, da so se prav vsi tekmovalci zelo potrudili, saj so bile gotove jedi prava paša za oči, da o želodcu ne govorimo. Seveda so jedi obiskovalci lahko nato kupili na licitaciji in se na lastni želodec prepričali o kakovosti pripravljene hrane.

In kdo so letošnji Žar mojstri? Med profesionalci je laskavi naziv Žar mojster že tretjič zapored osvojil Martin Blejec, ki je za nagrado prejel 500 EUR, drugo mesto je osvojil Iztok Kunzej, ki je za nagrado prejel pujska pitanca, tretji pa je bil Martin Saksida, ki je za nagrado prejel odojka.
Med amaterji se je z laskavim nazivom Žar mojster že drugič zapored okitil Janez Fic, ki je za nagrado prejel pujsa pitanca, drugi je bil Mirko Podrgajs, ki si je prislužil odojka, tretji pa je bil Uroš Ostrež, ki je za nagrado prejel darilni paket mesnin Meso Anton iz Kamnika.
Posebno nagrado za najboljšo navijaško skupino je prejel župan Toni Dragar, ki je med drugim na licitaciji zbral največ denarja. Le-tega pa je podaril gasilcem PGD Ihan.

Po podelitvi nagrad je pod velikim šotorom sledila še velika vrtna veselica na kateri je tudi letos godel ansambel Tonija Verderberja. Za posebno presenečenje pa je poskrbela Klapa Lanterna iz Zadra. Na veselico je prišla tudi velika skupina obiskovalcev iz Prekmurja, natančneje iz PGD Srednja Bistrica, s katerimi so ihanski gasilci pobrateni. Tako, da se je na veselici tudi malo gučalo. Že v petek, pa je na veselici obiskovalce zabavala Natalija Verboten. O tem smo že tudi poročali na našem portalu.

Več foto utrinkov si lahko ogledate TUKAJ in TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar, Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi