V Domžalah je brezplačni internet postal resničnost

Danes popoldne je na ploščadi pred trgovskim centrom Tuš v Domžalah potekala prireditev ob začetku delovanja brezplačnega omrežja v občini Domžale, kjer je župan Občine Domžale Toni Dragar prvi simbolično preizkusil delovanje novega omrežja. In če novo brezplačno omrežje deluje zelo tiho, so bili toliko bolj hrupni člani skupine Imset, ki so z glasbenimi vložki popestrili današnjo prireditev. 

Od danes naprej je WIFI v Domžalah postal resničnost. Tako boste sedaj lahko povezani s svetovnim spletom tudi, ko ne boste doma.

Omrežje je vzpostavljeno v ožjem centru mesta, kjer je nameščenih 17 usmerjevalnikov, poleg tega je pokritih tudi 11 okoliških krajev s po enim usmerjevanikom. V praksi to pomeni, da bo dostop omogočen na tistih točkah, kjer so usmerjevalniki. Signal na odprtem je dostopen tudi do sto in več metrov. So pa vse točke prostega dostopa do svetovnega spleta vidno označene s posebnimi nalepkami.

Kot je povedal župan Občine Domžale Toni Dragar, ga veseli, da so projekt brezplačni internet pripeljali do faze delovanja. "Gre za projekt, s katerim bomo pripomogli k še bolj kakovostnem bivanju v občini, ostalim obiskovalcem, turistom, popotnikom pa pokazali, da nudimo številne kakovostne storitve, zaradi katerih se bodo z veseljem vrnili v našo občino", je poudaril Dragar.

Ob tem se je zahvalil tako pobudnikom, ki so projekt predlagali, svetnikom, da so ga podprli ter  podjetju Unistar LC d.o.o, ki so projekt izvedli. V nadaljevanju je župan povedal, da imajo v prihodnosti v načrtu tudi drugo fazo, nadgradnjo obstoječega sistema brezplačnega interneta, s katero bi poskušali pokriti celotno občino.

Župan Toni Dragar se je prvi simbolično povezal z novim omrežjem.

Uporabni podatki

  • hitrost 256 kbps,
  • čas priklopa 2 uri na dan na napravo,
  • blokada neprimernih vsebin,
  • blokada P2P.

En usmerjevalnik se nahaja na drogu pri trgovini Mecator na Ljubljanski cesti.

Kako dostopati do WIFI-domžale?

  • Za pravilno delovanje si zagotovite pravilne nastavitve na vaši napravi in vklopite brezžični sprejemnik.
  • povežite se na omrežje WIFI-domzale,
  • ob prijavi vas bo pričakala prijazna vstopna stran in vas seznanila s pogoji uporabe,
  • če se strinjate s pogoji uporabe, lahko s klikom na gumb »vstop« pričnete z brskanjem ali preko povezave na vstopni strani obiščete spletno stran Občine Domžale www.domzale.si.

V kolikor bi pri dostopanju imeli kakršnekoli težave, vam je 24 ur na dan na voljo klicni center za pomoč uporabnikom na številki 01 475 55 55 ali na naslovu helpdesk@unistarlc.si.

  

Vse točke prostega dostopa do svetovnega spleta so vidno označene s posebnimi nalepkami.

WIFI lokacije v centru Domžal

Občina Domžale; Železniška postaja, drog javne razsvetljave na začetku železniške postaje; Železniška postaja, drog javne razsvetljave na koncu železniške postaje; Drog javne razsvetljave na križišču Ljubljanske in Kamniške ceste pri Policijski postaji; Drog javne razsvetljave, Ljubljanska cesta pri Mercatorju; Drog javne razsvetljave na križišču Ljubljanske in Karantanske ceste (Avtoakustika); Drog javne razsvetljave, Karantanska cesta (nasproti Doma upokojencev Domžale); Drog javne razsvetljave na križišču Karantanske in Slamnikarske ceste; Nogometni stadion Domžale (drog razsvetljave stadiona); Gostilna Park, Kopališka cesta 3, 1230 Domžale; Drog javne razsvetljave, Kopališka cesta (TEN-TEN 1); Drog javne razsvetljave, Kopališka cesta (TEN-TEN 2); Drog javne razsvetljave, Ljubljanska cesta (nasproti gostilne Keber); Drog javne razsvetljave, Ljubljanska cesta (Češminov park); Drog javne razsvetljave, Ljubljanska cesta (nasproti NLB Domžale); Drog javne razsvetljave, Ljubljanska cesta (pri gasilskem domu); Drog javne razsvetljave, Ljubljanska cesta (Radio Hit).

Pokritost centra Domžal (vir: Občina Domžale).

WIFI lokacije v okoliških krajih

Vir pri Domžalah, Vrtec Palček (dostopovna točka na strehi vrtca); Rodica, Osnovna šola Rodica (dostopovna točka nad vhodom v šolo); Jarše, PGD Jarše-Rodica (dostopovna točna na strehi gasilskega doma); Homec, PGD Homec-Nožice (dostopovna točka na strehi gasilskega doma); Preserje, Osnovna šola Preserje pri Radomljah (dostopovna točka na strehi šole nad vhodom); Radomlje, Kulturni dom Radomlje (dostopovna točka na fasadi kulturnega doma); Vir pri Domžalah, PGD Vir (dostopovna točka na strehi gasilskega doma); Dob, Stari gasilski dom Dob (dostopovna točka na strehi gasilskega doma); Krtina, Osnovna šola Krtina (dostopovna točka na strehi šole); Dragomelj, Vrtec Racman Dragomelj (dostopovna točka nad vhodom na strehi vrtca); Ihan, Športno društvo Ihan (dostopovna točka na strehi športnega društva Ihan).

Občina Domžale je s tem projektom postala prva občina, ki je pri APEK-u registrirana kot operater in ima lastno infrastrukturo, poleg tega je tudi prva, ki uporabnikom omogoča neprekinjen signal v takem obsegu – na spletu bodo uporabniki lahko povezani neprekinjeno, medtem ko se bodo sprehajali po mestu.

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi