V Ihanu dobili Žar mojstre 2016

Zaključile so tradicionalne ihanske veselice, ki vsako leto potekajo drugi vikend v mesecu juliju pod velikim šotorom pred gasilskim domom v Ihanu. Poleg tradicionalnih veselic je tudi letos potekalo tekmovanje, kjer so izbirali Žar mojstra v amaterski in profi verziji in sicer že 14. zapovrstjo.

Tudi letos so Ihanski gasilci v sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, pripravili tekmovanje za Žar mojstra 2016, na katerem so se tekmovalci pomerili v profesionalni in amaterski kategoriji in sicer v soboto, 9. julija 2016. Na tem prestižnem tekmovanju je moral tekmovalec pripraviti 5 porcij na običajen ali izviren način priprave žar jedi s prilogo. Jedi z žara so tekmovalci pripravljali pred komisijo in gledalci pod posebnimi pogoji. Tako so se pomerili za naziv Žar mojster leta 2016 Iztok Gumzej iz Hrastnika kot profi, amater Tone Šklander iz Zaboršta, amater Boštjan Drobež iz Ihana, amater Lado Dolenec iz Poljan nad Škofjo Loko, amater Robi Spahič iz Ihana, amater Milko Podergajs iz Mengša, amater Tone Kunej iz Ljubljane, amater Marjan Pohlin iz Radomelj, amater Zvone Taškovič iz Kamnice, profi Ljubčo Ivanov iz Kamnika, profi Grega Rozman iz Škofje Loke, amater Jožef Halas iz PGD Srednja Bistrica iz Prekmurja, in amater Robert Zatler iz Dragomlja.

Tekmovanje za naziv Žar mojster 2016 je potekalo v skladu s pravili in pod budnim očesom ocenjevalne komisije, katere člani so bili iz vrst Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Vodja in glavni organizator peke na žaru za Žar mojster v Ihanu je že od vsega začetka Tomaž Vozelj, pri ocenjevanju pa so mu pomagali še Mitja Kosec, Janez Svoljšak, Martin Blejc in Branko Sojer, poveljnik PGD Ihan. Vsi tekmovalci so morali v 60 minutah iz svinjskega mesa Mesar Anton iz Kamnika in začimb KOTANYI, na slasten in izviren način pripraviti jed z žara, ki je ali pa ni prepričala komisijo, da si prav oni zaslužijo lovoriko Žar mojster 2016. Kot že povedano, po eno porcijo vsakega tekmovalca je vzela in poskusila ocenjevalna ekipa, ostale štiri porcije pa so prodali na dražbi. Boris Kopitar, ki je spretno vodil prireditev Žar mojster je bil tudi dober licitator, saj so z licitatorjema Nandetom Starinom in predsednikom PGD Ihan Sašom Žaljecem uspešno prodali vse krožnike naložene z dobrotami žar mojstrov. Vse mojstrovine so bile ocenjene in nagrajene z bogatimi nagradami. Poleg tekmovanja v peki na žaru za naziv Žar mojster Ihan 2016, pa so potekale tudi tradicionalne ihanske veselice. Ihanski gasilci so pripravili sveže pečene odojke in druge mesne dobrote ter poskrbeli za pestro izbiro osvežilnih pijač. Po prvem špilu Gamsov je potekalo še razglasitev rezultatov. Najprej so vsem Žar mojstrom podelili priznanja, zatem pa so razglasili še prve tri najboljše iz skupine profi in amater.

Žar mojstri iz vrst amaterjev:
1. Tone Kunej iz Ljubljane (nagrada: pujs pitanec)
2. Robert Zatler iz Dragomlja (nagrada: odojek)
3. Lado Dolenec iz Poljan nad Škofjo Loko (nagrada: darilni paket Antona iz Kamnika)

Žar mojstri iz vrst profijev:
1. Grega Rozman iz Škofje Loke je prejel (nagrada: 500 evrov)
2. Iztok Gumzej (nagrada: pujs pitanec)
3. Ljubčov Ivanov iz Kamnika (nagrada: odojek)

Direktorica Kotanyi za Slovenijo Katarina Pivk pa je podelila priznanje za najbolj izvirno pripravo, naziv Kotanyi Žar mojster amater 2016 Marjanu Pohlinu iz Radomelj. Naziv Kotanyi Žar mojster profi pa je prejel Grega Rozman iz Škofje Loke.

Vse prireditve so se odvijale na prireditvenem prostoru ob gasilskem domu. V petek 8. julija so obiskovalce zabavali Dejan Vunjak in Brendijeve barabe, v soboto, 9. julija pa je ihanske gasilce in obiskovalce razgibala skupina Gamsi, kot gost večera pa je tako kot lani nastopil Vili Resnik.

Več foto utrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi