V Dobu je ponovno dišalo po golažu

V začetku meseca avgusta praznuje svoj krajevni praznik Krajevna skupnost Dob, ki ga obležijo s številnimi prireditvami, na katerih sodelujejo vsa krajevna društva. S prireditvami, ki so vedno dobro obiskana, pa poskrbijo za pravi utrip v kraju. In kar je najbolj pomembno: »Povezujejo ljudi«

Praznovanje krajevnega praznika so pričeli že v četrtek, 3. avgusta 2017, z odprtjem fitnes naprav na prostem v parku pod Močilnikom ter tekmovanjem v metanju podkev. V petek, 4. avgusta 2017, so imeli turnir v balinanju, nogometni turnir pa so prestavili na enega naslednjih vikendov, saj igrišče še ni končano po obnovi. V soboto, 5. avgusta 2017, je tradicionalno potekala proslava pri spomeniku zmage Kamniškega bataljona na Hrastovcu. Popoldan pa je kar devet krajevnih društev sodelovalo na 5. golažijadi. Sočasno z kuhanjem golaža je potekala predstavitev društev, ki jo je vodila Vera Vojska. Obiskovalci, ob našem prihodu jih je bilo kar nekaj, so poskrbeli, da je iz vseh devetih »kotlov«, kjer se je kuhal golaž, le-tega zmanjkalo hitro. Če pa je kdo zamudil golaž, pa tudi ni bilo panike, za kar so poskrbeli v gostinstvu Jamarski dom iz Gorjuše.

Vsem društvom, ki so sodelovali na prireditvah in tekmovanjih so podelili tudi priznanja in nagrade. V golažijadi, se pravi v tekmovanju, kdor bo skuhal najboljši golaž so sodelovali: PGD Dob, Karitas Dob, Čebelarsko društvo Krtina – Dob, Klub borilnih veščin Domžale, Športno-rekreativno društvo Sv. Trojica- Konfin, Društvo za raziskovanje jam Simon Robič, klekljarice in podporniki, Društvo mladih Dob ter Društvo upokojencev Naš dom iz Doba.

Po besedah voditeljice prireditve Vere Vojske, so bili vsi golaži enkratni, vendar pa je posebna komisija, ki je ocenjevala golaže sprejela odločitev, da so najboljši golaž skuhali v Športno-rekreativnem društvu Sv. Trojica- Konfin. Prav tako je posebna komisija ocenjevala urejenost stojnic, priprave in vse kar spada poleg. Ocenila je, da so prvo mesto prav tako osvojili dobski gasilci. Nagrade in priznanja je podelila predsednica KS Dob Marija Ravnikar.

Rezultati za urejenost stojnic, priprave in vse kar spada poleg: prvi PGD Dob, drugi Društvo mladih Dob in tretji Čebelarsko društvo Krtina-Dob. Za naj golaž pa so se razvrstili najboljši: prvi Športno-rekreativno društvo Sv. Trojica- Konfin, drugi Društvo upokojencev Naš dom iz Doba in tretji Društvo mladih Dob. Tako so PGD Dob, ki so lani osvojili prehodni pokal le tega morali predati Športno-rekreativnemu društvu Sv. Trojica- Konfin, ki bo naslednje leto, če bodo sodelovali na 6. golažijadi, poskušali ubraniti naslov in pokal.

V metanju podkev so prvo mesto zasedli Društvo upokojencev Naš dom iz Doba, drugo mesto Karitas in tretje mesto PGD Dob. V balinaju pa so prvo mesto zasedli iz Društva upokojencev Naš dom iz Doba, drugi so bili Veterani iz Doba in tretji Borci.

Po podelitvi pokalov in priznanj pa je sledila veselica, kot se za zaključek krajevnega praznika tudi spodobi. Da so staro in mlado zasrbele pete, so poskrbeli Gamsi, ki so s svojim špilom držali plesalce pokonci še dolgo v noč.

Več fotoutrinkov z Golažijade si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar
Tagi