V Dobu pri Domžalah z osrednjo občinsko prireditvijo obeležili dan državnosti

Občina Domžale in Krajevna skupnost Dob sta priredili osrednjo občinsko prireditev ob dnevu državnosti, ki je potekala v nedeljo, 25. junija 2023, pri pomniku v parku pod Močilnikom v Dobu in v Letnem gledališču Dob.

Pozdravni nagovor pri pomniku v parku pod Močilnikom je imel Marijan Smolnikar, predsednik Sveta krajevne skupnosti Dob, slavnostni govor v Letnem gledališču Dob pa Borut Ernestl, podžupan Občine Domžale.

V kulturnem programu so sodelovali, Pihalni kvintet Godbe Domžale, Mešani pevski zbor Župnije Dob, plesalca Baletne šole Stevens, Citrarska skupina Notice Kulturnega društva Domžale, gledališki igralec Pavle Ravnohrib, Kulturno društvo Jožef Virk Dob in Folklorna skupina Folklornega društva Groblje Domžale. Prireditev je povezovala Marta Starbek Potočan.

Pri pomniku pod Močilnikom v Dobu je predsednik Sveta Krajevne skupnosti Dob Marijan Smolnikar zaželel vsem lepo dobrodošlico.

Še posebej je pozdravil županjo Občine Domžale mag. Renato Kosec, oba podžupana Občine Domžale, Boruta Ernestla in Mateja Primožiča, poslanko Državnega zbora Moniko Pekošak, predsednika Pokrajinskega združenja veteranov vojne za Slovenijo Janeza Gregoriča, častno stražo, praporščake, vsa združenja veterank in veteranov vojne za Slovenijo, predstavnike policijskega veteranskega združenja SEVER, vse častne občanke in občane, svetnice in svetnike občine Domžale, članice in člane Sveta krajevne skupnosti Dob, ter vse občanke in občane, ki so se udeležili osrednje občinske slovesnosti in ji tako dali prav poseben pečat.

»Prebivalci Doba in okoliških krajev smo ponosni, da je tudi letošnja organizacija osrednje občinske prireditve ob dnevu državnosti zaupana Krajevni skupnosti. Manj kot mesec dni nazaj smo slovesno in ponosno obeležili 800 letnico prve pisne omembe kraja Dob in nič manj nismo ponosni danes, čeprav je naša samostojna država Slovenija precej mlajša, praznuje namreč 32. rojstni dan. Skoraj natanko pol leta po prepričljivi plebiscitarni odločitvi, 23. 12. 1990, da gre Slovenija na samostojno pot, je bilo s sprejetjem ključnih dokumentov osamosvajanje končano 25. 6. 1991. S takratno razglasitvijo svoje samostojnosti smo tudi pravno postali država in s tem zagotovo za vse večne čase zabeležili največji zgodovinski dosežek slovenskega naroda. Še posebej smo lahko ponosni na to, da smo kljub temu, čeprav v zgodovini nismo nikoli imeli svoje države, uspeli obdržati narodno identiteto, ohraniti svoj jezik in svojo kulturo. Ob zaključku v imenu Sveta krajevne skupnosti Dob in v svojem imenu vsem Slovenkam in Slovencem doma in širom po svetu čestitam ob Dnevu državnosti in si goreče želim, da plamen plebiscitnih in osamosvojitvenih vrednot slovenskega naroda nikoli ne ugasne,« je v svojem govoru med drugim povedal Marijan Smolnikar.

Po govoru so mag. Renata Kosec, Janez Gregorič in predstavnik združenja SEVER k pomniku položili venec, zatem pa se je dogajanje s kulturnim programom preselilo v Letno gledališče Dob.

Slavnostni govornik podžupan Občine Domžale Borut Ernestl je v svojem govoru najprej spomnil na dogodke preden smo postali samostojna države.

»Danes obujamo spomin na ta pomemben dan. To je tudi priložnost za razmislek o pomenu državnosti, demokracije in državljanskih pravic, med drugim pa nas spodbuja k povezljivosti in odgovornosti, ki jo imamo kot državljani.«

»V teh dneh sem dosti premišljeval o tem, kar nas še vedno močno povezuje. Poleg očitnega, da živimo, delamo in gradimo v tej naši lepi deželi na sončni strani Alp. Nekdo bo rekel, da našo pripadnost državi še posebej očitno in združno krepi ponos ob uspehih naših profesionalnih športnikov, takrat v vseh krajih po Sloveniji plapolajo Slovenske zastave. Nemalokrat je na posameznikovi poti tudi cilji, na katerih se rado opraviči vsa uporabljena sredstva. A priznati je treba, da pri tem skorajda nikoli ne gre brez izzivov, s katerimi se lahko spopadamo le skupaj, ki nas bogatijo, ne nazadnje se za naše rešitve pokažejo prave sposobnosti in marljivosti. Tehtanje z možnostmi, predanostjo in iskreno mislijo na sočloveka. Po tem spontanem razmisleku, ob katerem me bo kdo razglasil za moralista, sem želel odgovoriti na krize, ki nas vedno povežejo skupaj. Če kdaj, takrat znamo brezpogojno stopiti skupaj in lahko smo si hvaležni, da je tako. V preteklem letu se je naša država še spopadala z epidemijo, z izrednimi razmerami v požaru na krasu, če le omenim dogodke velikih razsežnosti,« je v nagovoru dejal Borut Ernestl. Pohvalil je gasilce, ki so tudi tvegali svoja življenja, zato si želi, da bi tudi državljanke in državljani tako enotni in povezani kot smo bili v času osamosvojitve.

V kulturnem programu so obiskovalci prireditve uživali ob domači glasbi, plesu in o recitacija slovenskih pesmi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi