V Domžalah ponovno zazvenela glasba v podporo gasilcem

Po dveh letih premora je v četrtek, 6. oktobra 2022, v Športni dvorani Domžale ponovno zazvenela glasba v podporo gasilcem, saj je potekal tradicionalni dobrodelni gasilski koncert, že enajsti po vrsti. Dobrodelni koncert je tudi tokrat privabil številne obiskovalce, ki so s svojo udeležbo pokazali srčnost in spoštovanje do gasilcev.

Plemenita ideja o organizaciji dobrodelnega gasilskega koncerta se je na pobudo tedanjega predsednika Rajka Novaka in njegove soproge Mirjam rodila pred 13. leti. Vsi namreč dobro vemo, da so gasilci ljudje, ki so pripravljeni v vsakem trenutku priskočiti na pomoč sočloveku. Tudi gasilci se včasih znajdejo v stiski in jim je treba priskočiti na pomoč. Ne le z našimi rokami in materialom, ampak tudi z določenimi finančnimi sredstvi. Poseben sklad, ki so ga na Gasilski zvezi Domžale ustanovili v ta namen, se je v vseh teh letih izkazal za pravilno odločitev, saj so s tega naslova že pomagali osmim gasilcem, ki so se zaradi različnih razlogov znašli v stiski. Prav zaradi tega sklada, kjer se zbirajo finančna sredstva zbrana na dobrodelnih koncertih, v stiski niso ostali sami.

Dobrodelne gasilske koncerte, ki so postali tradicionalni, vedno radi obiščejo prijatelji gasilcev, odzovejo pa se različni glasbeniki in drugi nastopajoči, ki poskrbijo za prijetno in zabavno vzdušje. Zato so takšni trenutki polni optimizma in veselja. Tako je bilo tudi letos. Že tradicionalno so domžalski godbeniki poskrbeli, da je glasba pred začetkom koncerta odmevala v središču Domžal, saj so obiskovalce z igranjem počastili pred vhodom v športno dvorano, v katero so nato vstopili ter s tem naznanili začetek prijetnega večera. Godbi Domžale je sledil nastop Moškega pevskega zbora CZR Domžale, pod vodstvom Primoža Leskovca, ki je edini tovrstni pevski zbor iz vrst poklicnih gasilcev v Sloveniji. Na dobrodelnih gasilskih koncertih pa je njihov nastop postal stalnica. Letošnji dobrodelni koncert so v nadaljevanju popestrili Aint Harmoni, Fehtarji, ansambel Stil, Mladi korenjaki, trio Mirko Košutič in Miran Rudan, s katerim je občinstvo prepevalo njegove znane hite. Za vez med glasbeniki in občinstvom je na zabaven in humoren način poskrbel Gašper Bergant.

Dobrodelno prireditev so počastili tudi nekateri gostje, med njimi poslanka Državnega zbora RS Monika Pekošak, podžupana Občine Domžale Marjan Ravnikar in mag. Tomaž Deželak, podžupanja Občine Trzin Nuša Repše, član Upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije in predsednik regije Ljubljana III Alojz Jalovec, poveljnik Civilne zaščite Občine Domžale Marko Žagar, podpredsednik Gasilske zveze Domžale Tone Pavlič, poveljnik Gasilske zveze Domžale in CZR Domžale Matjaž Merkužič, direktor CZR Domžale Andrej Jarc, častni poveljnik Gasilske zveze Domžale Janez Breceljnik ter delegacija pobratene Vatrogasne zajednice grada Koprivnica, ki jo je vodila Ines Štefanič.

Zbrane je pozdravil in nagovoril podpredsednik GZ Domžale Tone Pavlič, ki je dejal, da je ponosen in vesel, da so napolnili domžalsko športno dvorano, za kar so v prvi vrsti poskrbeli zbrani prijatelji in podporniki gasilcev, ki so se udeležili dobrodelnega gasilskega koncerta.

“Biti gasilec pomeni imeti plemenite lastnosti, kot so dobrosrčnost, solidarnost in pogum, saj so v vsakem trenutku pripravljeni priskočiti na pomoč sočloveku v nesreči. Takrat pozabijo na svoje težave in si vzamejo čas za sočloveka. Ko bližnji potrebuje pomoč, ne oklevajo niti za trenutek. To pa dokazujejo iz dneva v dan na manjših in večjih intervencijah. Še več. Ob večjih naravnih nesrečah brez oklevanja na pomoč priskočijo tudi v druge predele naše države. Dober in zgleden primer pomoči in sodelovanja najdemo ob letošnjem katastrofalnem požaru na Krasu, kjer so se več dni z ognjem spopadali gasilci iz vse Slovenije, med njimi tudi iz naše gasilske zveze. Opravljati vlogo gasilca zahteva celega človeka, usposobljenega in z dobro tehniko. V naši gasilski zvezi smo ponosni in hvaležni, da s pomočjo Občine Domžale in Občine Trzin našim gasilcem nudimo kvalitetno izobraževanje in usposabljanje ter dobro tehniko,“ je nazoren način Pavlič opisal lastnosti gasilcev in podporo lokalne skupnosti.

V nadaljevanju nagovora, je povedal, da so s skupnimi močni v vseh teh letih na dobrodelnih koncertih zbrali 59.717 evrov, ki jih zbirajo na posebnem računu Gasilske zveze Domžale. Do sedaj so imeli osem primerov, ko smo priskočili na pomoč s tako zbranimi sredstvi. Le-ta se podeljujejo po pravilniku, ki natančno določa kriterije, pogoje in postopke na podlagi katerih lahko hitro pripravijo predlog za morebitno potrebno pomoč. Za pomoč so skupaj namenili 31.000 evrov.

“Spoštovani, vsem, ki sodelujete pri organizaciji dobrodelnega koncerta, nastopajočim, ki ste se odpovedali honorarju, pokroviteljem ter vsem, ki ste z nakupom vstopnic prispevali svoj prispevek v sklad za pomoč gasilcem in njihovih družin, se v imenu Gasilske zveze Domžale iz srca zahvaljujem. Še enkrat, hvala vsem! Vsem skupaj želim prijeten večer in vas pozdravljam z gasilskim pozdravom – Na pomoč!“, je s temi besedami svoj govor sklenil Pavlič.

V imenu Občine Domžale, ki je soorganizator dobrodelnega koncerta ter v svojem imenu je zbrane pozdravil podžupan Marjan Ravnikar, ki je med drugim pohvalil zgledno in dobro sodelovanje med vsemi prostovoljnimi društvi iz Gasilske zveze Domžale ter poklicno gasilsko enoto CZR Domžale: “Na njih lahko vedno računamo, kadar potrebujemo njihovo pomoč. Vsem želim uspešno delo in da bi bilo čim manj intervencij večjih razsežnosti. Veseli me, da smo se na letošnjem dobrodelnem koncertu zbrali v takšnem številu. S tem dokazujemo zaupanje in hvaležnost gasilcem. Vsem zbranim želim prijeten večer.“

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar; Video: Mavrica Radomlje, video sekcija Mengeš

Tagi